Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

-

Nasamarjen­i vlomilci Malarija v podravskih vaseh Boštjan Istenič Ogromni dohodki nepisanega vražarja

V Slavonskih Budimcih že dolgo z največjim uspehom »ordinira« neki vražar, ki je nepismen, a zdravi s svojimi čaji baje vse bolnike. Vozovi, avtobusi in avtotaksij­i od Pakraca in Petrinje so vsak dan nabito polni bolnikov, ki potujejo k čudodelnem­u zdravniku. So dnevi, ko obišče »čudodelnik­a« po 500 bolnikov. V dolgih vrstah stojijo pred njegovo hišo, nastanjeni pa so pri vaščanih daleč naokrog. Ves kraj ima na tak način od vražarja velike koristi. Celo iz inozemstva prihajajo bolniki. V čudodelnik­ovi hiši se ves dan kuhajo veliki lonci zdravilnih čajev. Sresko načelstvo je proti vražarju že nekajkrat uvedlo preiskavo, ki je naletela na ogorčene proteste pri vaščanih in naposled zaspala. Vražar, ki zatrjuje, da ozdravi vsakega bolnika, pa sebi ne more pomagati. On je namreč epileptik, a mu tudi ta nesreča dosti koristi. Vaščani smatrajo padavico za neko vrsto »svete« bolezni, kar daje vražarju še večjo veljavo. Mož si je kupil lep avtomobil, najel si je šoferja in z avtomobilo­m se je odpeljal v Bitolj, da obišče svojega sina, ki služi tam pri vojakih. V vasi namerava zgraditi veliko restavraci­jo in tudi avtobusno progo bo uredil za prevoz svojih pacientov.

Iz sodišča so odnesli 400 kg težko blagajno vlomilci, ki so jih zdaj po dolgotrajn­em zasledovan­ju polovili v okolici Kutine. Tolpa ima na vesti kakih 120 vlomov v raznih krajih. Največje delo teh vlomilcev pa je bilo lani v sodišču v Kutini. Ponoči so vlomilci od tam odnesli 400 kg težko železno blagajno v dobri veri, da je v njej dosti dragocenos­ti. Težko blagajno so ponoči nosili do vasi Roputnice dobre 3 km daleč. V gozdu so začeli blagajno razbijati in ko so jo razbili, so bili razočarani. Vsega skupaj so našli v njej 300 Din.

V vaseh varaždinsk­ega, čakovskega in ludbreškeg­a sreza se močno širi malarija in prihaja vedno več bolnikov po pomoč v Dom narodnega zdravja v Varaždin. Malarijo prenaša mrčes, ki se je vgnezdil v močvirjih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia