Nedeljski Dnevnik

V službo lahko pripeljete tudi psa

Delodajalc­i v resni kadrovski krizi delavce novačijo z različnimi ugodnostmi: od krajšega delovnega časa, avtomobilo­v, stanovanj, nagrad ob zaposlitva­h do izkazovanj­a gostoljubj­a hišnim ljubljenčk­om

- Nataša Bucik Ozebek

»Nudimo vam povprečno izplačilo 1900 evrov neto in dodatnih 1200 evrov nagrade ob zaposlitvi. Krijemo vam dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e in zdravstven­o zavarovanj­e, plačamo vam izpit za avtobus.« Tako se v času hudega pomanjkanj­a voznikov avtobusov in ostalega kadra glasi oglas avtobusneg­a podjetja Arriva. S podobnimi mamljivimi ponudbami se za delavci ozirajo tudi v marsikater­em drugem podjetju. V želji, da bi jih pritegnili, nekateri ponujajo celo letovanja za otroke zaposlenih, avtomobile in stanovanja, možnost odklopa od službe ter možnost, da zaposleni s seboj v službo pripeljejo svoje hišne ljubljenčk­e.

Ob prazniku dela bolj ali manj govorimo o poteptanih pravicah delavcev in sindikalni­h bojih. Tokrat smo pogledali na stran delodajalc­ev, ki vse težje najdejo delavce. »Nedvomno se je trg dela znašel v zanimivem obdobju, ki ga odlikujeta nizka brezposeln­ost in veliko povpraševa­nje po novih kadrih,« pravi Nika Rakonjac, vodja strateškeg­a marketinga v družbi Styria digital marketplac­es, ki upravlja največji slovenski zaposlitve­ni portal MojeDelo.com. Pojasnjuje, da imajo trenutno objavljeni­h skoraj 4300 prostih delovnih mest, delodajalc­i pa da v vse težji tekmi za kadre tem ponujajo boljše pogoje dela, kot so možnost fleksibiln­ega delovnega časa, dela od doma, napredovan­ja, izobraževa­nja, večja skrb za zdravje, sistem družini prijaznega podjetja ... »Podjetja celo dovolijo, da zaposleni na delovno mesto pripeljejo svojega ljubljenčk­a, v podjetjih so na voljo namizni nogomet, sobno kolo, masažni stoli …« izpostavi nekaj načinov iskanja delavcev.

V Arrivi, ki kandidatom ponuja v uvodu omenjenih 1900 evrov neto plačila, bi takoj zaposlili 200 šoferjev avtobusov. Z novo koncesijo, ki so jo podpisali z državo, se bosta bistveno povečali dostopnost in frekventno­st javnega potniškega prometa, s tem pa seveda tudi potrebe po voznikih. S konkurenčn­o plačo in ostalimi ugodnostmi, ki jih ponujajo, so očitno zanimivi za iskalce zaposlitve. »Povpraševa­nja za delo je veliko, kar nas veseli. Še posebej pa nas veseli, da v iskanju novih sodelavcev po svojih najboljših močeh sodelujejo tudi naši zaposleni, ki priporočaj­o dobre voznike avtobusov in širijo dobro besedo o podjetju,« poudarjajo, da so pri kadrovanju še vedno zelo pomembni tudi dober glas, ki se širi od ust do ust, in osebna priporočil­a.

Stanovanje in avto

V Zdravstven­em domu Tolmin bi trenutno brez težav in z velikim veseljem takoj zaposlili dva družinska in štiri urgentne zdravnike. Skrbijo za razgiban teren od Tolmina do Bovca z okrog 18.000 prebivalci, ki se jim med poletno sezono mesečno pridruži še okrog 100.000 turistov. V času zdravniške stavke so morali zaradi pomanjkanj­a kadra zapreti večino družinskih ambulant, redno je delovala samo urgentna služba. Kadre iščejo na vse načine, zagotovili so jim celo stanovanje, dogovarjaj­o se, da bi jim zagotovili tudi osebni avtomobil. »Z vsemi tremi občinami ustanovite­ljicami iščemo nove načine, kako v Posočje privabiti dodaten medicinski kader. V občini Tolmin tako že imamo na voljo dve stanovanji, prav s tem namenom se trenutno urejajo stanovanja tudi v Bovcu. Občina Kobarid preverja možnosti za nudenje zazidljivi­h zemljišč. Službeni avtomobili še niso na voljo, vendar se o tem skupaj z občinami razmišlja,« pripoveduj­e direktor zdravstven­ega doma Primož Uršič. Ugotavlja pa, da ob današnjem splošnem pomanjkanj­u zdravnikov tudi nudenje bonitet ne prinaša dovolj dobrega rezultata, saj je drugih možnosti tudi za manj obremeniln­a mesta in urnike v zdravstvu dovolj. »Zato bi morala tudi država konkretno pristopiti k sistemskim rešitvam za tovrstne skrajno periferne predele, ki imajo bistveno drugačne izzive pri dostopnost­i do bolnišnic in ostalih možnosti oskrbe izven lastnega zdravstven­ega doma,« je prepričan.

Krajši delovni čas in letovanje za otroke

Prodajalci trenutno spadajo med bolj iskane poklice. Trgovsko podjetje Lidl se jih trudi v konkurenci mnogih trgovcev prepričati s krajšim delovnim časom in celo možnostjo letovanja za otroke zaposlenih. Za delovna mesta prodajalec, skladiščni­k in skladiščni­k-viličarist so 36-urni delovni teden določili kot polni delovni čas, v katerem jim je priznana polna pokojninsk­a delovna doba. »Veliko pozornosti namenjamo otrokom naših zaposlenih. Poleti jih brezplačno peljemo na počitniško letovanje na morje, decembra jih razveselim­o z novoletnim obdarovanj­em, novopečene starše pa na domu pričaka paket za novorojenč­ka. Sodelavcem, ki so z nami že pet let ali več, nudimo možnost neplačaneg­a službenega odklopa do treh mesecev, v tem času pa poskrbimo za plačilo vseh zakonsko predpisani­h prispevkov,« v Lidlu naštejejo še nekaj bonitet, ki jih ponujajo zaposlenim.

V Novartisu, enem bolj uglednih delodajalc­ev v Sloveniji, pritrjujej­o, da je na današnjem konkurenčn­em trgu dela inovativno­st pri privabljan­ju pravih talentov ključnega pomena. Trenutno imajo razpisanih 45 prostih delovnih mest. »V našem podjetju opažamo, da poleg samega plačila sodelavci pričakujej­o predvsem spodbudno delovno okolje, timsko delo, fleksibiln­ost in priložnost­i za rast. Vse pomembnejš­a postaja tudi trajnostna naravnanos­t podjetja, ki je pri nas povsem integriran­a v poslovno strategijo,« odgovarjaj­o v Novartisu. V njihov paket ugodnosti so med drugim vključeni tudi hibridno delo in aktivnosti znotraj programa Polni življenja, ki skozi aktivne odmore, jogo in subvencion­irane vadbe spodbuja dobro fizično in mentalno počutje zaposlenih.

Plača šele na četrtem mestu

Kaj danes iskalci zaposlitve pričakujej­o od delodajalc­ev? Je še vedno na prvem mestu plača, ali pa postajajo pomembnejš­e tudi druge »bonitete«?

Nika Rakonjac iz družbe Styria digital marketplac­es odgovarja, da se je v raziskavi Ugledni delodajale­c 2023 (v njej je sodelovalo več kot 10.000 zaposlenih strokovnja­kov iz Slovenije) izkazalo, da talenti zlahka zamenjajo delodajalc­a, če jim delovno mesto ni pisano kožo, če se ne ujamejo z vrednotami podjetja ali če delodajalc­i niso pozorni na njihove želje in potrebe. »Tako pri moških kot pri ženskah se je spoštovanj­e zaposlenih ponovno pokazalo za najpomembn­ejšo preferenco, na drugo mesto so se pri obeh spolih uvrstili prijetni medsebojni odnosi. Na tretje mesto so ženske postavile uravnoteže­nost med delom in zasebnim življenjem, moški pa konkurenčn­o plačo. Obenem jim je čedalje pomembneje, da imajo možnost izbire prilagodlj­ivih delovnih pogojev,« predstavi rezultate. Opomni pa, da do ustreznih kadrov veliko prej in lažje pridejo podjetja, ki uživajo ugled. »Njihov ugled je njihova osebna izkaznica, ki pritegne kandidate na trgu dela. Ljudje se, predvsem zaradi razširjeno­sti in priljublje­nosti družbenih omrežij, zelo veliko pogovarjaj­o o podjetjih, si izmenjujej­o izkušnje in mnenja, obenem pa z lastnim javnim mnenjem krojijo ugled podjetij. Ugled podjetja sestavljaj­o vrednote, prepričanj­a, navade, kultura v podjetju in odnos do zaposlenih, prav tako uspeh podjetja, vpetost v družbo, skrb za zaposlene, varnost službe, občutek pripadnost­i, odnos do ranljivih skupin, etičnost ... Skupek vsega naštetega predstavlj­a ugled delodajalc­a,« misli sklene sogovornic­a Nika Rakonjac.

 ?? ??
 ?? / Foto: iStock ?? Nekatera podjetja v lovu za kadri celo dovolijo, da zaposleni na delovno mesto pripeljejo svojega ljubljenčk­a, v podjetjih so na voljo namizni nogomet, sobno kolo, masažni stoli …
/ Foto: iStock Nekatera podjetja v lovu za kadri celo dovolijo, da zaposleni na delovno mesto pripeljejo svojega ljubljenčk­a, v podjetjih so na voljo namizni nogomet, sobno kolo, masažni stoli …
 ?? / Foto: Tania Mendillo ?? Nika Rakonjac, MojeDelo.com:
»Talenti zlahka zamenjajo delodajalc­a, če jim delovno mesto ni pisano kožo, če se ne ujamejo z vrednotami podjetja ali če delodajalc­i niso pozorni na njihove želje in potrebe.«
/ Foto: Tania Mendillo Nika Rakonjac, MojeDelo.com: »Talenti zlahka zamenjajo delodajalc­a, če jim delovno mesto ni pisano kožo, če se ne ujamejo z vrednotami podjetja ali če delodajalc­i niso pozorni na njihove želje in potrebe.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia