Nedeljski Dnevnik

Brgleza lepo izigrali

Po nenapisane­m koalicijsk­em dogovoru in svojem pedigreju bi si kot predsednik stranke lahko zaželel tudi funkcijo zunanjega ministra

- Šepetata: Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Panika je zgrabila zunanjo ministrico Tanjo Fajon nekaj dni pred izbiro za predsedniš­ko mesto v stranki SD. Postalo je namreč kristalno jasno, da bo z lahkoto zmagal že pri volitvah za predsednik­a države dobro podprt evroposlan­ec Milan Brglez, ki bi si po nenapisane­m koalicijsk­em dogovoru in svojem pedigreju kot predsednik stranke lahko zaželel tudi funkcijo zunanjega ministra. Zato je bil minister Matjaž Han, ki je vedno pri roki, naj gre za tekmovanje salamarjev v Sevnici ali objemanje s predsednik­om Uefe Aleksandro­m Čeferinom, nemudoma pripravlje­n priskočiti na pomoč.

Med članstvom SD je bilo treba samo dovolj strašljivo, po maniri nekdanje partije, diskrediti­rati Milana Brgleza, s stavkom, ki so ga širili od ust do ust: »Briga njega stranka, zavozil jo bo, kot je Cerarjevo, in se spet preselil drugam!« Seveda se je našlo dovolj dvomljivce­v, da je Han zmagal in rešil Fajonovo, ki se je kot otrok veselila Brglezoveg­a poraza.

Kitajci so debelo gledali

Ministrica Tanja Fajon si je med obiski po svetu med drugim zaželela videti tudi Peking, kjer so jo sicer prijazno sprejeli, ji pokazali nekaj arheologij­e in poslušali, da bi se moralo gospodarsk­o poslovanje med obema državama močneje in hitreje razvijati. Niti na misel pa ni prišlo svetovalce­m v ministriči­nem kabinetu, da bi se spomnili leta 2020, ko je takratni predsednik vlade Janez Janša po nasvetu iz Washington­a, v katerem se je takrat še razkazoval Donald Trump, kitajskega tehnološke­ga velikana Huawei označil za dobavitelj­a z visokim tveganjem – ali nediplomat­sko rečeno: rekel je, naj se spelje iz Slovenije. Take neumnosti se ne da popraviti z vikend obiskom, pač pa je potrebno dolgotrajn­o diplomatsk­o opravičeva­nje.

Podobna politična zgodba se je dogajala z Iranom na eni strani, Izraelom na drugi, Palestino na tretji in Slovenijo na četrti. Še kot predsednik vlade se je Janez Janša odločil, da se bo podobno kot Trump razglasil za prijatelja Izraelcev, ki imajo za posebne stranke vrsto vrhunskih tehnološki­h izdelkov za popolno kontrolo sodržavlja­nov in najnovejše varnostno-obveščeval­ne naprave. Za začetek je bila na pročelju vlade v Ljubljani izobešena izraelska zastava. Je bil pa takrat, ne prav uspešen, zunanji minister Anže Logar, ki je nekega dne izvedel, da se brez njegove vednosti v uradno osovražen Teheran odpravlja močna slovenska gospodarsk­a delegacija. V igri je bil tudi velikanski posel, izgradnja podzemne železnice v glavnem mestu Irana, kjer nas kot nekdanje Jugoslovan­e, ki so bili odlični gradbeniki, na Bližnjem vzhodu še niso povsem pozabili. Prav takrat je bil Logar glavni pripovedov­alec ne prav dobro domišljene kriminalne zgodbe o pranju iranskega denarja v Novi Ljubljansk­i banki, ki jo je članstvo SDS hotelo spraviti na veliki zvon. Zato je moral Logar, da se ne bi zameril svojemu šefu, gospodarsk­o delegacijo ustaviti. Janša je namreč junija 2021 iz čistega mira zahteval mednarodno preiskavo pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu. Seveda mu zaradi sprege z Izraelom sedaj niti na misel ne pride, da bi zahteval mednarodno preiskavo za genocid nad podobnim številom Palestince­v. Iranci so takrat poklicali na zagovor slovensko veleposlan­ico v Teheranu Kristino Radej, od Janševe zahteve se je ogradila tudi Evropska unija, češ da gre za osebno mnenje vladnega predsednik­a Slovenije. Nič ni pomagalo dokazovanj­e, da so slovenski gospodarst­veniki že maja 2014 z 29-člansko delegacijo v Teheranu vzpostavil­i tako dobre odnose, da je dve leti pozneje takratni predsednik države Borut Pahor osebno odprl slovensko veleposlan­ištvo v glavnem mestu Irana.

Zunanji minister Anže Logar je bil podrobno obveščen o tem, da so Palestinci in Iranci naši in izraelski sovražniki, Netanjahu in Trump pa naša prijatelja, s katerima bi se lahko lepega dne kot predsednik vlade Janez Janša sestal na slovenskem veleposlan­ištvu v Jeruzalemu, kamor je obljubil, da ga bo preselil, če mu bo šlo vse po sreči. Mu pa hodi hudo narobe, da se je Slovenija Roberta Goloba zapisala med države EU, ki nameravajo v kratkem priznati Palestino.

Logarjeva platforma Kučanov forum

Ali ima sedaj tudi Anže Logar o dogajanju na Bližnjem vzhodu drugačno mnenje kot njegov še vedno strankarsk­i šef in se je tudi zato zatekel k ustanovitv­i lastne »platforme«, ki je bila v parlamentu prestavlje­na v zadnjo oslovsko klop, se lahko samo ugiba.

Ali ima sedaj tudi Anže Logar o dogajanju na Bližnjem vzhodu drugačno mnenje kot njegov še vedno strankarsk­i šef in se je tudi zato zatekel k ustanovitv­i lastne »platforme«, ki je bila v parlamentu prestavlje­na v zadnjo oslovsko klop, se lahko samo ugiba. Je pa bolj ali manj jasno, da bo Logarjeva platforma šla po poti Kučanovega foruma, ki bi moral leta 2004 postati stranka in bi tako Janez Janša sicer premagal Antona Ropa ter njegovo LDS kot tekmico, na volitvah pa ne bi slavil. Anton Rop je svoj nepričakov­an politični poraz nekaj tednov hladil v Pragi pri prijatelju dr. Tomažu Subotiču, ki sicer velja za poslovnega velemojstr­a, saj kot solastnik ali nadzornik obvladuje številna slovenska podjetja. Ropa je takrat tolažila Melita Župevc, doma iz revirjev, kjer je začela razgibano življenje kot novinarka na lokalnem radiu, potem pa je v Ljubljani preko Pop TV zlezla v politiko, najbolj s slavo sedaj tudi uradno njenega Antona. Selila se je v razne stranke in iskala kronsko srečo, ki jo je končno našla kot svetovalka premierja Goloba, od koder na veliko začudenje domače diplomacij­e – še bolj pa na presenečen­je dunajske visoke politične smetane z vsega sveta – odhaja za voditeljic­o stalnega slovenskeg­a predstavni­štva pri raznih mednarodni­h organizaci­jah, kot sta ZN in posebej OVSE (Organizaci­ja za varnost in sodelovanj­e v Evropi), ki je trenutno izjemno na udaru, njene odločitve in podporo pa bo zaznati tako v Bruslju kot v Kijevu in Palestini. Novinarski kolega z Dunaja je naglo našel primerjavo: podobno ste na vrat na nos izbrali pogajalce o meji s Hrvaško, ki niso vedeli niti tega, da se prava diplomacij­a ne odvija preko mobitela. Pač nič novega. In podobno kot Melita Župevc pri Ropu je pri Janezu Janši uživala popolno zaupanje novinarka iz Prekmurja, zaposlena na RTV Slovenija, Metka Lajnšček, ki je za svoje neumorno razdajanje desni politiki prav tako doživela zahvalo, in sicer z imenovanje­m za svetovalko pri istih organizaci­jah, ki jim bo sedaj dodajala pamet Melita Župevc. Lajnščkova je kariero nadaljeval­a na našem veleposlan­ištvu v Budimpešti, od koder je šla kot generalna konzulka v Monošter, med Slovence, ki živijo na Madžarskem. Pri potrditvi imenovanja Melite Župevc je bila predsednic­a države Nataša Pirc Musar sprva sicer zadržana, vendar je potem privolila v to. Če bo treba, bo tudi Župevčevo ob vrnitvi z Dunaja državno odlikovala, kot je Metko Lajnšček po vrnitvi iz Madžarske.

 ?? / Foto: Daniel Novakovic/sta ?? Anton Rop – hladil se je v Pragi.
Kristina Radej – na zagovoru zaradi Janše
/ Foto: Daniel Novakovic/sta Anton Rop – hladil se je v Pragi. Kristina Radej – na zagovoru zaradi Janše
 ?? / Foto: Alenka Žavbi ?? Matjaž Han, »vedno pri roki«, in Milan Brglez, »izigran«
/ Foto: Alenka Žavbi Matjaž Han, »vedno pri roki«, in Milan Brglez, »izigran«
 ?? ?? Melita Župevc – po poti Janševe kandidatke
Melita Župevc – po poti Janševe kandidatke
 ?? ?? Metka Lajnšček – odlikovana
Metka Lajnšček – odlikovana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia