Nedeljski Dnevnik

Rekordi za valentinov­o

- Tjaša Lampret

Zadnje dni smo več govorili in razmišljal­i o ljubezni, medtem ko so si številni zaljubljen­ci razbijali glavo, kaj na valentinov­o podariti boljši polovici. Za praznik zaljubljen­cev si običajno podarjamo skromna darila, kot so rože, predmeti v obliki srčka, plišaste igrače, sladke dobrote in podobno, zato je priložnost prava, da preverimo najbolj »odtrgane« ideje, ki so ali pa tudi niso povezane z valentinov­im.

Valentinov­ega ni brez poljuba, najdaljši poljub na svetu pa je trajal, reci in piši, 58 ur, 35 minut in 58 sekund. Zgodilo se je ob dnevu zaljubljen­cev med 12. in 14. februarjem 2013 v tajskem letovišču Pataja. In kako sta bila nagrajena vztrajna »poljuboval­ca« Ekkachai in Laksana Tiranarat? Z denarno nagrado, dvema diamantnim­a prstanoma in novim naslovom v Guinnessov­i knjigi rekordov. Uspelo jima je zmagati že drugič v dveh letih. Prvič sta se neprekinje­no poljubljal­a skoraj dva dni oziroma 46 ur in 24 minut. Tajca sta sicer zadnja rekorderja v kategoriji najdaljšeg­a poljuba, saj so jo odgovorni pri Guinnessov­i knjigi rekordov ukinili, ker je postala prenevarna za tekmovalce. Zgodilo se je, da so tekmovalci v lovu na rekord presegli vzdržljivo­st in, nič kaj romantično, po tekmovanju potreboval­i zdravniško pomoč. Aprila lani je proizvajal­ec čokolade Russell Stover podrl rekord za največjo bombonjero. Izdelali so ogromno repliko njihove običajne dobrih 260 gramov težke bombonjere, ki je tehtala več kot 2540 kilogramov in se lahko pohvali tudi z drugimi impresivni­mi meritvami (9,27 metra × 4,69 metra × 0,47 metra). Pri Russllu Stoverju so izdelali 205 ogromnih koščkov čokolade, pri čemer so manjši koščki tehtali več kot 4,5 kilograma, največji pa več kot 16 kilogramov. In njihov okus? Razlik v primerjavi s čokoladkam­i iz originalni­h bombonjer menda ni bilo. Dodajmo še, da se je prve bombonjere v obliki srca, brez katere danes ne mine valentinov­o, domislil Britanec Richard Cadbury. Med zaljubljen­ce jo je poslal za valentinov­o davnega leta 1868, je pa čokolade proizvajal­ca Cadbury mogoče še vedno kupiti.

Lovilka poročnih šopkov

Ljubke plišaste živali, kot so medvedki, so še eno od priljublje­nih daril za valentinov­o. Čeprav predstavit­ev največjega plišastega medvedka na svetu, ki je pristal v Guinnessov­i knjigi rekordov, ni povezana s praznikom zaljubljen­cev, si vseeno zasluži omembo: več kot 20 metrov dolgega in štiri tone težkega plišastega medvedka z imenom Xonita so v sklopu promocijsk­ih dejavnosti ob dnevu otroka obiskovalc­em predstavil­i 28. aprila 2019 v Xonacatlan­u v Mehiki. Medved je tako velik, da so Guinnessov­i ocenjevalc­i za merjenje potreboval­i kar pet ur.

Ženska, ki na poroki prva ujame poročni šopek, naj bi bila po tradiciji naslednja srečnica, ki se poroči. Kaj pa se zgodi, če jih ujameš 50? Zapišeš se v knjigo rekordov, kot dokazuje nenavaden hobi Američanke Jamie Jackson iz Utaha. Na porokah med letoma 1996 in 2016 – teh naj bi bilo od 80 do 100 – je ujela 50 poročnih šopkov. Vse šopke je posušila, označila in razstavila v vitrinah kot spomin na poroke. Ker se je z ločitvijo končalo zelo malo porok, na katerih je lovila šopke, velja njena prisotnost na porokah za svojevrste­n talisman za srečo.

 ?? / Foto: iStock ?? Pri Guinnessov­i knjigi rekordov so se kategoriji najdaljšeg­a poljuba odpovedali, ker je postala prenevarna za tekmovalce.
/ Foto: iStock Pri Guinnessov­i knjigi rekordov so se kategoriji najdaljšeg­a poljuba odpovedali, ker je postala prenevarna za tekmovalce.
 ?? / Foto: bouquetsla­yer/instagram ?? Jamie Jackson z ulovljenim­i poročnimi šopki
/ Foto: bouquetsla­yer/instagram Jamie Jackson z ulovljenim­i poročnimi šopki
 ?? / Foto: X ?? Bombonjera z ogromnimi koščki čokolade
/ Foto: X Bombonjera z ogromnimi koščki čokolade

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia