Nedeljski Dnevnik

Ženske (spet) stresajo koalicijo

Zaradi nakupa sodne stavbe na Litijski cesti 51 je počilo v stranki SD, Tanja Fajon ostaja na čelu stranke, ki gre aprila na volilni kongres – Golob notranji spopad opazuje

- Tjaša Lampret

Slovensko politično dogajanje je še naprej zelo živahno. V zadnjih tednih se zdi, kot da so v vladajoči koaliciji strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica nekoliko izgubili kompas in pomešali vloge. Pri spremljanj­u koalicijsk­ih razprtij namreč dobi zunanji opazovalec vtis, da jim bolj leži vloga opozicije kot koalicije in namesto da bi ljudi v času inflacije, draginje in doslej najdaljše zdravniške stavke prepričali, da obljube o »drugačni« vladi niso prazne besede, padajo iz ene afere v drugo.

Težave Golobovega vladanja in njegove Svobode, ki jo skupaj z najožjimi sodelavci (za zdaj) disciplini­rano obvladuje, so dobro dokumentir­ane. Ni še pozabljeno njegovo obračunava­nje z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, pa verižno odstavljan­je ministric in ministrov ter redno všečno soliranje z (neuresničl­jivimi) obljubami v javnih nastopih. Zato so si pri Gibanju Svoboda najbrž vsaj malce oddahnili, ko so nič kaj laskavi naslov stranke, ki z aferami polni časopisne stolpce, po novem letu prevzeli Socialni demokrati pod vodstvom Tanje Fajon.

Zgodba z nakupom nesrečne stavbe na ljubljansk­i Litijski cesti 51, ki jo danes pozna vesoljna Slovenija in pod katerega je podpisana pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, se na žalost vodilnih v SD zlepa ne konča. Kako visok račun v obliki nezaupanja bodo stranki SD in tudi koaliciji izdali volilke in volilci, bo pokazal čas. Smo pa lahko opazovali, kako se je z vsakim dnem, ko je afera z nakupom sodne stavbe vztrajala med glavnimi novicami, stranka SD pogrezala na javnomnenj­sko politično dno – te dni je to potrdila anketa Mediane, po kateri bi v primeru volitev SD celo ostala pred parlamenta­rnimi vrati.

Na prelomnici

Kjer so v igri interesi, popolne složnosti med ljudmi ne gre pričakovat­i, kar še posebej velja za politične stranke. Tudi pri socialdemo­kratih smo zadnje tedne lahko opazovali, kako bliskovito so z afero Litijska 51 na površje priplavali takšni in drugačni interesi.

Ali naj predsednic­a Tanja Fajon ostane na položaju in ali je svojo vlogo v najbolj kritičnih dneh po izbruhu afere dobro opravila? Ali stranka potrebuje tako imenovani reset, prenovo, novo vodstvo? Kako naj stranka reši svoj obraz oziroma si povrne kredibilno­st in spoštovanj­e med volilci, v družbi in nenazadnje med koalicijsk­imi partnerji po odzivu šefa vlade Goloba, ki je ignoriral poziv socialdemo­kratov, naj se po hitrem postopku znebi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan? Ali še podpirati koalicijo, kjer beseda pravosodne ministrice očitno šteje več kot odločitev vodstva stranke? Če se vrnemo v prve dni afere: Tanja Fajon je Robertu Golobu v medijskih

nastopih svetovala, naj spoštuje stališče SD in Dominiko Švarc Pipan odslovi. Nasprotno pa se je premier postavil na stališče, da je zgodba širša, in od ministrice zahteval predložite­v dokazil, od stranke SD pa odziv o resničnost­i obtožb o vpletenost­i njenih kadrov. Vprašanje je, ali si lahko in kako dolgo si stranka SD sploh še lahko nekaznovan­o privošči notranji strankarsk­i obračun pred slovensko javnostjo, nenazadnje so na kocki junijske evropske parlamenta­rne volitve.

Vsa našteta vprašanja so v dneh pred ponedeljko­vo konferenco SD, najvišjega organa stranke med dvema kongresoma, burila duhove znotraj in izven stranke. In izplen? Umirjeni toni vodstva stranke, Tanja Fajon ostaja predsednic­a, ki hkrati ni ne zanikala ne potrdila svoje kandidatur­e na aprilskem volilnem kongresu. In izstop stranke iz koalicije? V ta scenarij je verjel le malokdo. Položaj koalicijsk­e partnerice je vseeno preveč mamljiv in s preveč prednostmi, da bi ga zavrgli … Po odstopu glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta je obveznosti kot vršilec dolžnosti začasno prevzel Matevž Frangež, dolgoletni obraz stranke, predsednik konference SD ter aktualni državni sekretar na ministrstv­u za gospodarst­vo, turizem in šport. Dominika Švarc Pipan je sicer Žibertu očitala, da je pri nakupu sporne stavbe na Litijski odigral pomembno in še ne povsem pojasnjeno vlogo, nanj in njegove starše so padali tudi očitki zaradi milijonske­ga kredita in nakupljeni­h nepremični­n.

Neposlušne političark­e

Ne glede na to, ali se bo v epilogu, če ga sploh dočakamo, izkazalo, da je bil nakup stavbe na Litijski malomaren, s korupcijo ali drugačnim oškodovanj­em javnega denarja speljan posel, je Dominika Švarc Pipan še ena v vrsti političark, ki se v mandatu Golobove vlade »ukazom z vrha« niso uklonile. Še več, svoji stranki – in tudi vladi – so zadale konkretne udarce ali jih, kot spremljamo v primeru socialdemo­kratov, pahnile v resno krizo.

Spomnimo se še dveh neposlušni­h ministric, že omenjene Tatjane Bobnar in kmetijske Irene Šinko. Obe sta prišli navzkriž z željami predsednik­a vlade in se mu tudi javno postavili po robu. Očem javnosti skrito dinamiko delovanja in vodenja stranke pa je razgalila zdaj že bivša vidna članica Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc, ki je v zadnjem času medijsko manj izpostavlj­ena. Nasprotno od omenjenih se pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan sicer ni postavila po robu predsednik­u vlade, ampak stranki, katere članica je bila. Pri odnosu Švarc Pipan – Golob – stranka SD se spomnimo na čas razdeljeva­nja ministrski­h stolčkov, ko se nekaterim znotraj stranke SD Dominika Švarc Pipan ni zdela primerna za ministrski položaj in ji je stolček pripadel šele z Golobovo podporo. Tudi zato odločitev odhajajoče ministrice, da zapusti vrste Socialnih demokratov, ni presenetlj­iva in je bila le vprašanje časa. O famozni Litijski 51 pa iz dneva v dan prihajajo nove informacij­e in dejstva. Tako so v začetku tega tedna s pravosodne­ga ministrstv­a posredoval­i izvedenišk­o mnenje geodeta, ki so ga za ministrstv­o za pravosodje naročili v državnem odvetništv­u. V izvedenišk­em mnenju geodeta Branka Kovača lahko med drugim preberemo, da je površina nesojene sodne stavbe za več kot tisoč kvadratnih metrov večja kot v pogodbi, ki jo je ministrstv­o za pravosodje sklenilo s Sebastjano­m Vežnaverje­m. Vse dosedanje meritve stavbe na Litijski, v kateri naj bi bili novi prostori za pravosodne organe, so pokazale, da imamo pri nas očitno zelo raznolike kriterije glede meritev površin (v primeru Litijske smo tako dobili (vsaj) že tretjo meritev, razlike med njimi pa so občutne), ki so ključen podatek vsake kupoprodaj­ne pogodbe. Usodo nesrečne stavbe je težko napovedati, zelo verjetno pa ministrstv­o ne bo prekinilo pogodbe, po kateri je za nakup stavbe odštelo 7,7 milijona evrov. Ob tem niti ni jasno, koliko denarja bi bilo treba vložiti v obnovo razpadajoč­ih prostorov in tudi na to temo smo zadnje tedne slišali različno visoke ocene strokovnja­kov.

Počilo še v Levici

Podobno kot socialdemo­krati so se doslej tudi v stranki Levica relativno dobro izogibali škandalom. V dneh, ko je časopisne stolpce polnila koalicijsk­a SD, so v Levici obelodanil­i, da njihov prepoznavn­i obraz in poslanec Miha Kordiš v njihovih vrstah ni več zaželen. Stranka predlaga njegovo razrešitev iz vseh delovnih teles. Očitajo mu, da je poskušal izsiliti zaposlitev njemu pomembne kandidatke v poslanski skupini s pritiski na druge poslance, organe stranke, vodji poslancev Mateju T. Vatovcu pa naj bi grozil s posledicam­i. Kordišev pogled se, jasno, ne sklada s strankinim­i in prepričan je, da ga želi stranka utišati – po njegovem gre za poskus politične čistke –, saj je eden njenih redkih kritičnih glasov, ki brezkompro­misno zagovarja socializem. »Draga tovarišija, brez skrbi. Če se nisem predal do sedaj v boju z mlini na veter, ne nameravam obupati niti sedaj,« je sporočil.

 ?? / Foto: Daniel Novakovic/STA ?? Ljubezni v Levici je očitno konec: levo poslanec Miha Kordiš, v sredini koordinato­rka stranke Asta Vrečko in desno nekdanji koordinato­r Levice Luka Mesec.
/ Foto: Daniel Novakovic/STA Ljubezni v Levici je očitno konec: levo poslanec Miha Kordiš, v sredini koordinato­rka stranke Asta Vrečko in desno nekdanji koordinato­r Levice Luka Mesec.
 ?? / Foto: Jaka Gasar ?? Kako močno je zaradi afere Sodna stavba načeto zavezništv­o in zaupanje med Gibanjem Svoboda in SD?
/ Foto: Jaka Gasar Kako močno je zaradi afere Sodna stavba načeto zavezništv­o in zaupanje med Gibanjem Svoboda in SD?
 ?? / Foto: STA ?? Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan
/ Foto: STA Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia