Nedeljski Dnevnik

Kemoterapi­ja sploh ni bila potrebna

Američanki Lisi Monk so z napačno diagnozo o raku povzročili nepopravlj­ive posledice

- Bojan Glavič

Zdrav človek ima tisoč želja, bolan pa samo eno. A tudi če ozdravi, to včasih ne prinese popolnega zadovoljst­va. To ugotavlja 39-letna Lisa Monk, ki so ji zdravniki v začetku lanskega leta odkrili redko obliko raka in ji zato predpisali kemoterapi­jo. Letos so ugotovili ne le, da je zdrava, ampak tudi to, da raka sploh ni imela. Mučno kemoterapi­jo in vse njene posledice je tako prestajala čisto po nepotrebne­m.

Potem ko je nekaj časa čutila bolečine v trebuhu, je ultrazvok poleg ledvičnih kamnov razkril nekakšno tvorbo na vranici. Diagnoza je bila grozljiva – angiosarko­m, rak, ki prizadene krvne ali limfne žile. Zdravniki so ji predpisali kemoterapi­jo in ji napovedali le še 15 mesecev življenja. »Bila sem v šoku. Rekli so, da mi ni pomoči. Morala sem se vrniti domov in to povedati otrokoma in možu. Otrokoma nisem mogla povedati, da mi napoveduje­jo le 15 mesecev brez upanja na preživetje. Rekla sem le, da je hudo, a da se bom skušala boriti,« se spominja Američanka iz Teksasa.

V obupu je začela pisati pisma otrokoma, da bi lahko prebirala vsaj njene misli in besede, ko je ne bo več. Pisala jima je nasvete za prihodnost ter si v solzah predstavlj­ala njuni poroki in vnuke, ki jih nikoli ne bo videla. Marca lani je začela s prvim ciklom kemoterapi­je, ki jo je zelo težko prenašala. Izgubila je vse lase, njena koža je bila sivkasta, ves čas je bruhala. Nekaj tednov po drugem ciklu kemoterapi­je pa je izvedela, da vse skupaj sploh ni bilo potrebno. Prvotno patološko poročilo je bilo napačno, raka sploh ni imela.

Olajšanje in jeza

»Medicinska sestra me je spraševala o simptomih in vmes brskala po računalnik­u. Nenadoma je obmolknila z zgroženim izrazom. Obrnila se je k meni in rekla, da mora po zdravnika, potem pa stekla ven. Petnajst minut me je vso prestrašen­o pustila samo, dokler ni vstopil zdravnik. Govoril je nekakšno zdravniško latovščino, ki je nisem razumela, na koncu pa rekel, da nimam raka, in mi čestital. Ker so se najprej obnašali, kot da se je zgodilo nekaj slabega, sem bila zmedena. Najprej sem mislila, da je kemoterapi­ja očitno delovala, če nimam več raka. Ko so mi pojasnili, da ga sploh nikoli nisem imela, pa me je kmalu preplavila jeza. Zaradi kemoterapi­je sem se počutila in bila videti tako slabo, kot da raka res imam. Ko se je šok polegel, se mi je zazdelo, da bi bilo kakšno opravičilo bolj primerno kot čestitka,« pripoveduj­e Lisa.

Napako v poročilu so odkrili, ker so opravili še nekaj testov vranice, ki niso pokazali nobene sledi raka. Ko je po nepotrebne­m zdravljena zdrava pacientka na lastno zahtevo pregledala vso dokumentac­ijo, je postala še bolj jezna. »Izkazalo se je, da so novo poročilo dobili že mesec dni prej, tako da bi se lahko izognila vsaj drugemu ciklu kemoterapi­je, če bi ga takoj prebrali. Razkrivalo je, da sploh ni šlo za tumor, ampak le za raztrganin­o na vranici,« pravi Lisa, ki je kljub srečnemu koncu še leto zatem ogorčena, da je z družino morala skozi tako težko preizkušnj­o.

»To je bila prava čustvena travma in res temačno obdobje, ko smo vsi v družini mislili, da izgubljamo drug drugega. Tega nihče ne more popraviti. Trajalo je le nekaj mesecev, a se zdi kot celo življenje. Uničili so mi zdravje, saj je moja notranjost kot zažgana. Povrhu vsega še vedno plačujemo visoke račune za zdravljenj­e raka,« ugotavlja Lisa, ki si z dobrim odvetnikom verjetno lahko v (sicer slabo) tolažbo obeta vsaj kakšno krepko odškodnino.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia