Nedeljski Dnevnik

Janezov bariton

-

Alpski kvintet je začel delovati leta 1966, s tem, da so igrali tudi že prej, ko so poleg narodnozab­avne glasbe izvajali še zabavno. V zasedbi so imeli namreč tudi bobnarja. Pesem Janezov bariton je že tretja pesem Alpskega kvinteta, ki jo je naša 40-članska strokovna žirija uvrstila na lestvico najlepših slovenskih narodnozab­avnih skladb. Naslov pesmi je poimenovan po Janezu Peru, ki jo kot baritonist izvaja. Per je od leta 2003 tudi vodja Alpskega kvinteta. Nasledil je Jožeta Antoniča, ki je konec leta 2002 postal blejski župan, prvotni vodja pa je bil Jože Šmid.

Janez Per je začel igrati pri Alpskem kvintetu leta 1970. Povedal nam je, kako je prišlo do sodelovanj­a: »V Španiji na Majorki sem igral z Ansamblom Tonija Perka. V tamkajšnji pivnici smo nastopali združeno skupaj z nekim avstrijski­m ansamblom, kot majhna 11-članska plehmuska.« Ko se je po pol leta vrnil domov, ga je takoj po prvi prespani noči čakalo presenečen­je. »Bil sem še v postelji, ko sta se v hiši pojavila Jože Antonič in Niko Kraigher ter me prosila, ali lahko grem zaradi poškodbe njihovega basista z njimi igrat v Bern. Nisem bil prav navdušen, da takoj spet odidem, še manj so bili veseli domači, a sem z njimi odšel v Švico.« Pri Alpskem kvintetu je Per tudi ostal, saj je moral basist Branko Škruba kmalu na služenje vojaškega roka, po vrnitvi pa se je pridružil Veselim planšarjem.

Janezu Peru se je že kot nadobudnem­u fantiču zdelo pri baritonu zelo lepo, če ta zelo nizko basira. »Zato sem vedno vadil nizke tone. Ob priložnost­i so fantje dejali: Pa naredimo pesem, da boš ti te nizke tone izkoristil. Tako je nastal ta hit, ki ga še danes hočejo slišati povsod, kjer igramo.« Kljub bližajoči se 60-letnici delovanja Alpskemu kvintetu namreč nastopov ne manjka.

 ?? ?? Izvajalec: Alpski kvintet
Glasba:
Ivan Prešern (inštrument­alna skladba)
Leto: 1985
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalec: Alpski kvintet Glasba: Ivan Prešern (inštrument­alna skladba) Leto: 1985 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia