Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Velikonočn­a pehtranova potica

Naš recept je za potičnik premera 20 do 23 cm oziroma prostornin­e 1,7 do dva litra.

-

○ 300 g pšenične moke tip 500

○ pol kocke svežega (20 g) ali

4 g suhega kvasa

○ 130 ml mleka (mlačnega)

○ jajce

○ 50 g sladkorja

○ zavitek vaniljeveg­a sladkorja

○ ščep naribane lupine bio limone ○ pol žlice ruma

○ tretjina žličke soli (2–5 g)

○ 60 g masla

● nadev

○ 15 g suhega pehtrana

○ 150 g skute

○ žlica kisle smetane

○ rumenjak

○ 2 žlici sladkorja

○ zavitek vaniljeveg­a sladkorja

○ ščep naribane lupine bio limone ○ po potrebi; 1–2 žlici zdrobljeni­h

maslenih piškotov (ali drobtin)

testo

1 V skodelico nadrobimo kvas, primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da dvojno naraste.

2 Moko presejemo v skledo.

3 Jajce razžvrklja­mo in mu dodamo

preostali sladkor, dišave in sol.

4 V preostalem mlačnem mleku raztopimo maslo, ga prilijemo k jajčni mešanici in dobro premešamo.

5 K moki prilijemo kvasec in premešamo. Nato dodamo jajčno mešanico in vse skupaj umešamo. Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Biti mora prožno. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja na dvojno prostornin­o (30–45 minut).

6 Pripravimo nadev, in sicer zmešamo skuto, kislo smetano, rumenjak, sladkor, vaniljev sladkor ter ščep limonove lupine. Če je nadev preredek, mu primešamo še nekaj piškotnih drobtin, da postane lepo mazav.

7 Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt ali delovno površino ter v moki narišemo pravokotni­k ustrezne velikosti, še bolje pa trapez (tako je zgornja stranica nekoliko daljša). Velikost narisanega lika je odvisna od velikosti potičnika (velikost zvitka, ki ga potrebujem­o glede na premer potičnika, v katerem bomo pekli potico, določimo tako: z ravnilom izmerimo premer zgornjega dela potičnika in ga pomnožimo z 2, tako da je dolžina zvitka približno dvakrat daljša od premera potičnika, ali pa s prtičem pomerimo obseg potičnika na spodnjem ožjem delu. Dobljeni obseg oziroma dolžino zarišemo na pomokani delovni površini in tako najlažje razvaljamo testo na ustrezno velikost).

8 Testo razvaljamo na debelino približno 0,5 cm, pri čemer naj bo zgornji del nekoliko tanjši.

9 Testo enakomerno premažemo z nadevom in posujemo s pehtranom, in sicer do treh četrtin, tako da zgornji, širši in tanjši del ostane nenamazan.

10 Z roko prvih nekaj zavojev zvijemo zelo na tesno in potem nadaljujem­o do konca zvitka. Že med tem postopkom z leseno palčko prebadamo testo, da iztisnemo odvečen zrak.

11 Zvitek z obema rokama obrnemo, da je zaključek testa oziroma njegov rob zgoraj, ter ga položimo v dobro namaščen potičnik tako, da je rob testa obrnjen proti notranjemu stožcu. Rob nežno pogladimo, oba konca zvitka pa nekoliko stisnemo skupaj.

12 Potico z leseno palčko znova večkrat prebodemo do dna potičnika.

Hkrati s prsti po površini preverimo zračne mehurje in jih z rahlim pritiskom iztisnemo. Pokrijemo s prtičem in pustimo, da spet dvojno vzhaja (30–45 minut).

13 Pečico segrejemo na 180 stopinj.

14 Vzhajano potico damo v pečico in pečemo 45 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo v modelu približno 15 minut. Nato jo zvrnemo na leseno desko ali mrežico za pecivo in pustimo, da se ohladi.

Tako, večina zapleteneg­a dela je opravljene­ga, čas je, da se spomnimo nečesa pomembnega. —>

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia