Nedeljski Dnevnik

Smeh za boljše zdravje

- Ivo Belan

Vsak zaveden športnik ve, da je treba vsak dan opraviti trening, bodisi teči, plavati, se voziti s kolesom ali podobno, da lahko vzdržuje dobro telesno kondicijo. Zdaj je znana še ena vrsta vadbe, ki pri tem pomaga: to je smeh. Tako je, smeh. Raziskoval­ci tega področja pravijo, da krepek, srčen smeh dvigne razpoložen­je, a ne samo to – sočasno je smeh nekakšen mini trening, vadba za vse telo. Profesor psihiatrij­e na Univerzi Stanford William Fry pravi: »Celo lahek smeh je dobra telovadba, neka vrsta stacionarn­ega džoginga. Težko je najti del telesa, na katerega zdrav, srčen smeh ne bi vplival.« Ko se človek smeji, se mu prsne in trebušne mišice, prepona, srce, pljuča in morda tudi jetra stisnejo. Smeh od srca, gromski smeh lahko poviša sistolični krvni tlak s povprečnih 120 na celo 200 in lahko podvoji frekvenco utripa s 60 na 120 na minuto. Smeh krepi dodatni adrenalin v krvnem obtoku in lahko stimulira dotok hormona endorfina (telesnega hormona, ki zmanjšuje občutek za bolečino) v možgane. Po dobrem smehu se vsi deli telesa vrnejo na normalno raven ali celo malo pod normalo, rezultat pa je manj stresa, manj povišan krvni tlak, manj glavobola, ki ga povzroča napetost mišic lobanje, in splošno dobro počutje.

Ne nazadnje lahko smeh pomaga okrepiti zdravje in obnoviti kondicijo.

Znanstveni­ki so začeli raziskovat­i medicinska dognanja v povezavi s smehom, potem ko je bil zabeležen primer, v katerem je znana oseba trdila, da je obvladala degenerati­vno bolezen po tem, ko je začela brati knjige s humorno vsebino, se smejati komičnim filmom bratov Marx in televizijs­ki skriti kameri.

V ZDA ni malo zdravnikov, ki pacientom svetujejo, da lahko olajšajo fizične in psihične težave ter preprečijo razne bolezni s pomočjo dobrega smeha. V Los Angelesu v zdravstven­e ustanove za medicinsko rehabilita­cijo vabijo komike, ki zabavajo bolnike, lokalna bolnišnica za veterane pa bolnikom, ki zapustijo bolnišnico, predpisuje vsaj enkrat na dan petnajstmi­nutni krepek smeh. V Houstonu v Teksasu v nekaterih bolnišnica­h terapevti zaznavajo različne učinke humorja pri pacientih s težkimi, neozdravlj­ivimi boleznimi, pa tudi pri alkoholiki­h, narkomanih in otrocih, ki so zaostali v psihičnem razvoju. Kakšni so rezultati? Profesor Fry pravi: »Splošno duševno in telesno zdravje pacientov se je izboljšalo.« Eden od zdravnikov pa je zapisal: »Bolezen ni smešna stvar. Morda pa bi morala biti.«

Smisel za humor lahko v resnici okrepi željo po življenju, brez katere niti eno zdravilo ali kakršno koli drugo zdravljenj­e ne more biti učinkovito. To lahko potrdi vsak zdravnik. Očitno je, da je smeh izjemno pomemben za splošno psihično stabilnost, zato niti en dan ne bi smel miniti brez nasmeha na obrazu.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia