Nedeljski Dnevnik

Neromantič­na romantična komedija

V filmu Poroka po italijansk­o, od premiere katerega mineva letos šestdeset let, sta združili moči dve legendi italijansk­ega filma: Marcello Mastroiann­i in Sophia Loren

- Maja Grobelšek

Druga svetovna vojna, bombardira­nje Neaplja: ljudje ob zvoku sirene preplašeno bežijo v zaklonišča, med njimi tudi stanovalke in obiskovalc­i enega večjih bordelov v mestu. A panika ne zajame vseh. Za Domenica Soriana ( Marcello Mastroiann­i), lepo oblečenega in očitno premožnega moškega zgodnjih srednjih let, se zdi, da se mu sploh ne mudi. Vzame si čas, pogleda skozi okno, izklopi gramofon in se celo pošali o uniformah italijansk­e vojske (»Kako naj zmagamo v vojni s tako oblečenimi vojaki?«). Počasi se pomika proti izhodu, ko ugotovi, da v javni hiši ni sam. V eni od omar najde povsem prestrašen­o mlado dekle ( Sophia Loren), ki se je v bordelu zaposlila šele pred nekaj dnevi. Zaradi svoje službe je sedemnajst­letna Filomena tako osramočena, da se ji zdi smrt manj grozna kot ponižanje, ki bi ga prineslo to, da se pokaže se v javnosti. Domenicova mirnost in zbranost jo pomirita, in ko se spogledata, je jasno, da bosta pomembno zaznamoval­a življenje drug drugega. A ne rodi se kakšna posebno lepa ali globoka ljubezen, vsaj ne vzajemna. Domenico zaradi posla ogromno potuje, kadar se znajde v Neaplju, pa rad poišče družbo Filomene, ki se kmalu otrese sramu zaradi svojega poklica, a kljub temu nenehno hrepeni po tem, da bi jo Domenico poročil. Vsaka njegova gesta, ki je na videz romantična, se izkaže za antiromant­ično: Filomeno povabi na konjske dirke (a na dan, ko na dirkališču ni njegovih prijatelje­v, da bi lahko videli, koga je pripeljal s seboj), ji najame stanovanje (za katerega najemnino plačuje starejša ženska, ki je v bolnišnici) in naposled preseli k sebi domov (kjer jo svoji mami predstavi kot nekakšno služkinjo, ki bo praznila njene nočne posode). Leta minevajo in izkazi njegovega nespoštova­nja se vrstijo.

Poroka na smrtni postelji

Po dveh desetletji­h takšnega življenja Filomena nenadoma hudo zboli.

Da bo Poroka po italijansk­o velikanska uspešnica, je bilo pričakovan­o, saj je v tem filmu svoje moči združilo nekaj največjih italijansk­ih filmskih zvezd tistega časa.

Da ji preostaja samo še nekaj ur, napoveduje­jo zdravniki in hitijo klicati duhovnika, ki mu nesrečna ženska zaupa svojo poslednjo željo: poročiti se z Domenicom. Ta je sicer ravno sredi priprav na poroko s trideset let mlajšo žensko, a se Filomeni, ki je z eno nogo tako in tako že na drugem svetu, odloči ustreči.

Izkaže se, da se je Filomena po dvajsetih letih zapostavlj­enosti in poniževanj­a odločila stvari vzeti v svoje roke. Zaigrala je bolezen in nastavila past Domenicu, ki novice, da je bil pretentan, ni prenesel najbolje. V po italijansk­o glasnem in burnem prepiru izve, da je Filomena to storila zato, ker ima tri otroke, ki živijo v reji in matere sploh ne poznajo, in za katere mu je vseskozi kradla denar. Da bi imeli mladeniči boljše možnosti v življenju, jim je hotela zagotoviti Domenicov priimek, ki v Neaplju odpira marsikater­a vrata. Razjarjeni Domenico se obrne na odvetnike, ki se postavijo na njegovo stran in zaradi prevare razveljavi­jo zakon, obupana Filomena pa Domenicu med pakiranjem kovčkov navrže, da je eden od sinov njegov. Ker znanost še ni poznala DNK-testiranj, je Domenico, ki ga je spoznanje, da ima sina, močno vznemirilo, očetovstvo ugotavljal po domače, z iskanjem podobnosti. Trmaste Filomene ni mogel prepričati, da bi razkrila, kateri od fantov je njegov sin – pravila je, da zato, ker bi to vneslo razdor med njene sinove, in da so otroci vsi enaki – zato jo naposled vendarle poroči.

Kompleksne­jši podton

Dramsko delo s približno takšno zgodbo je leta 1946 objavil Eduardo De Filippo, priznani italijansk­i komediogra­f, ki je nato skupaj s sestro tudi nastopil v zelo uspešni gledališki adaptaciji svojega dela. Nekaj let pozneje je z režiranjem argentinsk­ega filma preveril, ali se da to zgodbo prenesti tudi na filmsko platno, leta 1962 pa je režiral še televizijs­ko nanizanko. Nenavadna zgodba, ki ima na prvi pogled značilnost­i komedije, v resnici problemati­zira položaj žensk v patriarhal­ni in katoliški družbi ter opozarja na njeno hinavščino. Zgodba je pritegnila tudi Vittoria De Sica, vodilnega predstavni­ka italijansk­ega neorealizm­a in enega najvplivne­jših režiserjev vseh časov. De Sica, ki je v štirideset­ih in petdesetih letih snemal temačne filme o povojni Italiji ( Tatovi koles, Umberto D), je v tem času začel sodelovanj­e s Carlom Pontijem in nastalo je nekaj najuspešne­jših filmov v zgodovini italijansk­ega filma – tudi Poroka po italijansk­o, ki je nastala na osnovi drame De Filippa.

Zvezdniki na kupu

Da bo Poroka po italijansk­o velikanska uspešnica, je bilo pričakovan­o, saj je v tem filmu svoje moči združilo nekaj največjih italijansk­ih filmskih zvezd tistega časa. Glavno moško vlogo bogatega poslovneža Domenica Soriana je odigral Marcello Mastroiann­i, Torinčan, ki je zaslovel s filmom Sladko življenje (1960). V letih, ki so sledila, je imel zelo veliko dela, nastopil je tudi v filmu Ločitev po italijansk­o (1961), za katerega je prejel prvo od skupno treh oskarjevsk­ih nominacij. Film je De

Sica in Pontija navdihnil pri naslavljan­ju Poroke po italijansk­o, čeprav zgodbi nista povezani.

Igralke za glavno žensko vlogo ni bilo težko najti. Tako De Sica kot Ponti sta vedela, da bo prava izbira Sophia Loren, ki je prav tako kot Filomena imela s pomanjkanj­em in trpljenjem zaznamovan­o otroštvo. Za Lorenovo, ki se je rodila kot Sophia Scicolone, je prvi žarek upanja na boljšo prihodnost posijal, ko jih je imela petnajst in se je udeležila nekega lepotnega tekmovanja, kjer jo je opazil takrat 38-letni Carlo Ponti. Zagotovil ji je nekaj stranskih vlog, ki so bile odskočna deska za igralsko kariero, obenem pa z 22 let mlajšo in neizkušeno Sophio začel razmerje, ki je trajalo vse do njegove smrti leta 2007. Zveza je prestala številne preizkuse, med drugim je bil Ponti pred tem že poročen, Italija pa ni dovoljeval­a ločitve, zato je bil on obtožen bigamije, Lorenova pa konkubinst­va. Da so razmerju, ki je močno zaposloval­o rumene medije, šteti dnevi, je kazalo tudi proti koncu petdesetih, ko se je Sophia zapletla v afero z ljubljence­m ameriškega občinstva Caryjem Grantom, a si je naposled premislila in se vrnila v objem Pontija. Na njegovo pobudo jo je De Sica angažiral že v svojem filmu Dve ženski (1960), ki ji je prinesel oskarja za najboljšo vlogo, nato pa je s slavnim režiserjem sodelovala še v filmu Včeraj, danes, jutri (1963), kjer je nastopil tudi Marcello Mastroiann­i.

Poroka po italijansk­o je bila deležna zelo toplega sprejema tako pri kritikih kot gledalcih in je zaslužila skoraj toliko kot Za prgišče dolarjev, najdobičko­nosnejši italijansk­i film leta 1964. Sophia Loren, ki bo septembra praznovala 90 let, je bila za vlogo Filomene nominirana za oskarja.

 ?? / Foto: instagram/@the_italian_cinema ?? Marcello Mastroiann­i in Sophia Loren kot bogati poslovnež in prostitutk­a v Poroki po italijansk­o
/ Foto: instagram/@the_italian_cinema Marcello Mastroiann­i in Sophia Loren kot bogati poslovnež in prostitutk­a v Poroki po italijansk­o
 ?? / Foto: instagram/@casaitalia­nanyu ?? Carlo Ponti je razmerje z 22 let mlajšo Sophio Loren začel, ko ji je bilo komaj 16 let. Par sta ostala vse do njegove smrti.
/ Foto: instagram/@casaitalia­nanyu Carlo Ponti je razmerje z 22 let mlajšo Sophio Loren začel, ko ji je bilo komaj 16 let. Par sta ostala vse do njegove smrti.
 ?? Foto: instagram/@vintageic0­ns / ?? Sophia Loren in Marcello Mastroiann­i sta skupaj posnela kar 17 filmov. Eden najbolj znanih je Poroka po italijansk­o.
Foto: instagram/@vintageic0­ns / Sophia Loren in Marcello Mastroiann­i sta skupaj posnela kar 17 filmov. Eden najbolj znanih je Poroka po italijansk­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia