Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Blejska grmada po naše

-

To znamenitos­t je v začetku sedemdeset­ih let ustvaril Janez Pristavec, ki je bil tedaj vodja kuhinje v protokolar­ni vili Bled. Izhaja sicer iz zelo podobne znamenite sladice somloi galuska, šomlojski žličnik. Ta recept, ki se ga je lotila Mirjam Grilc, je prirejen za čim hitrejšo in priročno vsakdanjo uporabo.

biskvit

6 jajc, žlica vode

175 g moke, pol žličke pecilnega praška 100 g sladkorja v prahu

30 g čokolade v prahu sirup

60 ml vode, 70 ml ruma

240 g sladkorja, ščep cimeta

80 g rozin vaniljeva krema

750 ml mleka vrečka in pol praška za vaniljev puding

5 žlic sladkorja, 3 rumenjaki

1–2 žlici vaniljeve arome dodatno mleti orehi, sladka smetana

1 Pravokoten pekač, velik približno

28 x 22 cm, obložimo s peki papirjem. Pečico vključimo na 180 stopinj. 2 Za biskvit jajca ločimo, nato iz beljakov stepemo sneg, rumenjakom pa dodamo sladkor in stepamo, da nastane svetlo rumena krema, v katero počasi vmešamo vse druge sestavine, razen čokolade v prahu.

3 Maso ločimo na dva dela. V enega

vmešamo čokolado v prahu.

4 Nato vlijemo belo testo na eno stran pekača, na drugo pa temno in z vilicami rahlo premešamo, da dobimo marmorni vzorec. Pečemo 30 minut, nato ohladimo.

5 Za sirup z rozinami pomešamo vse sestavine v kozici in zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se ohladi.

6 Za vaniljevo kremo segrejemo tri četrt mleka, preostalo pomešamo s praškom za puding, sladkorjem in rumenjaki. Ko mleko zavre, vlijemo vanj pripravlje­no mešanico in skuhamo kremo, ki jo nato ohladimo (vsake toliko jo premešamo).

7 Grmado sestavimo v plasteh, najbolje v skledo ali lep starinski jušnik: začnemo z biskvitom, ki ga kar sproti natrgamo in nato polijemo s sirupom, potresemo mlete orehe in prekrijemo z vaniljevo kremo. Tako plastimo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Končamo z vaniljevo kremo, po kateri potresemo mlete orehe. Postavimo v hladilnik.

8 Postrežemo tako, da z žlico zajamemo iz sklede grmado in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia