Nedeljski Dnevnik

Urška Klakočar Zupančič

Gina, 1 KM, letnik 2007

- Stop, ustavili smo ... Loparček je zavihtel Franci Kek

Predsednic­a državnega zbora lastnega vozila nima, saj ji strogi protokol narekuje službeno vozilo in varnostnik­e. Pred nastopom funkcije je bil njen avto mazda 5, sedaj pa jo vozijo v audiju A8. Lastno prevozno sredstvo, ki ga največkrat uporablja, je kobila Gina. Gre za 700-kilogramsk­o toplokrvno mešanko. »Poskušam biti z njo vsaj enkrat tedensko. Jahala sem že prej, Gina pa je moja 14 let. Da ohranja potrebno kondicijo, poskrbi prijatelji­ca Katarina,« nam je povedala Urška Klakočar Zupančič, ki bi se rada s svojo ljubljenko družila več, kot ji dopuščajo službene obveznosti. Gorivo, na katero deluje, je seno, občasno briketi, za posladek pa korenje in zelo redko tudi kakšno jabolko. Rednega letnega tehničnega pregleda nima, veterinar jo obišče po potrebi. Doslej, v 14 letih, sta se srečala le enkrat za kolike in trikrat za brušenje zob.

Dvakrat letno dobi v usta pasto za razglisten­je. Kot so pri avtomobilu pomembne gume, so pri konjih zelo pomembne podkve. Glede na zimski in letni čas jih ni obvezno menjati, je pa to priporočlj­ivo. Za zimo pod podkev vstavijo usnje. Konjski ogljični odtis je minimalen, s tem da je uporaben tudi kot gnojilo. »Zavor nima, zato sem tudi že kdaj padla. Najhujša poškodba je bila na srečo le zvin gležnja. Konji so zelo plahe živali. V naravi so plen, in ne plenilci. Imajo prirojen strah in refleks, zato se hitro zdrznejo in reagirajo, kar lahko povzroča padce jahačev.«

Kot pravi predsednic­a, konji blagodejno vplivajo na otroke, ki so hiperaktiv­ni ali imajo vedenjske težave. So naravni psihoterap­evt in antidepres­iv. Morda bi lahko bili v pomoč tudi nekaterim njenim poslanskim kolegom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia