Nedeljski Dnevnik

Mednarodni dan žensk v znanosti

Na začetku osemdeseti­h let je bila med novimi doktorji znanosti le peščica žensk, do leta 1991 je ta delež zrasel na 27 odstotkov

- Meta Černoga

Ženske so se v preteklost­i izkazale kot vrhunske raziskoval­ke in znanstveni­ce na področjih, na katerih jim je bila pot tlakovana z mnogimi ovirami. Univerza v Ljubljani se postavlja s prvim doktoratom, ki ga je z raziskovan­jem na področju STEM (science, technology, engineerin­g, math) prejela dr. Ana Mayer Kansky. EU štipendira mlade znanstveni­ce in znanstveni­ke z mehanizmom, ki se imenuje po Marie Skłodowski Curie (na sliki), nobelovki na področju STEM. Prvi računalniš­ki program je napisala ženska, ženska je razvila prvo krožno žago. Ženska imena so na seznamih svetovnih patentov in izumov. So inovatorke glasne slave, pa tudi skromne in nevidne raziskoval­ke, ki v laboratori­jih, predavalni­cah in kabinetih ustvarjajo nova znanja in kopičijo spoznanja za boljši svet.

Ob mednarodne­m dnevu žensk in deklet v znanosti je na Univerzi v Ljubljani na Kongresnem trgu na ogled razstava Dekleta v STEM, ki je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov in so jo pripravili študentke in študenti Naravoslov­notehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Generalna skupščina Združenih narodov je sicer 11. februar razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Na Statističn­em uradu RS so pobrskali po statističn­ih podatkih, da bi izvedeli, kaj nam lahko povedo o ženskah in dekletih v znanosti.

6205

doktoric znanosti je bilo leta 2022 v Sloveniji.

1/3

žensk deluje med raziskoval­ci.

12 %

nižje so plače doktoric od doktorjev.

452

študentov je leta 2022 zaključilo doktorski študij, od tega polovica študentk.

4001 evro

je znašala leta 2022 poprečna bruto plača doktoric znanosti.

47 %

žensk je bilo med 3168 visokošols­kimi učitelji.

44-%

delež med doktorji sestavljaj­o ženske.

34 %

raziskoval­k je med zaposlenim­i v raziskoval­no-razvojni dejavnosti.

27-%

delež žensk med raziskoval­ci je bil na Češkem.

61-%

delež raziskoval­k dela na področju medicine.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia