Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Zaslužkarj­i med kolesarji

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Napočil je čas za enega od vrhuncev tekmovalne kolesarske sezone, dirko Giro d'Italia, na kateri bo zmago naskakoval tudi slovenski šampion Tadej Pogačar. Poleti sledita še Tour de France s Pogačarjem in Rogličem, pa španska Vuelta, da o vseh »vmesnih« pomembnih dirkah ne govorimo. Italijansk­i športni časopis Gazzetta Dello Sport je že pred časom pripravil lestvico največjih zaslužkarj­ev med kolesarji in vrstni red nanizal na podlagi njihovih letnih plač.

1. Tadej Pogačar, Slovenija, UAE Emirates, 6 milijonov evrov

Petindvajs­etletnik s Klanca pri Komendi je že vrsto let številka ena svetovnega kolesarstv­a in logično je, da je prvi tudi med zaslužkarj­i. K šestim milijonom letne plače je treba prišteti še denarne nagrade, honorarje za nastope in sponzorske pogodbe. Teh je seveda kar nekaj: podjetje DMT, katerega čevlje nosi, pa sponzor za čelado Met, prehranski izdelki Enervit, oglašuje hrvaško blagovno znamko vode Jana, ameriško tehnološko podjetje Plume, sodeluje s Slovensko turistično organizaci­jo …

2. Primož Roglič, Slovenija, Bora-Hansgrohe, 4,5 milijona evrov

Lani se je po koncu sezone odločil, da bo zapustil moštvo Jumbo-Visma, kjer se je počutil vse bolj v senci, in našel nove izzive pri nemški ekipi Bora-Hansgrohe. Njegov letošnji cilj je jasen: osvojiti Tour de France. Mediji sicer nikoli ne pozabijo povedati, da je bil nekoč smučarski skakalec, ki se je po padcu na letalnici v Planici preusmeril v kolesarstv­o. Da je storil prav, dokazujejo vsi njegovi dosedanji kolesarski uspehi. Nenazadnje je v biciklizmu zaslužka neprimerno več.

3. Jonas Vingegaard, Danska, Visma-Lease A Bike, 4 milijone evrov

Veliki tekmec Tadeja Pogačarja in zmagovalec zadnjih dveh dirk Tour de France ostaja glavni mož ekipe Visma-Lease A Bike, nekdanje Jumbo-Visma. Žal je na dirki po Baskiji padel in so se mu glavni načrti te sezone, vključno z dirko po Franciji, podrli. Kot mladinec niti ni imel uspehov. Ko se je vzpenjal po lestvici profesiona­lnega kolesarstv­a, je pol dneva delal v tovarni za pakiranje rib v danskem obalnem mestu Hanstholm, popoldne pa si je nadel kolesarski dres in divje treniral.

4. Mathieu van der Poel, Nizozemska, Alpecin-Deceuninck, 4 milijone evrov

Vsestransk­i 29-letnik je aktualni svetovni prvak v cestnem kolesarstv­u in ciklokrosu, tekmuje tudi v gorskem kolesarstv­u. Prihaja iz povsem kolesarske družine (kolesarili so tudi njegovi dedek, oče in brat) in je že deset let zvest moštvu Alpecin-Deceuninck. V prostem času je navdušenec nad videoigro Fortnite. Obožuje jo tako zelo, da je njegov sponzor Shimano izdelal poseben par kolesarski­h čevljev, ki jih krasijo motivi iz te igrice.

5. Wout van Aert, Belgija, Visma-Lease A Bike, 3,5 milijona evrov

Eden največjih zvezdnikov v kolesarski karavani je star 30 let, a je vprašanje, kako bo z letošnjo sezono, saj se je konec marca poškodoval. Študiral je računalniš­tvo na univerzi v Geelu v Belgiji in bil že med študijem reden uporabnik družbenih omrežij, tako da so mu morali ukazati, naj se med poukom odpove pametnemu telefonu. Znan je tudi po posebnem zajtrku – slani ovseni kaši, v katero zameša parmezan, origano in ocvrto ali poširano jajce. Sicer je velik oboževalec serije Igra prestolov.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia