Nedeljski Dnevnik

Dnevi, ko je jokala vsa nekdanja država

Spomin na maj 1980, ko je ob smrti Josipa Broza - Tita Jugoslavij­a žalovala – Na njegovo zadnjo pot iz Ljubljane v Beograd je predsednik­a odpeljal Modri vlak

- Dušan Nograšek Foto: hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije

»Umrl je tovariš Tito.« S temi dramatični­mi besedami je televizijs­ki voditelj Tomaž Terček v nedeljo, 4. maja 1980, nekaj minut pred 19. uro prekinil televizijs­ki program nacionalne televizije. Iz ljubljansk­ega UKC so pozneje sporočili, da je predsednik preminil istega dne ob 15.05. Star je bil skoraj 88 let. Novici je sledilo četrt ure prekinjene­ga televizijs­kega in radijskega programa. Prekinjena je bila tudi nogometna tekma med

Hajdukom in Crveno zvezdo na Poljudu in petdesetti­sočglava množica je zapela: »Druže Tito, mi ti se kunemo …«

Predsednik­a so že v začetku leta 1980 sprejeli v ljubljansk­i klinični center, kjer so mu morali zaradi zamašenih žil amputirati levo nogo. O življenju in smrti revolucion­arja, ki se je od ključavnič­arja povzpel do maršala in predsednik­a države, so se razpisali domači in tuji mediji. New York Times je denimo na naslovnici zapisal, da se je poslovil zadnji voditelj iz časa druge svetovne vojne. Med letoma 1941 in 1945 je bil vrhovni komandant narodnoosv­obodilne vojske Jugoslavij­e. Po vojni je postal prvi premier SFRJ, leta 1953 pa za Ivanom Ribarjem drugi predsednik države. Leta 1974 je bil izvoljen za dosmrtnega predsednik­a. Naklonjeno­sti svetovne javnosti, zlasti zahodne, pa si ni pridobil le s svojo vlogo med drugo svetovno vojno, ampak tudi z odločnim ne, ki ga je leta 1948 izrekel Stalinu. Z njegovo smrtjo se je začel razpad SFRJ, ki se je končal leta 1992.

Titovo zadnje potovanje

Ko so krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki z Modrim vlakom prevažali iz Ljubljane v Beograd, se je ob progi in na postajah vil kilometre dolg žal

ni špalir. Zadnje slovo, ki so ga 8. maja pripravili med sedemdnevn­im državnim žalovanjem, še vedno velja za enega največjih pogrebov kakšnega voditelja. Udeležilo se ga je 209 delegacij iz kar 127 držav. Pokopali so ga v Hiši cvetja, ki so jo zgradili skoraj čez noč na beograjske­m Dedinju. Njegova smrt je številne prebivalce Jugoslavij­e, tudi v Sloveniji, pahnila v globoko žalost. Hkrati so se pojavile prve skrbi glede prihodnost­i države. V naslednjih desetih letih so po vsej državi vsakega 4. maja ob 15.05 zatulile sirene. Vsi, ki so se v tistem trenutku znašli na javnih površinah, so za kakšno minutko obstali.

Josip Broz je v Modrem vlaku, takrat enem najbolj luksuznih vlakov na svetu, gostil številne svetovne voditelje, predsednik­e, kralje, filmske zvezdnike … Posodoblje­n hotel z resta

vracijo na kolesih, ki potnikom ponuja čar ekskluzivn­osti, udobje in komfort, danes v svojih vagonih prevaža petične turiste. Od Titove smrti mineva 44 let, njegov lik pa v obliki raznih kipcev, značk, pijač, majic, kap in drugih spominkov z njegovim motivom postaja uspešna blagovna znamka. Od leta 1945 do 1979 je maršal Tito Slovenijo obiskal več kot 160-krat, dandanes pa se mnogi Slovenci radi odpravimo v kraje, povezane z njegovim življenjem. Svojevrstn­a turistična atrakcija, ki jo je doslej obiskalo več kot 20 milijonov ljudi, je Titovo zadnje počivališč­e Hiša cvetja. Na tisoče obiskovalc­ev z vsega sveta, med njimi največ naših državljano­v, vsako leto obišče Kumrovec, Titove vile, Jajce, Jasenovac, Sutjesko, Neretvo, Brione, Goli otok, Titovo pečino v Drvarju …

 ?? / Foto: Nace Bizilj ?? Maršal Tito je z Modrim vlakom, ki je danes razkošen potujoči hotel, pogosto obiskal Slovenijo. Leta 1978 so ga na kranjski železniški postaji pričakali pionirji.
/ Foto: Nace Bizilj Maršal Tito je z Modrim vlakom, ki je danes razkošen potujoči hotel, pogosto obiskal Slovenijo. Leta 1978 so ga na kranjski železniški postaji pričakali pionirji.
 ?? / Foto: Nace Bizilj ?? Krsto z Brozovimi posmrtnimi ostanki so 5. maja 1980 v Ljubljani naložili na Modri vlak, ki je odpeljal proti Beogradu.
/ Foto: Nace Bizilj Krsto z Brozovimi posmrtnimi ostanki so 5. maja 1980 v Ljubljani naložili na Modri vlak, ki je odpeljal proti Beogradu.
 ?? / Foto: Nace Bizilj ?? Josip Broz je z Modrim vlakom, na katerem je gostil številne svetovne voditelje, prepotoval 600.000 kilometrov.
/ Foto: Nace Bizilj Josip Broz je z Modrim vlakom, na katerem je gostil številne svetovne voditelje, prepotoval 600.000 kilometrov.
 ?? / Foto: Nace Bizilj ?? Prebivalci naše prestolnic­e so se ob Titovi cesti postavili v več kilometrov dolg žalni špalir in se še zadnjič poslovili od predsednik­a države.
/ Foto: Nace Bizilj Prebivalci naše prestolnic­e so se ob Titovi cesti postavili v več kilometrov dolg žalni špalir in se še zadnjič poslovili od predsednik­a države.
 ?? / Foto: Nace Bizilj ?? Titova smrt je številne prebivalce takratne Jugoslavij­e, tudi v Sloveniji, pahnila v globoko žalost.
/ Foto: Nace Bizilj Titova smrt je številne prebivalce takratne Jugoslavij­e, tudi v Sloveniji, pahnila v globoko žalost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia