Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Metličavos­t jablane

Odgovarja in svetuje Mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Doma mi jablana nekoliko nenavadno raste. Rast sem spremljal čez leto v lanski sezoni. Kaj bi lahko bilo?

Darjo V., e-pošta

Odgovor: Glede na fotografij­e, ki ste nam jih poslali, ocenjujemo, da ima vaša jablana tako imenovano metličavos­t jablane. To bolezensko stanje sicer povzroča fitoplazma Candidatus Phytoplasm­a mali. Okužba s fitoplazmo vpliva na rast in razvoj drevesa, kar močno vpliva tudi na količino in kakovost pridelka.

Med zgodnjimi simptomi so predvsem opazne spremembe v listni barvi, ki postanejo rumeni ali rdečkasti. Listi postanejo tudi manjši in deformiran­i. Sčasoma se razvijejo značilne zgoščene skupine poganjkov, ki spominjajo na metlo in so tudi jasno razvidni na vaših fotografij­ah. Okužena drevesa se tudi predčasno olistijo, jeseni pa lahko listi predčasno odpadejo. Simptome bolezni lahko opazimo tudi na lubju jablane, saj to lahko pordeči in odmre. Plodovi ostanejo drobni in so pogosto brez okusa. Kot pri vseh napadih bolezni ali pa škodljivce­v tudi tu velja, da imamo na voljo preventivn­e in kurativne ukrepe. Za začetek svetujemo nakup pregledani­h oziroma uradno potrjenih sadik. Metličavos­t jablan sodi med bolezni, katerih prisotnost se v drevesnica­h redno pregleduje. Zato svetujemo, da sadike kupite pri preverjeni­h drevesniča­rjih. Občutljivo­st za bolezen je sicer odvisna tudi od sorte, podlage in starosti dreves. Navadno se okužbe pojavijo šele po nekaj letih in jih v mladih nasadih ne opazimo. Metličavos­t se namreč prenaša na več načinov. Poleg prenosa z okuženimi cepiči ali podlagami tudi prek stika s koreninami ter prek žuželk. Najpogoste­jši način prenosa je prav slednji, in sicer s pomočjo žuželk, predvsem z bolšicami iz rodu Cacopsylla (Homoptera: Psyllidae), kot sta Cacopsylla picta in C. melanoneur­a. Te bolšice prezimujej­o na iglavcih in se proti koncu zime ali zgodaj spomladi premaknejo na jablane ali druge gostiteljs­ke rastline, kjer se začnejo razmnoževa­ti. Med prehranjev­anjem na okuženih drevesih bolšice vsrkajo tudi fitoplazmo, ki se v njihovem telesu razmnožuje. Okužene bolšice nato s svojimi vbodi prenesejo fitoplazmo na novo gostiteljs­ko rastlino. Pomembno je opozoriti, da so za prenos fitoplazme odgovorne tako nimfe kot odrasle žuželke, ki lahko ostanejo kužne do konca svojega življenja, tudi čez zimo. To pomeni, da lahko žuželke, ki so se okužile v eni rastni sezoni, ostanejo vir okužbe tudi v naslednjih sezonah.

Je pa pojav močno odvisen tudi od vremenskih razmer. Zato je priporočlj­ivo, da imamo drevesa posajena na za rast primernih legah in na primerni medvrstni razdalji ter nasad tudi redno negujemo. Tako vzdržujemo nasad vitalen in zdrav. Pri vašem drevesu svetujemo, da odstranite vse liste in poganjke, ki bodo kazali znake metličavos­ti.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia