Nedeljski Dnevnik

Ne prižigaj luči

-

Pesem Ne prižigaj luči je izšla na dvojnem albumu Postojnska jama, ki je leta 1979 ljubitelje­m Slakove glasbe prinesel 24 novih pesmi. Andrej Bergant, edini še živeči od celotne inštrument­alne in vokalne Slakove zasedbe, pa se je vrnil na začetek ustvarjanj­a in nam o prvem srečanju Lojzeta Slaka s Fanti s Praprotna povedal tole: »V Studiu 14 na Radiu Ljubljana smo peli za oddajo Pokaži, kaj znaš. In tudi zmagali smo, v kategoriji ljudske glasbe. Tam je bil prisoten tudi Lojze in ko nas je slišal, je, kot nam je povedala njegova žena, navdušeno dejal: 'Take pevce pa jaz rabim.' In jeseni leta 1964 smo že igrali skupaj.« Nazadnje so v živo nastopili 20. decembra 2010, ko so Prifarski muzikantje v Cankarjeve­m domu priredili dva koncerta v počastitev Milana Ferleža. »Bili smo gostje te slovesnost­i in Lojze je še odigral harmoniko stoje. Za novo leto pa je že obležal. Pred tem smo še celo leto igrali po veselicah in raznih prireditva­h.« »Ta skladba je res dobro narejena,« pravi Bergant. »Naj izpostavim krasen aranžma s citrami Mihe Dovžana. Ker na koncertih Dovžana ni bilo z nami, smo ta del reševali s kitaro. Milan Ferlež ga je odigral, da je bilo slišati kot original.« Pesem Ne prižigaj luči je doživela tudi angleško verzijo. Besedilo je napisala potomka naših izseljence­v, v Ameriki rojena Cecilia Dolgan. »Tam je pesem doživela pravi bum. Igrali smo obe verziji in njihovi ansambli jo imajo še sedaj na repertoarj­u. Ko smo bili na ameriški turneji leta 1990, je bila tam tudi ekipa TV Ljubljana in Boris Kopitar jo je posnel za svojo oddajo Videomeh.« Andreja Berganta smo zmotili v jeseniški bolnišnici po operaciji kolka. »Nisem si mislili, da to tako na hitro in dobro naredijo. S kolkom sem imel nekaj let težave. Če te nekaj boli, nisi za na oder.« Berganta namreč kot gosta na svoje prireditve vabijo razni ansambli. »Fizična bolečina in oder ne gresta skupaj, bolečina v srcu in oder pa zelo dobro.«

 ?? ?? Izvajalci: Ansambel Lojzeta Slaka
Glasba:
Lojze Slak, Niko Zlobko
Besedilo: Jožica Slapar
Leto: 1979
Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.
Izvajalci: Ansambel Lojzeta Slaka Glasba: Lojze Slak, Niko Zlobko Besedilo: Jožica Slapar Leto: 1979 Skladbe z lestvice lahko poslušate na radiu Sraka vsako nedeljo ob 16. uri, na radiu Gorenc vsako sredo ob 16. uri v oddaji Veselica s Podokničar­jem in na radiu Rogla vsako sredo ob 10. uri v oddaji Pod Roglo se poje in igra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia