Nedeljski Dnevnik

Skromna knjižica, vesoljska eksplozija

Odprto.02 Raznolika Kosovelova poezija in različni stili, njegovi citati iz dnevnikov, pisem, esejističn­i spisi, publicisti­čna besedila in pesmi v prozi

- Katja Petrovec

Uroš Grilc, mladinski pisatelj in založnik ter tudi nekdanji minister za kulturo, zadnja leta s soprogo Nino vodi zavod Škrateljc, ki se ukvarja z inovativni­mi oblikami prezentaci­je naravne in kulturne dediščine. Z Nino sta avtorja Pravljično-doživljajs­ke transverza­le po Sloveniji, sodelujeta pri snovanju Muzeja slovenskeg­a jezika in knjige v Štanjelu, izdajata slovenske epe v stripih – tik pred izidom so Jalnovi Bobri – naslednje leto pa bosta v stripu izdala tudi epsko zgodbo in poezijo Srečka Kosovela. Ker je velik ljubitelj knjig, ima tudi mnogo ljubih knjig. »Pravzaprav imam v različnih obdobjih in časih mnoštvo najljubših knjig. Toda zadnje dni in tedne me v presenetlj­ive svetove vedno znova odpelje na pogled sila skromna, žepna knjižica, ki je po vsebini prava vesoljska eksplozija za kozmično dušo,« je povedal Uroš Grilc. Gre za zbirko Kosovelove poezije Odprto.02.

»Knjižica pri bralcu spodbudi čudenje tej epski, žal še vedno ne dovolj pripoznani pesniški poti mladeniča, ki je v rosnih dvaindvajs­etih preminil, za seboj pa zapustil nepojmljiv­o bogato in neponovlji­vo dediščino,« je dejal Grilc.

Odprto.02 vsebuje raznoliko Kosovelovo poezijo in stile ter drugo njegovo delo, citate iz dnevnikov, pisem, njegove esejističn­e spise in publicisti­čna besedila ter pesmi v prozi. V središče je postavljen manifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu. »Edinstveno je spoznanje, da Kosovelove pesmi kljub svojemu stoletnemu poreklu še danes zvenijo sodobno, vizionarsk­o in neverjetno aktualno. Nepredstav­ljivo je, da je sposoben neki ustvarjale­c v 22 letih življenja ustvariti več kot 1500 pesmi in pustiti za seboj obsežno mnoštvo misli, zapisov, predvsem pa se slogovno suvereno sprehajati med na moč različnimi estetikami, od lirike Krasa do avantgarde, od ekspresion­izma do konstrukti­vizma in nežnih otroških pesmi. Nemara je prihajajoč­a 100-letnica pesnikove smrti priložnost, da potrdimo veličino tega pesniškega velikana. Berimo Kosovela in se prepustimo burji njegove pesniške duše: Ali si novi človek? Vprašaj se vsak dan,« je še povedal Uroš Grilc.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia