Nedeljski Dnevnik

Človek – pohlepna zver

-

Ta svet ni pravičen, ampak je skrajno, brutalno nepravičen! Ali je pravično, da države in svet vodijo skorumpira­ni, psihopatsk­i voditelji, pošasti, duševni bolniki, ki ljudi vodijo v vojno, v smrt? Trenutno na Zemlji vlada neoliberal­izem – lepo se sicer sliši, v resnici pa je to fevdalizem, sužnjelast­ništvo. Delavec je tlačan, ki pobira drobtinice z bogataševe mize. Korporacij­e (recimo Amazon) plačujejo delavce v revnih državah po 1,5 evra na dan. Megakapita­list Jeff Bezos ima pa 250 milijard!

Svet temelji na denarju. Zakaj ljudje hodijo v službo? Morda iz čistega veselja, za hobi? Štirideset let garanja za minimalno pokojnino. Po drugi strani pa vsi ponavljajo isto mantro: »Saj denar ne prinaša sreče.« Kako hinavsko. To me spominja na basen, v kateri lisica ni mogla do grozdja, pa je dejala: »Saj je itak kislo!« Denar torej ne prinaša sreče. Jo revščina? Sploh pa, srečen ni nihče, človek je lahko samo bolj ali manj zadovoljen. Sploh sem pa raje nesrečen z denarjem kot brez. Je pa že bolje imeti denar kot ne. Od viška glava ne boli. Najbolj sovražim denar, ki ga ni. Ali ni bolje ležati na plaži, s čivavo na straži, kot delati na gradbišču, v vročini in mrazu? Še nekaj o ekstremno preplačani­h športnikih, ki gredo v pokoj pri 30 do 35 letih. Recimo kratkohlač­niki se kot otroci podijo za žogo, mešajo zrak, ne proizvajaj­o ničesar, uživajo v svojem hobiju. Delavec dela od osem do dvanajst ur na dan, oni pa odigrajo uro in pol, potem pa reveži počivajo en teden. Res se mi smilijo. Recimo nogometaša Mbappé in Neymar dobivata po več kot 100 milijonov na leto. Za njuno letno plačo bi moral delavec na gradbišču garati 12.000 let. Pa sta oba fizikalca, samo da »fuzbaler« dela po uro in pol na teden, gradbinec pa …

Samo prosim, ne sprašujte me, ali vidim kakšno rešitev za ta brutalni, nepravični svet. Tega ne ve deset Kristusov in papežev skupaj. To naj reši umetna inteligenc­a, čeprav sem prepričan, da jo bo megakapita­list že tako sprogramir­al, da bo imel spet megadobičk­e.

Dušan Brezovar, Ljubljana Vrhovci

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia