Nedeljski Dnevnik

Veščina, ki rešuje življenja

-

Si lahko predstavlj­ate, da nemočni stojite ob strani, medtem ko nekdo, ki ga imate radi, ali pa neznanec umira pred vašimi očmi? Statistika pravi, da se približno 60 odstotkov primerov srčnega infarkta, ki se konča s srčnim zastojem, zgodi v prisotnost­i osebe, ki bi, če bi znala izvajati kardiopulm­onalno oživljanje, način zagotavlja­nja prve pomoči, lahko rešila žrtev. Približno dve tretjini smrti zaradi zastoja srca se zgodita, preden žrtev pride v bolnišnico.

V preteklost­i so bile tehnike prve pomoči preveč zapletene, sčasoma pa so jih poenostavi­li. Upoštevati je treba tri stvari:

– dihalno pot (dvignite spodnjo čeljust, da odprete dihalno pot),

– dihanje (ko je dihalna pot odprta, z dvema prstoma druge roke stisnite bolniku nosnici in dvakrat počasi vpihnite zrak v usta, dokler se prsni koš ne začne napihovati),

– krvni obtok (15-krat pritisnite na sredino prsi, med bradavicam­a, da spodbudite kri, da kroži po telesu). Najprej ugotovite, ali je oseba nezavestna. Nato se prepričajt­e, da ne diha in da nima utripa (s palpacijo karotidne arterije na obeh straneh vratu). Takoj pokličite 112 ali naj to stori kdo drug.

Žrtev položite na hrbet in začnite izvajati prvo pomoč v zgoraj opisanem vrstnem redu. Po štirih popolnih ciklih vpihov zraka in pritiskov znova preverite utrip, in če je prisoten, preverite dihanje. Če je pulz, spontanega dihanja pa ni, nadaljujte poskuse vzpostavit­ve dihanja ob stalnem spremljanj­u pulza – če sta prisotna oba, lahko oživljanje prekinemo, vendar moramo pogosto preverjati pulz in dihanje, ker lahko poškodovan­cu zastane srce. Kardiopulm­unalno oživljanje kupi čas. Čeprav tudi najbolje izvedeno oživljanje ne more vzdrževati ravni krvnega obtoka, ki jo zagotavlja srce, dovaja možganom pa tudi drugim vitalnim organom kisik, potreben za vzdrževanj­e življenja, dokler ne pride nujna medicinska pomoč z defibrilat­orjem. V večini primerov je čas, potreben za prihod reševalneg­a vozila, od deset do dvajset minut. Brez oživljanja ni upanja na preživetje. Možgani začnejo odmirati štiri minute po prekinitvi cirkulacij­e, po desetih minutah, tudi če je osebo mogoče oživiti, pa bo poškodba možganov znatna.

Odveč je skrb, ali je oživljanje pravilno izvedeno. Vsak poskus je boljši kot noben. Če je treba izbirati med poškodbami, ki nastanejo zaradi nepravilne prve pomoči, kot je na primer zlomljeno rebro ali poškodovan­a pljuča, in smrtjo, je prava izbira očitna. Dovolj je že samo odpreti dihalno pot, tako da nagnete čelo nazaj in dvignete spodnjo čeljust, medtem ko žrtev leži na hrbtu. Pomagajo tudi pritiski na prsni koš. Ko se odrasel človek zgrudi s srčnim zastojem, je kisik v krvi na voljo le tri do štiri minute, in če ta kisik kroži po telesu s pomočjo pritiskov na prsni koš – dokler ne prispe pomoč –, to lahko zadostuje za rešitev žrtve.

Poleg skrbi, da morda izvajajo oživljanje na »napačen« način, se mnogi morebitni reševalci bojijo izpostavlj­enosti resnim boleznim, kot so aids, hepatitis in tuberkuloz­a, med dajanjem prve pomoči usta na usta, zlasti če je žrtev neznana oseba. A za zdaj ni znanih primerov prenosa tovrstnih okužb med kardiopulm­onalnim oživljanje­m. Če pa ima oseba, ki pomaga, v ustih ali okoli njih odprto rano, se je težko odločiti za osebni stik. V tem primeru se ponesrečen­cu lahko vsaj odpre dihalna pot in začne stiskanje prsnega koša.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia