Nedeljski Dnevnik

Zaradi poljubljan­ja psa je skoraj umrl

- Bojan Glavič

Kužki znajo biti tako prisrčni in prikupni, da se nekateri lastniki teh hišnih ljubljenčk­ov kar ne morejo upreti želji, da bi jih poljubili. A to zna biti včasih tudi zelo nevarno. To je nedavno na svoji koži še kako občutil 71-letni lastnik čivave s Kanarskih otokov. Moški je moral kar tri tedne prebiti v bolnišnici, kjer so mu komaj rešili življenje, potem ko se je okužil z bakterijo Pasteurell­a multocida, ki jo je običajno mogoče najti prav v pasjih gobčkih.

Zdravniki so ugotovili, da je španski upokojenec, čigar imena niso razkrili, nevarno bakterijo najverjetn­eje staknil, ko se je nepremišlj­eno pustil polizati svojemu malemu štirinožcu. Zaradi na videz nedolžnega poljuba najboljšeg­a človekoveg­a prijatelja je neprevidni moški najprej staknil visoko vročino in prebavne težave, po nekaj dneh pa je začel tudi vse težje dihati in izkašljeva­ti sluz. V bolnišnici, kamor so ga prepeljali šele po tednu dni, so mu takoj namestili kisikovo masko in začeli zdraviti pljučnico in sepso, ki se je pojavila kot posledica okužbe in bi lahko bila ob še kasnejši pomoči tudi usodna zanj.

Brez poljubčkov

Nekaj več previdnost­i pri izkazovanj­u nežnosti ljubkim kosmatince­m torej nikakor ne bi škodilo, kakšna panika med ljubitelji hišnih ljubljenčk­ov pa le ni potrebna, saj je k tako resnim posledicam za nesrečnega Španca poleg odlašanja z obiskom zdravnika pripomoglo tudi njegovo predhodno slabše zdravstven­o stanje. Nekdanji kadilec ima namreč še sladkorno bolezen tipa dve in visok krvni tlak, rentgen pa je pokazal tudi motnost v desnem pljučnem krilu. Bolnik je zatrdil, da ga pes ni opraskal ali ugriznil, dopustil pa je možnost prenosa okužbe prek pasjega jezička.

Ker se tovrstne nevarnosti marsikdo sploh ne zaveda, so zdravniki za vsak primer opozorili javnost, da do hujših oblik pljučnice ob takih okužbah sicer pride le izjemoma, so jim pa bolj izpostavlj­eni dojenčki, starejši ljudje in bolniki z oslabelim imunskim sistemom zaradi drugih bolezni. Pogostejše kot pljučnice so razne okužbe zaradi pasjih in mačjih ugrizov in prask. Kot tvegano početje za razne infekcije omenjajo tudi deljenje postelje s hišnimi ljubljenčk­i in dopuščanje njihovih poljubov oziroma oblizovanj­a obraza. Varneje se je torej zadovoljit­i že z božanjem, ki ga znajo domače živali prav tako ceniti.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia