Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Sirčkova torta

-

Seveda: cheesecake. Priprave se lotimo pravočasno, saj se ta tortica vsaj 8 ur hladi v hladilniku in tudi postrežemo jo hladno. Razrezali jo bomo na 12 do 14 kosov.

○ 240 g maslenih piškotov

○ 80 g masla

● nadev

○ 800 g kremnega sira

○ 250 g belega sladkorja

○ 2 žlički vaniljeveg­a ekstrakta

(lahko uporabimo tudi vaniljevo pasto ali semena, postrgana iz vaniljeveg­a stroka)

○ žlica nastrgane limonove lupinice

○ sok polovice limone

○ 4 jajca

○ 300 g sladke smetane

piškotna plast

1 Dobro je, da so kremni sir in jajca sobne temperatur­e, zato jih pred začetkom dela pravočasno vzamemo iz hladilnika. V uvodnem koraku segrejemo tudi pečico, in sicer na 190 stopinj Celzija (z ventilator­jem).

2 Piškote zmeljemo oziroma zdrobimo v

drobtine in jih preložimo v posodo. 3 V kozici stopimo maslo, če hočemo, ga grejemo nekoliko dlje, da dobimo rjavo maslo, in z njim prelijemo zdrobljene piškote. Premešamo, da se vse poveže, želimo približno teksturo mokrega peska. Nato piškote razporedim­o po pekaču z odstranlji­vim dnom in jih pritisnemo ob dno, da se lepo razporedij­o.

4 Piškotno skorjico pečemo 7–8 minut, da se malenkost zapeče in porjavi, nato vzamemo iz pečice in temperatur­o zmanjšamo na 160 stopinj Celzija.

5 Ko se piškotno dno ohlaja, v srednje veliki skledi z metlico ali spatulo zmešamo kremni sir, sladkor in jajca.

6 Ko dobimo enakomerno maso, dodamo še vaniljo, nastrgano limonovo lupinico in limonov sok. Mešamo počasi in enakomerno, zatem dodamo še sladko smetano in spet mešamo, da dobimo enakomerno maso.

7 Pekač razpremo in okoli piškotov po obodu pekača namestimo peki papir, nato pekač spet sestavimo. Maso prelijemo na mlačno biskvitno dno in tortico pečemo približno 45 minut.

8 Ko jo vzamemo iz pečice, jo pustimo na sobni temperatur­i, da se ohladi do mlačnega, nato razpremo obod in sladico prestavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 8 ur ali čez noč.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia