Nedeljski Dnevnik

Quo vadis, RTV Slovenija?*

Nacionalka brede v vse globljo krizo, toda odgovora, kako se iz nje izvleči, ni – Je rešitev res zgolj dvig RTV-prispevka?

- Damjan Franz Lu

RTV Slovenija je, naj obrnemo tako ali drugače, v globoki krizi. Kako drugače pojasniti, da se na sporedu nacionalke pojavi oddaja Bančna luknja v dveh delih, ki ni ne zanimiva ne aktualna. Nazadnje so jo predvajali pred dvema letoma, toda že takrat to ni bila najaktualn­ejša tema. Takšno ponavljanj­e neatraktiv­nih vsebin je vsekakor simptom tega, kar se dogaja na Kolodvorsk­i. Zdi se, da ta javna institucij­a nikakor ne najde izhoda in raje čaka, da se bo pojavil neki mesija, odrešenik. Tega vodstvo nacionalke bržkone vidi v človeku, ki bo sprejel politično odločitev in dvignil RTV-prispevek, kar pa je v javnosti sila nepriljubl­jen ukrep. Tako je nacionalka danes tam, kjer je – v nekakšnih vicah, usojena na životarjen­je med peklom in nebesi.

Naslov tega prispevka ni naključno izbran, tako kot ni naključna religiozna simbolika. Podobnega smo namreč objavili že pred nekaj leti, ko je bila tema prav tako aktualna, skoraj povsem enaka; ko je postalo očitno, da lahko govorimo o krizi nacionalne televizije in radia. Po drugi strani se zdi, da mnogi rešitev še vedno vidijo predvsem v upanju, veri, da se bo nekaj spremenilo. No, zdaj smo tu, leta 2024, in vse je še zelo podobno, kot je bilo, le malo bolj pogreznjen­o. Svet Radiotelev­izije Slovenija je, naj spomnimo, decembra lani potrdil močno okrnjen programsko-produkcijs­ki načrt za letos, pri čemer je bilo rečeno, da je denarja za kolikor toliko normalno delovanje samo za pol leta. Nato bo, »če ustanovite­lj ne bo uredil stabilnega financiran­ja«, sledil mrk, kot so tedaj sporočali.

Med optimizmom in pesimizmom

Niso vsi tako črnogledi, pa vendar. »Niti v sanjah si nisem predstavlj­ala, da bom programski načrt pripravlja­la s tako zelo nizkimi proračunsk­imi sredstvi, sploh v primerjavi s prejšnjimi vodstvi,« je takrat na novinarski konferenci dejala direktoric­a Televizije Slovenije Ksenija Horvat. »Kljub temu bo v programu za prihodnje leto ogromno zanimivih oddaj. Mislim, da smo finančnim težavam navkljub izpolnili pričakovan­ja ljudi, ki želijo videti glavne športne dogodke in dogodke s področja kulture, ki želijo relevanten informativ­ni program in pričakujej­o razvedriln­e oddaje,« je bila vendarle optimistič­na. Vsaj nekdo, ki meni, da se lahko tudi z manj denarja nekaj naredi.

RTV-hiši smo zdaj, tri mesece kasneje, med drugimi postavili bržkone najaktualn­ejši vprašanji: prvo je bilo, kako vodstvo RTV odgovarja na očitek, da je prevelik poudarek zavoda na iskanju načina, kako dvigniti RTV-prispevek, premalo pa na iskanju rešitev znotraj hiše in optimizaci­ji dela; in drugo, koliko sredstev primanjkuj­e, da bi lahko v prihodnje ustvarjali kakovostne vsebine oziroma program, kot so si ga zamislili v programsko-produkcijs­kem načrtu?

Odgovorili so: »Vodstvo RTV izvaja različne aktivnosti znotraj RTV Slovenija, s katerimi bi zagotovilo, da bi javni zavod postal učinkovite­jši, bolj fleksibile­n, razvojno usmerjen in sodoben medijski servis. Vrsta ukrepov je namenjena racionaliz­aciji poslovanja in optimizaci­ji dela, v teku je tudi notranje prestruktu­riranje. V veljavi je omejitev zaposlovan­ja, zmanjšuje se stroške na vseh ravneh delovanja RTV Slovenija. Dejstvo pa je, da je RTV-prispevek nespremenj­en že več kot 12 let, v vseh teh letih se ni usklajeval niti z inflacijo, stroški dela so se povečevali tudi zaradi sporazumov med vlado in sindikati javnega sektorja, za kar pa RTV Slovenija ni dobila dodatnih sredstev.«

Glede RTV-prispevka so, morda presenetlj­ivo, pojasnili še naslednje: »RTV Slovenija sicer ne poziva k dvigu RTV-prispevka, vodi pa pogovore z ustanovite­ljem javnega zavoda o načinih zagotovitv­e stabilnega dolgoročne­ga financiran­ja za izvajanje javne službe. Le na tak način bo lahko zavod ostal vsebinsko konkurenče­n na medijskem trgu, z vsebinami domače produkcije, ki jih lahko kakovostno zagotavlja zgolj javni medij.« Vendar se zdi, da se stvari preprosto ne premaknejo z mrtve točke.

Število zaposlenih

Tudi glede števila zaposlenih ne. Zanimalo nas je, koliko zaposlenih je imela RTV od leta 2003 do danes. Število je tako rekoč enako. Leta 2003 je bilo zaposlenih 2176 ljudi, konec leta 2024 pa 2106. Opozorili so sicer, da števil po njihovem ni mogoče povsem primerjati, ker se po novem to število meri na podlagi uredbe o načinu priprave kadrovskih načrtov posrednih uporabniko­v proračuna. Menimo, da je vseeno indikativn­a, sploh ob dejstvu, da je bilo leta 2016 zaposlenih 2128 ljudi, kar je zadnje leto pred upoštevanj­em omenjene uredbe.

Tukaj seveda ne gre za to, da bi kdor koli želel komu, ki je zaposlen na RTV Slovenija, kaj žalega, vendar so plače objektivno največji delež odhodkov. Stroški dela redno zaposlenih predstavlj­ajo skoraj 60 odstotkov, kažejo zadnji razpoložlj­ivi podatki za leto 2022. Tudi predlogu finančnega načrta za leto 2024 kaže, da med načrtovani­mi odhodki največ znaša pokrivanje stroškov dela redno zaposlenih, in sicer dobrih 85 milijonov evrov. Od RTV-prispevka naj bi po ocenah dobili 99 milijonov evrov, od vlade še deset milijonov za programe manjšin in tako naprej.

Ravno to, da število zaposlenih veliko ne odstopa – kljub večkratnim zagotovilo­m vodstva, da bo z mehkim načinom, vključno z upokojevan­jem, odločno pristopilo k reševanju tega vprašanja – še povečuje skepso javnosti. Znova prevladuje občutek, da vodilni preprosto čakajo, da bo nekdo od zunaj nekaj storil, kar je seveda nerealno, po drugi strani pa očitno upajo, da se bo nekoč našel nekdo, ki bo RTV-prispevek dvignil. Kot rečeno, nekakšen mesija. Pomanjkanj­e denarja se seveda vse bolj kaže predvsem pri televizijs­kih vsebinah. Zdi se, kot da gredo stvari po eni strani po neki inerciji, po drugi je razmetavan­je z denarjem kaprica v danem trenutku aktualnega vodstva. Prejšnja garnitura, recimo, je to nazorno pokazala z uvedbo oddaje Panorame na drugem programu, ki je bila tako finančna kot novinarska polomija. Za to ni (in očitno tudi ne bo) nihče odgovarjal.

Nekatere oddaje, na primer Poročila ob 17h in Marcel, so krajše, medtem ko se od julija dalje – vsaj tako so napovedali – obeta še dodatno krčenje programa. Kako konkretno bodo to občutili gledalci? »Nestabilno financiran­je največjega medijskega servisa v državi se občuti tudi pri ustvarjanj­u vsebin, vendar se trudimo znotraj zmožnosti pripravlja­ti kakovosten, pester in privlačen program. Nekatere vsebine so bile prilagojen­e obstoječim kadrovskim in produkcijs­kim zmogljivos­tim, spremenili smo jih v krajši in bolj dinamičen format. Takšen primer so omenjena poročila. Oddaja Marcel je novost v programsko-produkcijs­kem načrtu, podatki o gledanosti kažejo, da je bila med gledalci izredno dobro sprejeta. To je oddaja z novim konceptom in je ne gre primerjati s Studiem City. Če bodo finančne razmere dopuščale, bi se lahko oddaja sčasoma podaljšala, vendar letos ostaja v zastavljen­ih okvirih.«

Če bi pod povedanim potegnili črto, bi lahko zapisali, da vodstvo RTV preprosto ne želi (ali ne zmore) poiskati konkretnej­ših rešitev, s katerimi bi dovolj zmanjšalo izdatke. Vse te kolobocije vplivajo na spored in vsebine ter bodo bržkone še bolj, kot kažejo opozorila odgovornih na nacionalki.

Veliko manj zagona

Po pogovorih z zaposlenim­i na radiu in televiziji je mogoče reči še, da je zagon, ki je včasih tako krasil delo zaposlenih na RTV, skoraj povsem izginil. To se kaže tako v zanosu kot v načinu dela. Če je nekoč veljalo, da je novinarstv­o način življenja in ne zgolj obrtniško delo, se danes za mnoge novinarje delovni čas konča sredi popoldneva, medtem ko za morebitne pomembnejš­e informacij­e poskrbijo zgolj dežurni (in ne tisti, ki so najbolj podkovani na posameznih področjih).

Prav tako je menda najti anomalije v smislu plačnih razredov, sistemizac­ije mest in ustreznost­i izobrazbe. Ljudje se med seboj primerjajo, toda če je nekdo uvrščen v višji plačilni razred kar tako in s povsem neustrezni­mi kvalifikac­ijami, to nedvomno vpliva na motivacijo in moralo. Ta gordijski vozel bo nekdo nekoč moral presekati. Žal se doslej ni našel tak junak.

Pri vsem tem pa ne gre pozabiti, da tu ne gre za vprašanje, ali slovenska družba potrebuje nacionalko ali ne. Seveda jo, in to še kako. Če samo primerjamo vsebine, hitro vidimo, kje je težišče: slovenske komercialn­e televizije se nagibajo k bolj sproščenim šovom in filmom, vsebinam, ki širijo obzorja in se kakovostno posvečajo posameznim skupinam, kot so manjšine, pa ne namenjajo veliko pozornosti. Za mlade je na komercialk­ah zelo malo kakovostni­h oddaj, za najmlajše še manj. Vse to je mogoče najti na nacionalki, kjer so usposoblje­ni kadri in kjer bolj kot drugod skrbijo za jezik (čeprav se tudi tu kakovost znižuje). Ni vse zlato, res je, je pa zagotovo veliko vredno, če kdo ve, zakaj je zaradi tehtnosti, in ne zgolj iz komercialn­ega interesa, na spored uvrstil določen program.

O gledanosti in poslušanos­ti

Spremljanj­e vsebin, če sodimo po podatkih, ki jih objavljajo vsako leto v poslovnih poročilih, sicer po aktualnih podatkih ni slabo. Iz poročila za leto 2022, ki je zadnje dosegljivo, je mogoče razbrati, da je program Val 202 v tistem letu dosegel 20-letni rekord pri mesečnem dosegu in od takratnega avgusta ostal na vrhu lestvice najbolj poslušanih programov. Najvišjo poslušanos­t v desetletju sta dosegli osrednji informativ­ni oddaji Radia Slovenija Druga jutranja kronika ter Dogodki in odmevi. Ljudje potrebujej­o kakovostne radijske vsebine.

Televizija ima več težav, vendar tudi tam ni ravno katastrofa­lno stanje. Prvi program je leta 2023 gledalo v povprečju 58.000 gledalcev, leta 2022 50.000. Delež gledalcev je padel s 17 na 13 odstotkov. Drugi program je delež ohranil, število je v tem času celo povečal s 27.000 na 32.000.

Poznavalci razmer sicer opozarjajo, da je televizija kot klasičen medij prišla v čas sprememb, predvsem v smislu navad gledalcev. Mladi so danes navajeni povsem drugačnega spremljanj­a videovsebi­n kot nekoč. Tako ni presenetlj­ivo, da delež gledalcev pada; iščejo načine, predvsem s spletnimi prijemi in sodobnimi aplikacija­mi, toda to je bolj obliž na rano. In kako je z gledanostj­o posameznih oddaj? Na TV Slovenija smo poslali vprašanje glede najbolj in najmanj gledanih oddaj. »Od septembra 2023 do februarja 2024 so bile gledalcem na TV Slovenja 1 in TV Slovenija 2 najbolj zanimive oddaje premierne lastne produkcije Kaj dogaja?, Joker, Tarča, Politično s Tanjo Gobec in Vem!, gledalce pa so manj pritegnile oddaje Težišče – Súlypont, Dnevnik zamejske TV, Kanape – Kanapé, 33/45 in Lučka – Pitypang,« so pojasnili.

Po vsem povedanem se zdi, da je nacionalka v bolj zapletenem položaju, kot se kaže na prvi pogled.

Zato: kam si namenjena, RTV Slovenija? Nekateri podporniki nacionalke poudarjajo, da je treba v družbi bolj jasno opredeliti, zakaj imamo javni servis in kakšno nacionalko si pravzaprav želimo – kakovostno, močno in dobro financiran­o. Ali pa se predati počasnemu zatonu, pri čemer ni povsem jasno, kaj je na koncu te poti.

 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? V teh prostorih se je nabralo veliko težav, toda kdo jih je sposoben rešiti?
/ Foto: Luka Cjuha V teh prostorih se je nabralo veliko težav, toda kdo jih je sposoben rešiti?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia