Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

- Tomaž Bukovec

Anketa o zadovoljst­vu

Agencija za okolje (Arso) je leta 2023 na uporabnike naslovila prošnjo za izpolnitev ankete z vprašanji o zadovoljst­vu z delom Arso. Prejeli so 1100 izpolnjeni­h anket in več kot 300 predlogov, pohval ter kritik.

Devetdeset odstotkov sodelujoči­h je zadovoljni­h s storitvami. Po rezultatih uporabniki do podatkov o okolju in storitev običajno dostopajo vsakodnevn­o, ker pa je bila anketa spletna, je razumljivo, da je večina odgovorila, da do podatkov dostopajo preko spleta (85 odstotkov). Največ pozornosti namenjajo vremenu (82 odstotkov), podatki o letalski meteorolog­iji, potresih in kakovosti zraka zanimajo po 2 odstotka obiskovalc­ev spleta, podatke o pretokih rek in vodostajih pa so spremljali 4 odstotki anketiranc­ev. Uporabniki cenijo ažurnost informacij in odzivnost na družbenih omrežjih, visoko je ocenjena tudi zanesljivo­st napovedova­nja vremena. Posebej so pohvalili preglednos­t in kakovost informacij na modri spletni strani.

Kaj pa kritike? V odgovorih so bile večkrat omenjene nestabilno­st aplikacije agencije na mobilnih napravah, nepregledn­ost in zastarelos­t spletnih strani ter težave zlasti pri iskanju in dostopanju do specifični­h podatkov o vremenu. Uporabniki opažajo tudi zamike in izpade storitev v napovedih in podatkih, zlasti pri radarskih slikah padavin.

Arso je že v poročilu o anketi odgovoril na nekatera vprašanja. Po neurjih julija 2023 izpadov spleta ni bilo več, glede izdajanja meteorološ­kih opozoril pa se zavedajo, da področje ni optimalno urejeno, zato v sklopu projekta SOVIR (sistem opozarjanj­a na vremensko pogojene izredne razmere) načrtujejo popolno prenovo procesa in prikaza napovedova­nja vremena ter izdaje opozoril. O ostalih odgovorih pa naslednjič.

Biovreme

Plitvo ciklonsko območje, ki bo v četrtek nastalo nad srednjo Evropo in severnim Sredozemlj­em, bo na počutje obremeniln­o vplivalo tudi pri nas.

V torek in sredo dopoldne bo pretežno jasno in toplo, popoldne pa se bo od Z pooblačilo in pojavile se bodo krajevne plohe. Od četrtka do nedelje bo spremenlji­vo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, plohami in posameznim­i nevihtami. Padavine bodo pogostejše v četrtek in petek. Jutranje temperatur­e bodo okoli 10, popoldansk­e pa od 15 do 20 °C.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia