Nedeljski Dnevnik

Še nikdar toliko dirk, kot jih bo letos

Začenjata se novi sezoni v elitnih motornih športih na dveh in štirih kolesih

- Matjaž Terzič

Da je pomlad pred vrati in se sezona zimskih športov nezadržno bliža koncu, vsako leto naznanita tudi začetka sezon v športih, v katerih ni vse odvisno zgolj od športnikov, temveč marsikaj, po mnenju mnogih celo največ, od opreme, pripomočka, ki ga uporabljaj­o. Ta oprema pa ima seveda motor, za zdaj še vedno tistega, ki ga poganjajo tekoča goriva, ter štiri ali dve kolesi. Beseda seveda teče o formuli 1, katere sezona se je začela prejšnjo soboto v Bahrajnu, in motocikliz­mu, natančneje kraljevske­m razredu motoGP, katerega nova sezona se bo začela prihajajoč­o nedeljo, 10. marca, v Katarju. Že prizorišči uvodnih dirk razkrivata, da Bližnji vzhod torej tudi v avto-moto športu postaja vedno pomembnejš­i dejavnik. Še posebno to velja za formulo 1, v kateri bodo poleg v Bahrajnu v tej sezoni dirke še v Savdski Arabiji, Katarju in Združenih arabskih emiratih, medtem ko je v motoGP uvodna dirka v Katarju letos celo edina v tem delu sveta, bo pa od skupno 21 načrtovani­h dirk zunaj Evrope letos spet, tako kot v zadnjih dveh sezonah, devet preizkušen­j. V formuli 1 medtem število dirk, ki jih ne gosti stara celina, že nekaj let narašča in bo letos rekordnih 15, Evropi pa jih ostane le še devet: lani je bilo dirk zunaj Evrope 14, predlani 12.

Blizu točka, ko bo vsega preveč

V kraljici motošporta formuli 1 bo skupno tako na sporedu kar rekordnih 24 velikih nagrad, zaradi česar se sezona torej po novem začenja že prve dni v marcu in se konča šele 8. decembra. Vedno več je tako tudi dirk, ki si ne sledijo več v nekoč tradiciona­lnem ritmu na 14 dni, temveč na en teden – že začetek sezone bo tak, saj omenjeni dirki v Bahrajnu že to soboto, 9. marca, sledi preizkušnj­a v Savdski Arabiji. Sicer pa se, kar zadeva koledar, vanj prvič po letu 2019 vrača dirka za veliko nagrado Kitajske, še naprej pa ni dirke v Rusiji, ki bi po pogodbi morala biti, a so jo odpovedali zaradi znanih dogodkov v Ukrajini.

Kakor koli, poleg napornega ritma dirk imajo dirkači vedno več tudi drugih obveznosti, kot so razni sponzorski dogodki, pa sprintersk­e dirke, ki jih bo letos poleg 24 klasičnih že šest, zato vse skupaj postaja izredno naporno, zaradi česar mnogi opozarjajo, da že trpi tudi njihova zbranost na dirkah, ki pa je pri hitrostih čez 300 kilometrov na uro ključnega pomena. »Recimo, da so nekatere stvari, ki se jih v našem poslu veseliš bolj kot drugih, ki so ti kdaj že odveč. A saj je povsod tako. Vseeno pa verjamem, da bomo morali o nekaterih stvareh razmisliti. Še kar namreč dodajamo nove in nove dirke v že tako natrpan koledar in hitro se bližamo točki, ko bo preprosto vsega preveč,« je denimo povedal voznik Ferrarija Carlos Sainz mlajši. Prav Sainz, ki letos začenja četrto sezono pri rdečih, bo sicer ob koncu leta »žrtev« enega največjih prestopov v zgodovini športa, ki se bo zgodil prihodnje leto in je dodobra zasenčil tudi dogajanje ob začetku te sezone. Od Ferrarija se bo Španec namreč poslovil, da bo lahko začel zanj voziti po statistiki sodeč najboljši dirkač vseh časov Lewis Hamilton, ki pa se želi pred tem na dostojen način posloviti od Mercedesa. Za naslov prvaka, ki bi bil njegov osmi, sicer nima velikih možnosti, si pa želi doseči vsaj kakšno zmago. Sicer pa bi bilo vse, razen novega, že četrtega zaporedneg­a naslova Nizozemca Maxa Verstappna v Red Bullu, velika senzacija, česar se zaveda tudi sam: »Zaupam ekipi. Dirkalnik je nekoliko drugačen, a najpomembn­eje je, da je hiter in da bomo z njim zmagovali. Drugo me ne zanima.«

Prvič v Kazahstan

Tudi v motoGP je največ prahu dvignil prestop, ki pa se je pri motociklis­tih zgodil že pred to sezono. Marc Marquez je namreč po enajstih sezonah, v katerih je osvojil kar šest naslovov svetovnega prvaka, zapustil

Hondo in se preselil k moštvu Gresini Racing, pri katerem bo zdaj dirkal na Ducatijeve­m motociklu in bo znova združil moči z bratom Alexom. Čeprav gre za satelitsko moštvo in ima tovarniško Ducatijevo zaradi tega nekaj prednosti, ga stavnice ob dejstvu, da bo imel znova na razpolago izjemen motocikel, uvrščajo celo na prvo mesto kot glavnega favorita za naslov prvaka, pred branilcem naslova, Italijanom Francescom Bagnaio. In to kljub temu, da je zadnjo zmago dosegel v letu 2021 in da je imel odtlej obilo težav s poškodbami, zaradi katerih je v vsaki izmed zadnjih štirih sezon izpustil najmanj po štiri dirkaške konce tednov. »Zelo se veselim novih izzivov, čeprav odločitev za prestop ni bila lahka. V vseh pogledih gre za veliko spremembo, a včasih je v življenju pomembno stopiti iz cone udobja. Vem, da bom moral nekoliko prilagodit­i način dirkanja in ne bo lahko, a sem prav tako prepričan, da mi bodo pri ekipi kar najbolj pomagali,« je povedal Marc Marquez, ki bi, če bi mu uspelo osvojiti naslov, postal prvi dirkač samostojne ekipe s takšnim dosežkom. Sicer pa Španec ni edini, ki je pred sezono zamenjal moštvo. Njegov rojak Alex Rins je Hondo zamenjal za Yamaho, pri kateri bo nadomestil Italijana Franca Morbidelli­ja. Ta je odšel k Prima Pramac Racingu in bo dirkal z ducatijem, nadomestil pa je Francoza Johanna Zarcoja, ki bo že omenjenega Rinsa zamenjal pri LCR Hondi. Lanski svetovni prvak v razredu moto2, Španec Pedro Acosta, bo medtem v motoGP debitiral kot član moštva Red Bull GasGas na KTM, pri katerem bo nadomestil rojaka Pola Espargaroj­a, ki se po desetih letih poslavlja od elite. Marca Marqueza pa bo pri Hondi zamenjal Luca Marini, doslej član ekipe VR46 Racing Team na ducatiju, kamor se seli zaradi Marqueza pri Gresini Racingu izpodrinje­ni Fabio Di Giannanton­io. Da, veliko imen se je zavrtelo pred novo sezono motoGP, ki prav tako kot formula 1 prinaša rekordno število dirk. Teh bo 21, pri čemer so 22., veliko nagrado Argentine, odpovedali, prvič v zgodovini pa bo na sporedu dirka v Kazahstanu.

 ?? / Foto: Reuters ?? Nizozemec Max Verstappen je tudi novo sezone formule 1 začel v zmagovitem slogu. Na prvi dirki v Bahrajnu je bil najhitrejš­i pred moštvenim kolegom iz Red Bulla, Mehičanom Sergiem Perezom, tretje mesto pa je pripadlo Špancu Carlosu Sainzu mlajšemu v ferrariju.
/ Foto: Reuters Nizozemec Max Verstappen je tudi novo sezone formule 1 začel v zmagovitem slogu. Na prvi dirki v Bahrajnu je bil najhitrejš­i pred moštvenim kolegom iz Red Bulla, Mehičanom Sergiem Perezom, tretje mesto pa je pripadlo Špancu Carlosu Sainzu mlajšemu v ferrariju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia