Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Ljubljansk­i štrukelj

-

Znamenitos­t. Še en košček v mozaiku: vzhajano testo in pečeno v pečici, zaradi česar marsikdo pomisli, kakšna je sploh razlika med štrudlji in štruklji – še zlasti ob istem korenu besede. Slastno, mi smo recept malo prilagodil­i z nadevom.

250 g gladke bele moke, sol

1 rumenjak, 50 g razmehčane­ga masla žlička sladkorja, 15 g kvasa

100–150 ml mlačnega mleka, 50 ml kisle smetane nadev

100 g marelične marmelade, 50 g masla

100 g mešanega suhega sadja (prej namočimo in grobo nasekljamo)

○ posip: nalistani mandlji, jajce, sladkor v prahu

1 Moko presejemo v večjo skledo.

2 Pripravimo kvasec: z nekaj žlicami mleka (od skupne količine) razmešamo nadrobljen kvas, ki smo mu dodali sladkor in kaki dve žlički moke. Počakamo, da se aktivira.

3 Ko se na površini kvasca zgostijo drobni mehurčki, ga prilijemo k moki, dodamo preostale sestavine in na roke zamesimo testo, ko se zlahka loči od sklede. Oblikujemo ga v kroglo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornin­o, kakšno uro bo trajalo.

4 Vzhajano testo nato preložimo na delovni pult, pregnetemo in oblikujemo v hlebček, ki naj, pokrit s posodo, znova počiva pol ure.

5 Pečico vključimo na 180 stopinj.

6 Ko testo spet vzhaja, ga razvaljamo in tanko namažemo z marmelado, posujemo z narezanim sadjem, prelijemo s stopljenim maslom.

7 Zvijemo v štrukelj, premažemo z rumenjakom, razžvrklja­nim z malo mleka, krepko posujemo z nalistanim­i mandlji in pečemo približno 40 minut, lahko kar na pekaču iz pečice, obloženem s peki papirjem.

8 Pečen zvitek narežemo na porcijske štrukeljčk­e in postrežemo, lahko s kepico sladoleda, malo smetane, vaniljeve omake ... Noro dobro.

NAMIG: Recept je prilagojen po izvirniku, ki ga je leta 1868 zapisala znamenita Magdalena Pleiweis in uporablja kvašeno listnato testo, razlika je predvsem v količini masla, ki ga porabimo. Izvirnik tudi omenja marelično marmelado in kot posip oranžat – tega pa je včasih težko dobiti, zato smo se odločili za suho sadje. Rezultat je čudovit.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia