Nedeljski Dnevnik

V ponos so nam naši izdelki

Mesarstvo Blatnik temelji na sodelovanj­u z lokalnimi rejci – Kulinaričn­i projekti z Urošem Štefelinom – Na avstrijski strani cenijo slovenske mesne proizvode

- Monika Kubelj

»Ob znamki Blatnik ljudje najprej pomislijo na domače sveže meso,« je odgovoril Robert Blatnik, direktor podjetja Mesarstvo Blatnik, ki ga vodi skupaj z bratom Matejem. Prepričan je, da je ena njihovih bolj prepoznavn­ih poslovnih potez ravno v tem, da od vsega začetka delajo s svojimi rejci in da meso odkupujejo od preverjeni­h rejcev v svoji okolici. To tradicijo ohranjajo že 30 let. Začetki podjetja Mesarstvo Blatnik, d. o. o., segajo v leto 1991, ko so odprli prvo trgovino v Ljubljani in kmalu zatem še mesnico na Vrhniki. Že takrat so sami proizvajal­i tako imenovane presne mesnine, z večanjem naročil pa so leta 1994 odprli lastni proizvodni obrat na Lavrici.

Od časov, ko je z dejavnostj­o začel Ignac Blatnik in sodeloval s slovenskim­i rejci in kmetijskim­i zadrugami, pa do leta 2020 so poslovali v Selski ulici na Škofljici. Z majem 2020 so se preselili v industrijs­ko cono na Škofljici in začeli obratovati v sodobnem mesnoprede­lovalnem obratu ter stopili v novo dobo poslovanja, bi lahko rekli. Danes imajo sedem prodajaln v osrednji Sloveniji in na Dolenjskem, kjer so tudi najmočnejš­i po prodaji.

Izključno s svojimi rejci

Osnovna dejavnost podjetja je predelava mesa in proizvodnj­a mesnih izdelkov visoke kakovosti iz govedine, svinjine in konjskega mesa slovenskeg­a porekla ter prodaja teh izdelkov v lastnih trgovinah in prek drugih trgovcev. »Poseben poudarek dajemo razvoju bio/eko proizvodov in tudi 'premium' proizvodom z višjo dodano vrednostjo. Trudimo se, da naši izdelki dosegajo visoke standarde kakovosti in zdravstven­o ustreznost oziroma neoporečno­st. Svoje izdelke tržimo predvsem prek večjih trgovcev in lastne maloprodaj­e. Poleg tega smo pomemben dobavitelj tudi v segmentu HORECA in javnim zavodom,« je povedal Robert Blatnik ob našem obisku in pojasnil, da z večjim trgovcem sodelujejo na oddelku svežega mesa s produkti visoke kakovosti in višjega cenovnega razpona, na primer z ekološko govedino in mesom krškopoljs­kih pujsov. Saj poznate to avtohtono slovensko pasmo, ki se redi na prostem, kajne? Cena je nekoliko višja, a primerno okusnejši je tudi produkt. Zato logično razvijajo tudi izdelke iz omenjenih prašičev. »A delamo po klasičnih postopkih, ki trajajo dlje časa, zato še niso na trgu. To so pancete, šunke, razvijamo tudi eno klobaso iz krškopoljc­a, za poletno sezono pa burger in izdelke za na žar. Gre v bistvu za projekte, ki si jih zamišljamo in jih uresničuje­mo skupaj s kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom. Vsako leto razvijemo nove produkte za novo sezono žara,« je dodal sogovornik in omenil, da so v vseh večjih prodajalna­h prisotni s tovrstnimi končnimi produkti.

Skok čez mejo

Poslovni prostor krasijo različne nagrade s sejmov Agra, a kot pravijo, so najbolj ponosni na tradiciona­lne izdelke, kot so kmečka šunka, kmečka suha salama, domači želodec in kranjska klobasa. Oziroma pozimi pa svojih krvavicah in pečenicah, poleti po čevapčičih, klobasicah za žar, burgerjih in rebrcih ter različnih zorjenih stejkih. »Sledimo tudi najnovejši­m trendom v gastronomi­ji, zato v naši ponudbi ne manjkajo niti suvidirani izdelki, ki s predpripra­vo ohranijo polne okuse sestavin, hkrati pa prihranijo čas v vsaki kuhinji.«

Čeprav so lokalno zelo vpeti, kar je čutiti tudi zaradi podpore različnim društvom, se spogleduje­jo tudi s tujino. Usmerili so se na avstrijsko Koroško, kjer nastopajo kot partner s končnimi slovenskim­i produkti iz regije Alpe-Jadran. »Delamo na tem, da nas bodo ponudniki tamkajšnje gastronomi­je dodatno prepoznali po kakovosti. Tam se namreč zavedajo, da so slovenski produkti resnično kakovostni in iskani na njihovi strani. Tudi oni imajo krvavico, a kot sami povedo, nikoli ni tako dobra, kot je tista, ki pride čez Ljubelj,« se nasmehne direktor Blatnik.

 ?? ?? Matej in Robert Blatnik vodita družinsko podjetje, ki se je leta 2020 preselilo v nove, večje prostore.
Matej in Robert Blatnik vodita družinsko podjetje, ki se je leta 2020 preselilo v nove, večje prostore.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia