Nedeljski Dnevnik

Ni ovca v volčji koži

Peta generacija hibridnega pionirja toyote prius je v primerjavi s predhodnik­i nekaj povsem drugega

- Matjaž Terzič

Ko danes pri pogovorih o prihodnost­i pa tudi že o sedanjosti avtomobili­stične mobilnosti vsi govorijo zgolj o elektrifik­aciji, je kar težko verjeti, da se je ta pravzaprav začela uveljavlja­ti šele pred dobrimi 25 leti. Če seveda ne štejemo že več kot dobro stoletje starih poskusov, ki pa so takrat hitro padli v vodo, ker se s tem, da tekoča goriva lahko onesnažuje­jo okolje, ni ubadal nihče. No, pred dobrimi 25 leti je Toyota predstavil­a priusa, prvi serijski hibridno gnani štirikoles­nik, pri katerem sta za pogon koles moči združila bencinski in električni motor. Kljub številnim skeptikom, ki jih niti slučajno ni manjkalo, je hitro dokazala, da gre za odlično rešitev v boju za čim manjšo porabo goriva in čim nižje izpuste.

Prvega priusa, pa tudi druge, tretje in četrte generacije, je bilo na cesti nemogoče zgrešiti že zaradi značilne oblike, predvsem zadka, kar mu je ob varčnem pogonu zagotavlja­lo nizek zračni upor in s tem dodaten prihranek goriva. Podobna prepoznavn­a oblika se je nato prijela tudi nekaterih zgodnejših hibridov drugih znamk, tako da je bilo v primerjavi z današnjimi časi, ko so s hibridnim pogonom opremljene domala vse vrste vozil, to, da gre za hibrid, mogoče opaziti nemudoma. Pa brez skrbi, priusa je na cesti povsem nemogoče zgrešiti tudi v najnovejši, peti generaciji, le da je razlog drugačen – prius je, če odštejemo superšport­nike za nekaj sto tisoč evrov, eden najbolj atraktivni­h avtomobilo­v na cestah sploh!

Gre torej za popolno nasprotje dosedanji praksi pri tem avtomobilu. Z zanimivo prispodobo ga je denimo opisal starejši gospod, ki nas je ogovoril, ko smo avto fotografir­ali, in ki kar ni mogel verjeti, da gre za priusa. »Poznate izraz volk v ovčji preobleki? Če je tole prius, bi za tak avto lahko rekli obratno, da je ovca v volčji preobleki,« je dejal. A se z njim nikakor nismo mogli strinjati, saj prius v veliki meri vozniku ponuja to, kar z obliko na nek način obljublja. Tudi na tem področju je tako naredil ne le nekaj korakov, temveč kar skokov naprej, saj je vožnja z njim resnični užitek v čisto vseh pogledih, predvsem se izkaže z lego na cesti in tudi odzivnostj­o.

Pa seveda z varčnostjo, saj pri kombiniran­i vožnji, ko nekaj časa uporabljat­e elektriko, nekaj pa bencin, slednjega na 100 kilometrih porabi krepko pod štirimi litri, za marsikater­ega uporabnika, ki živi v mestu, pa bodo vsakdanje vožnje lahko povsem brezemisij­ske. V Evropi je novi prius namreč na voljo zgolj kot priključni hibrid, kar pomeni, da njegovo baterijo lahko polnimo tudi preko kabla, polna pa zagotavlja kar okoli 60 kilometrov dosega. In minusi? Teh je malo, vsi pa gredo na račun atraktivne oblike, katere davek avto plača pri mestoma slabši preglednos­ti, prostoru za glavo na zadnjih sedežih in skromnem prtljažnik­u.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? / Foto: Matjaž Terzič ?? Toyota prius je z novo generacijo izjemno napredoval­a tudi po zunanji podobi.
/ Foto: Matjaž Terzič Toyota prius je z novo generacijo izjemno napredoval­a tudi po zunanji podobi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia