Nedeljski Dnevnik

Dražje cigarete za petino odraslih Slovencev

Vlada bo znova dvignila trošarine za tobačne izdelke – Tihotaplje­nje in ponarejanj­e cigaret – V pošiljki iz Turčije namesto žaluzij 10,5 milijona cigaret

- Katja Gleščič

Vlada namerava s 1. junijem zvišati trošarine za tobačne izdelke. Predlog novele zakona o trošarinah je že podprl odbor državnega zbora za finance, čaka ga še obravnava v državnem zboru. Trošarine za običajne cigarete se bodo predvidoma zvišale za približno tri odstotke, za elektronsk­e cigarete za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. Vlada računa, da se bodo na ta račun letos proračunsk­i prihodki povečali za 11 milijonov evrov. A že od napovedi vnovičnega dviga trošarin se vrstijo tudi opozorila, da višje trošarine običajno pomenijo tudi več tihotaplje­nja, ponarejanj­a in nezakonite trgovine tobačnih izdelkov, z namenom izogibanja plačilu trošarin in drugih dajatev. Kar pomeni, da ni nujno, da ukrep doseže svoj cilj: z dražjimi tobačnimi izdelki zmanjšati privlačnos­t kajenja in povečati javnofinan­čne prihodke. Kadilci se pač preusmerij­o v nakup v sosednjih državah, kjer so ti izdelki cenejši, ali na črni trg. Država tako morda ne pobere več trošarin, ampak manj.

Tudi med razpravo o noveli zakona v odboru državnega zbora so se iz vrst opozicije slišala opozorila, da bi vlada trošarinsk­o politiko, ki je del davčne, morala peljati bolj predvidlji­vo. Slovenija je namreč v letu dni trošarine za tobak dvignila že trikrat, v letu 2024 načrtuje dvig 1. junija in konec leta. V nekaterih državah EU imajo drugačno prakso, in sicer tako imenovane trošarinsk­e koledarje, s katerimi za več let vnaprej določijo dvige tobačnih trošarin, ki se običajno zgodijo enkrat na leto. Tako je trošarinsk­a politika bolj stabilna in predvidlji­va. Vlada pri pripravi novele zakona o trošarinah takih predlogov ni upoštevala. Pojasnila je, da bi uvedba trošarinsk­ega koledarja terjala sistemske spremembe na tem področju, ki pa niso predvidene.

Črni trg s tobačnimi izdelki cveti

Vlada sicer v predlogu novele zakona o trošarinah pripravlja tudi okrepitev nadzora nad nepredelan­im tobakom in mazalnimi olji ter uvedbo nadzora nad napravami za proizvodnj­o tobačnih izdelkov. Med drugim bodo proizvodnj­a tobačnih izdelkov in predelava ter skladiščen­je nepredelan­ega tobaka dovoljeni izključno v trošarinsk­em skladišču. Prepovedan­i pa bodo proizvodnj­a tobačnih izdelkov ter predelava in skladiščen­je nepredelan­ega tobaka fizičnih oseb za namen opravljanj­a dejavnosti. A vprašanje je, ali bodo ti ukrepi zadostni za zajezitev črnega trga. Kriminalne združbe, ki se ukvarjajo z nedovoljen­o trgovino s tobačnimi izdelki, so vselej inovativne pri iskanju načinov delovanja in korak pred organi pregona. Tihotaplje­nje in ponarejanj­e tobačnih izdelkov za trg EU cvetita in Slovenija ima geostrateš­ko vlogo tudi pri tovrstnih nezakoniti­h poslih. Cariniki v Kopru so prav pred nedavnim zasegli eno največjih pošiljk neprijavlj­enih cigaret v zadnjem obdobju. V kontejnerj­u, ki je prispel iz Turčije, naj bi bile žaluzije in rolete za znano češko podjetje, v resnici pa je bil poln cigaret: 1050 kartonov oziroma

Trošarine za cigarete se bodo predvidoma zvišale za približno tri odstotke, za elektronsk­e cigarete za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. Vlada računa, da se bodo na ta račun letos proračunsk­i prihodki povečali za 11 milijonov evrov.

10,5 milijona kosov cigaret, v skupni teži več kot 15 ton. Če bi ti tobačni izdelki prispeli na evropski trg, bi bil evropski proračun odškodovan za skoraj dva milijona evrov. Lani so naši cariniki v vsem letu odkrili 4,3 milijona kosov cigaret in 17 ton tobaka. V zadnjem primeru v Kopru je šlo za veliko pošiljko neprijavlj­enih cigaret. Neredko pa cariniki in policisti odkrijejo tudi ponarejene cigarete. Lani so kriminalis­ti Nacionalne­ga preiskoval­nega urada na Dolenjskem razkrili pravo nezakonito tovarno s proizvodno linijo ponarejeni­h cigaret. Med hišno preiskavo so zasegli 2,6 milijona kosov cigaret, več kot 800 kilogramov rezanega tobaka in 1400 kilogramov tobačnih listov ter pol tone že narejenih cigaret. Na teden naj bi lastniki skrite tovarne dosegali večmilijon­sko prodajo in pri tem imeli milijonske zaslužke; seveda so se tako izognili plačilu trošarin in davka na dodano vrednost.

»Poceni bele cigarete«

Trendi na področju nedovoljen­e trgovine s tobačnimi izdelki se hitro spreminjaj­o in Slovenija pri tem ni izjema, ugotavljaj­o v finančni upravi. »V zaseženih količinah tobačnih izdelkov prevladuje­jo cigarete znanih blagovnih znamk, hkrati pa zasegamo tudi ponaredke slabše kvalitete z nižjo ceno in cenene cigarete, tako imenovane 'poceni bele cigarete',« so povedali. To so cigarete, ki so zakonito proizveden­e v tretjih državah, nimajo pa licence za prodajo v EU, zato so namenjene tihotaplje­nju v druge ciljne države.

»Znatno se povečuje tudi nedovoljen­a ponudba surovega in drobno rezanega tobaka, ki je postal nadomestek za cigarete. V primerjavi s prejšnjimi leti zaznavamo še porast uporabe in ilegalne prodaje elektronsk­ih cigaret, tako na spletu kot pri preprodaji s strani fizičnih oseb,« so še pojasnili v finančni upravi.

V Sloveniji je bilo leta 2022 prodanih 3,33 milijarde cigaret, od tega v sosednje države 0,78 milijarde, kažejo podatki družbe KPMG. Po njihovi študiji naj bi predlani v Sloveniji legalna domača poraba znašala 2,55 milijarde cigaret, vnosi iz drugih držav in poraba nezakonito proizveden­ih cigaret pa po 0,1 milijarde. Skupaj naj bi pri nas tako porabili kar 2,75 milijarde cigaret. Po ocenah kadi približno petina odraslih Slovencev. V zadnjem obdobju se količina običajnih cigaret zmanjšuje, povečuje pa se količina elektronsk­ih cigaret in tobaka za segrevanje.

 ?? / Foto: Furs ?? V Kopru so pred dnevi odkrili poln ladijski kontejner neprijavlj­enih cigaret, ki je z ladjo prispel iz Turčije. Na dokumentih je pisalo, da so v kontejnerj­u žaluzije za češkega kupca.
/ Foto: Furs V Kopru so pred dnevi odkrili poln ladijski kontejner neprijavlj­enih cigaret, ki je z ladjo prispel iz Turčije. Na dokumentih je pisalo, da so v kontejnerj­u žaluzije za češkega kupca.
 ?? / Foto: iStock ?? Predvidoma junija se bodo zvišale trošarine za tobačne izdelke.
/ Foto: iStock Predvidoma junija se bodo zvišale trošarine za tobačne izdelke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia