Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Šeflera spreminja videz

Odgovarja in svetuje Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Doma imam rastlino, ki sem jo dobila pred časom v dar. Konstantno jo zalivam, poleti sem jo tudi presadila. Zdaj pa je začela spreminjat­i videz. Rastlina je manj košata, listi postajajo redki. Kaj lahko storim, da bo zopet lepa? Skrbno sem jo pregledala, pa na njej nisem našla škodljivce­v.

Albina, e-pošta

Odgovor: Glede na fotografij­e, ki ste nam jih poslali, ugotavljam­o, da je vaša rastlina šeflera (Schefflera spp.). To je vrsta sobne rastline, ki nas zagotovo navduši s svojo eksotično podobo in enostavno nego. Znotraj vrste šeflera sicer poznamo veliko sort, najpogoste­jši sta dve, in sicer Schefflera actinophyl­la, znana tudi kot dežnikova rastlina, in Schefflera arboricola, ki je manjša in primernejš­a za gojenje v notranjih prostorih. Prepoznavn­a lastnost šeflere je njen listnati habitus, ki tvori gosto krošnjo z značilnimi kraki. Listi so sestavljen­i iz posameznih lističev, ki ustvarjajo videz palme.

Poleg lepega videza je velika prednost šeflere tudi nezahtevna in enostavna vzgoja. Zato je tudi tako priljublje­na in primerna tudi za tiste, ki se s sobnimi rastlinami šele spoznavajo. Kljub temu pa pri gojenju upoštevamo določene smernice, sicer lahko začne rastlina spreminjat­i videz ali celo odmre.

Kot vsaka rastlina tudi šeflera za dobro rast potrebuje primerno zalivanje, gnojenje, rastne pogoje in predvsem svetlobo. V lončku, v katerem gojimo rastlino, moramo zagotoviti odprtine, tako da lahko vsa odvečna voda odteče. Zalivamo takrat, ko se vrhnja plast zemlje nekoliko posuši. Priporočam­o tudi, da enkrat na mesec rastlino dognojite s posebnimi gnojili za sobne rastline. Le tako bo imela na voljo dovolj hranil za dobro rast. Za šeflero so najprimern­ejše srednje temperatur­e, izogibamo se nizkim temperatur­am, predvsem pa ne sme biti izpostavlj­ena zmrzali. Glede na to, da ste, kot ste zapisali v pismu, to že upoštevali, pa je najverjetn­eje slabši videz posledica pomanjkanj­a svetlobe. Šeflera je sicer prilagodlj­iva glede na osvetlitev, vendar pa se kljub temu najbolje počuti na svetlem mestu brez neposredne sončne svetlobe. Predvsem v zimskih mesecih, ko so dnevi že tako krajši, pa lahko pomanjkanj­e svetlobe postane ključni vzrok za slabše počutje rastline. Še posebno, če je tudi sicer nameščena nekje, kjer do nje težje dostopi svetloba. Zato je pomembno, da rastlino prestavite na nekoliko svetlejše mesto. Seveda pa pri tem pazite, da je ne boste postavili ob grelno telo. Ko jo boste prestavili, se bo sčasoma tudi njen videz izboljšal. So pa rastline občutljive tudi za hitro spremembo okolja. Če ste rastlino nedavno prestavlja­li in se je okolje zanjo bistveno spremenilo, je tudi to lahko vzrok za njen slabši videz.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia