Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Vloženi pirhi

-

Ker jih je vedno preveč in potem ne vemo, kaj bi z njimi in kako dolgo zdržijo v hladilniku. Vložena na ta način so ne le izjemno dekorativn­a in zanimiva majhna jed, prigrizek, ampak tudi zdržljiva: v hladilniku se jih ne bi bali imeti tudi dva tedna. 3 skodelice kisa, 1 skodelica vode

2 žlički soli, 4 žlice sladkorja dodatki kurkuma ali podobna začimbna mešanica s kurkumo (ras el hanout, kari ...)

2 majhni rdeči pesi, pol majhne glave rdečega zelja soda bikarbona, začimbe po okusu nadev rumenjaki, majoneza, čemaž, smetanov hren, vasabi

1 Kuhana jajca ali pirhe pazljivo olupimo.

2 Rdeči pesi neolupljen­i spečemo v pečici, najbolje prej, mimogrede, ko pečemo kaj drugega iz velikonočn­ega repertoarj­a.

3 Rdeče zelje razpolovim­o in narežemo na široke

rezance.

4 Pripravimo raztopino za vlaganje: kis z vodo ter soljo in sladkorjem zavremo v kozici, toliko, da se slednja raztopita.

5 Jajca naložimo v kozarce s pokrovčkom in dodamo barve: narezano pečeno rdečo peso, h kateri se podajo začimbe, kot so zvezdni janež, kardamom, tudi kumina. V drug kozarček stresemo za dobro žlico kurkume, dodamo lahko gorčična semena ali orientalsk­i kumin. Zalijemo s kislo mešanico, nekaj pa je prihranimo.

6 Za zadnji kozarček rezance zelja nekoliko pokuhamo v prihranjen­i kisli raztopini, ki smo ji dodali dobro žličko sode bikarbone (ta bo povzročila močno penjenje, ki pa se bo umirilo, le posoda naj ne bo do vrha polna). Prelijemo v kozarček z jajci.

7 Jajca naj bodo v celoti potopljena v raztopino kisa z

barvili, kozarčke zapremo in prestavimo v hladilnik.

8 Ko jih želimo postreči, jih vzamemo iz kozarčka, osušimo, razpolovim­o, rumenjak odstranimo in pretlačimo z majonezo in želenimi dodatki (priporočam­o čemaž) ter nabrizgamo v vdolbine, najbolje z zvezdastim nastavkom.

NAMIG: Tako obarvana jajca smo dobili po dveh dnevih. Kurkuma jih je obarvala le površinsko, medtem ko sta rdeča pesa in zelje prodrla skoraj do rumenjaka. Dodatki seveda pustijo svoj okus, zato se jim posvetimo tudi s te plati.

 ?? ?? Na koncu nas čaka še ena naloga: kako naj tisti, ki nismo dovolj spretni, da bi oblikovali prekrasni venec, ki ga opevamo nekaj strani prej, porabimo ostanke teh praznikov. Tjaša in Blaž imata še enega asa v rokavu ... —>
Na koncu nas čaka še ena naloga: kako naj tisti, ki nismo dovolj spretni, da bi oblikovali prekrasni venec, ki ga opevamo nekaj strani prej, porabimo ostanke teh praznikov. Tjaša in Blaž imata še enega asa v rokavu ... —>

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia