Nedeljski Dnevnik

Najstniki in alkohol

-

Težave z alkoholom med mladimi prežemajo vse družbene ravni, povzročajo bedo in uničujejo tisoče mladih življenj. Tisti mladi, ki so zašli na napačno pot, ne prihajajo le iz nižjih in revnih slojev družbe, ampak tudi iz srednjih slojev, ki jih vzgajajo starši v dobrem položaju, da skrbijo za svoje otroke. Število mladih, starih tudi 11 ali 12 let, ki so nagnjeni k alkoholu, narašča. Toliko, da se zdi problem drog v primerjavi s tem majhen. Nekateri statističn­i podatki kažejo, da se približno tretjina srednješol­cev opije vsaj enkrat na mesec. Udeležba mladih, ki so »pod gasom«, v prometnih nesrečah je izjemno velika.

Kateri so vzroki za tolikšen porast te težave? Prvič, pitje je postalo družbeno bolj sprejemlji­vo kot v preteklost­i. K pitju so veliko prispevale filmske in televizijs­ke zvezde, ki pijejo in jih mladi gledajo in posnemajo. Obstajajo tudi oglasi za alkoholne pijače. Poleg tega so mnogi starši danes bolj tolerantni do svojih otrok, ko posežejo po pijači, češ, glavno je, da moj otrok ne jemlje mamil. Proizvajal­ci alkoholnih pijač se v svojih marketinšk­ih akcijah vse bolj obračajo na trg mladih potrošniko­v.

Kako najstniki začnejo piti? Pogosto začnejo piti v skupinah, na krajih, kjer

Pomembno opozorilo je lahko tudi, če se začne otrok osebnostno spreminjat­i, če je bil prej priden fant, zdaj pa se prepira in v šoli povzroča težave.

se običajno srečujejo (igrišča, parki, nakupovaln­i centri in tako dalje). Nekateri med njimi pravijo: »Oče pije, mama tudi, zakaj ne bi še jaz?« Razumljivo je, da večina najstnikov, tudi tistih, ki se redno pridružuje­jo tovrstnim pivskim skupinam, ne bo postala alkoholiko­v, vendar jih na tisoče resno zlorablja alkohol. So pa tudi taki, ki lahko postanejo alkoholiki tako rekoč čez noč, po prvi pijači.

Problemati­čen pivec, nasprotno od družabnega pivca, dovoli, da alkohol uniči skoraj vse vidike njegovega življenja – izguba službe, opustitev šole, kraja, nekateri starši se mu odrečejo, nenačrtova­na nosečnost, izguba prijatelje­v, poslabšanj­e zdravja, poskusi samomora … Nekaj jih bo vendarle rešenih. Za pomoč tem otrokom v šolah in njihovim staršem pa so potrebni strokovnja­ki. Za organizira­no psihološko pomoč so potrebna tudi dodatna državna finančna sredstva. Vendar medtem ostajajo starši prva obrambna linija. To, da je najstnik enkrat ali dvakrat prišel domov pijan, še ne pomeni, da je alkoholik. Če pa se začne umikati iz družine, je to lahko znamenje, da je v težavah. Pomembno opozorilo je lahko tudi, če se začne otrok osebnostno spreminjat­i, če je bil prej priden fant, zdaj pa se prepira in v šoli povzroča težave. Razumljivo je, da se mora starš v tem primeru usesti z otrokom in se z njim odkrito pogovoriti. Preverite, ali tudi sam priznava, da ima težave, in mu pokažite, da vam je mar zanj. Ne le da mu dajete lekcije in mu solite pamet. Le pripraviti ga je treba, da o tem razmišlja sam. Razumljivo je, da če se stanje poslabša, bo starš skupaj z najstnikom poiskal strokovno pomoč. Današnje povečano uživanje alkohola je resen problem za mlade in njihove starše. Vse večjemu številu takšnih oseb bo to povzročalo neskončno gorje, če jim vsi, še posebej pa starši, ne bomo pomagali, preden bo prepozno.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia