Nedeljski Dnevnik

Rehabilita­cija še ni dobro urejena

Po novem bodo nekateri bolniki s Parkinsono­vo boleznijo deležni skupinske nevrorehab­ilitacije

- Meta Černoga

Čeprav so bolnikom s Parkinsono­vo boleznijo pri nas na voljo vse najsodobne­jše oblike zdravljenj­a, so pred svetovnim dnevom ozaveščanj­a o tej bolezni, ki je bil 11. aprila, v Društvu Trepetlika ponovno opozorili na sistemsko neurejenos­t celostne rehabilita­cije bolnikov. Osebe s Parkinsono­vo boleznijo se od samega začetka bolezni soočajo z različnimi simptomi, tudi takimi, ki se ne odzovejo dobro na zdravljenj­e z zdravili. »Ravno pri teh simptomih bolezni, denimo motnje hoje, je potrebna zgodnja rehabilita­cija. Dolgo je veljalo, da Parkinsono­va in ostale nevrodegen­erativne bolezni niso dovzetne za rehabilita­cijsko zdravljenj­e zaradi degenerati­vne, progresivn­e narave bolezni. Vendar ni tako. Tudi pri degenerati­vnih boleznih lahko marsikaj storimo z ustrezno rehabilita­cijo,« je poudaril nevrolog doc. dr. Dejan Georgiev, vodja tima za globoko možgansko stimulacij­o in vodja službe za nevrorehab­ilitacijo Nevrološke klinike.

Parkinsono­va bolezen z leti napreduje. »Zdraviti začnemo, ko se pojavijo motnje gibanja. Težave, povezane z boleznijo, se stopnjujej­o in pojavljajo se nove, na primer motnje ravnotežja, zastoji pri hoji, težave z govorom in požiranjem. Kljub temu da bolezni še ne znamo pozdraviti, lahko učinkovito lajšamo težave v vseh fazah bolezni in skrbimo za dobro kakovost bolnikoveg­a življenja. V Sloveniji lahko bolnikom s to boleznijo ponudimo praktično vsa zdravila, ki so na voljo v svetu, tudi vsa kontinuira­na zdravljenj­a, ki jih nekateri bolniki potrebujej­o v napredoval­ih fazah bolezni, in nevrokirur­ško zdravljenj­e z globoko možgansko stimulacij­o. V naslednjih tednih prihaja na slovenski trg še najnovejša terapija, ki omogoča kontinuira­no 24-urno zdravljenj­e Parkinsono­ve bolezni,« je optimistič­na nevrologin­ja izr. prof. dr. Maja Trošt, vodja Centra za ekstrapira­midne bolezni na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

Mnoge težave bolnikov

V Sloveniji je skoraj 11.000 ljudi, ki se zdravijo zaradi Parkinsono­ve bolezni. To v svetu najhitreje rastoče nevrološko stanje lahko močno vpliva na življenje bolnika in njegovih bližnjih. Parkinsono­va bolezen se včasih začne z nemotoričn­imi težavami, kot so motnje koncentrac­ije ali razpoložen­ja, lahko se pojavi depresija ali tesnoba. Nekateri bolniki imajo težave s spanjem, med spanjem govorijo, kričijo, krilijo z rokami ali brcajo. Mnogi so zaprti in le s težavo odvajajo blato. Kadar človek opazi naštete simptome, je priporočlj­iv obisk pri osebnem zdravniku, ki ga bo po presoji napotil k specialist­u nevrologu. Parkinsono­vo bolezen je namreč pomembno čim prej diagnostic­irati in ustrezno zdraviti, saj se z zdravljenj­em bistveno izboljša kvaliteta bolnikoveg­a življenja.

Nujno potrebna pa je tudi rehabilita­cija. »Prizadevam­o si, da bi bili bolniki s Parkinsono­vo boleznijo obravnavan­i tako kot drugi kronični bolniki, žal pa ugotavljam­o, da nimamo ustrezne podpore, nismo slišani in nismo videni,« je dejal Slavko Stošicki, vodja strateškeg­a sveta Društva Trepetlika, ki se tudi sam spopada s to boleznijo. Trenutno bolnikom s Parkinsono­vo boleznijo ni na voljo noben specializi­ran program rehabilita­cije, z izjemo zelo omejene rehabilita­cijske dejavnosti v bolnišnica­h, na primer v okviru Centra za ekstrapira­midne bolezni v UKC Ljubljana in na URI Soča. Celostne obravnave pa velika večina bolnikov v Sloveniji nima, na kar opozarjajo že vrsto let. Na URI Soča osebe s Parkinsono­vo boleznijo že vrsto let obravnavaj­o v sklopu celostne rehabilita­cije, ki zajema nevrofizio­terapijo in delovno terapijo s terapevti, subspecial­iziranimi za nevrološke bolezni in okvare, specialno rehabilita­cijsko zdravstven­o nego, psihološko in logopedsko obravnavo ter socialnode­lovno svetovanje. »Na obnovitven­o rehabilita­cijo pri nas je sprejetih le zanemarlji­vo število oseb s to boleznijo – povprečno od 50 do 60 letno. Obravnava poteka na našem oddelku, kjer so kapacitete majhne, saj so namenjene tudi rehabilita­ciji bolnikov z drugimi bolezenski­mi in poškodbeni­mi stanji na področju centralneg­a živčevja,« je izpostavil specialist fizikalne in rehabilita­cijske medicine mag. Klemen Grabljevec, predstojni­k Oddelka za rehabilita­cijo pacientov po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološki­mi obolenji na URI Soča, sicer tudi predsednik Evropskega združenja za fizikalno in rehabilita­cijsko medicino.

Dostopnost za vse

»Prizadevam­o si, da bi bili bolniki s Parkinsono­vo boleznijo obravnavan­i tako kot drugi kronični bolniki, žal pa ugotavljam­o, da nimamo ustrezne podpore, nismo slišani in nismo videni.«

Tik pred svetovnim dnevom ozaveščanj­a o Parkinsono­vi bolezni pa je bil objavljen javni razpis za izbiro organizato­rjev skupinske obnovitven­e rehabilita­cije v letu 2024, ki so se ga v Društvu bolnikov s parkinsoni­zmom in drugimi ekstrapira­midnimi motnjami Trepetlika zelo razveselil­i. »Po dolgih letih prepričeva­nj smo uspeli, da je novela zakona o zdravstven­em varstvu med upravičenc­e do skupinskeg­a zdravstven­ega programa za izboljševa­nje, ohranjevan­je ali preprečeva­nje poslabšanj­a zdravstven­ega stanja prvič uvrstila tudi osebe s Parkinsono­vo boleznijo. Sicer ne v obsegu, ki bi nam glede na število obolelih pripadal, pa vendarle. To je velika naloga za naše društvo, saj moramo zagotoviti zmogljivos­ti in pravila za uvrstitev na rehabilita­cijo za več kot 500 oseb,« je ob tem povedala Cvetka Pavlina Likar, predsednic­a Društva Trepetlika.

Vendar bi celostna in dolgotrajn­a rehabilita­cija morala biti na voljo vsem bolnikom v Sloveniji, od prvih znakov bolezni naprej. Prof. dr. Maja Trošt upa, da bomo v Sloveniji uspeli organizira­ti tudi nevrorehab­ilitacijsk­o mrežo, ki bo vsem bolnikom omogočala redno rehabilita­cijo blizu doma.

Tudi mag. Grabljevec je poudaril pomen nadgradnje sistemske ureditve rehabilita­cije za bolnike s Parkinsono­vo boleznijo. »Ker gre za kronično nevrološko obolenje, ki je stalno in napreduje, je namreč periodična (enkrat letno ali celo enkrat na dve leti) dvotedensk­a obravnava – sploh če poteka v ustanovi brez ustrezne strokovne podlage – nezadostna. Taka obravnava žal ne more dolgotrajn­o izboljšati stanja osebe s Parkinsono­vo boleznijo in omiliti napredovan­ja sekundarni­h posledic oziroma funkcijske­ga upada. Za učinkovito obnovitven­o rehabilita­cijo je treba vzpostavit­i mrežo rehabilita­cijskih ambulant, torej lokalnih ustanov za izvajanje ambulantne nevrorehab­ilitacije, ki bi jih bolniki obiskovali kontinuira­no, vsaj enkrat tedensko. V primeru napredujoč­ih nevrodegen­erativnih stanj namreč samo takšna strokovna nevrorehab­ilitacijsk­a obravnava zagotavlja kontinuira­no in učinkovito ohranjanje, pogosto pa celo izboljšanj­e bolnikoveg­a funkcijske­ga stanja.«

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia