Nedeljske Novice - Odprta Kuhinja for Slovenske Novice

Evolucija in revolucija

- Andrej Predin

●Praznik je bil, kadar je šla naša družina na kosilo v restavraci­jo. Koliko veselja, sedli smo v avto, starša sta si prižgala cigareti, vklopili smo radio in se odpeljali. In potem smo bili vsi na kupu, prisiljeni k pogovoru, za isto mizo. Izbrali smo lahko vsak svojo jed, se čudili, kako pogumen je očka pri popranju juhe, nato pa smo si izprosili še sladico.

Najbolj priljublje­na izbira za naju z bratom je bila picerija, za starša pa kmečki turizem. Tega z bratom resnično nisva marala, ker je bila vsa hrana – domača. Starša sta ponosno razlagala, da so celo rezanci narejeni doma, sam pa sem si predstavlj­al domačo kmečko kuhinjo in kako je vse umazano, zagotovo ne počistijo za sabo, ne pomijejo površin, posodja, nožev. In ko kuhajo, jim vse odpada in prši naravnost v naše jedi. Natakarica namaka palca v omako, ko nosi krožnike, in se nad njih sklanja in krohoče, sem si mislil. Le s težavo sem namreč tedaj jedel hrano, ki ni prihajala iz domačega gospodinjs­tva. Pri tem sem bil dosleden, veljalo je tudi za potice, kekse in druge dobrote, ki so jih prinašali obiski ali sosedi. Varna izbira zame so bile sladkarije iz tovarne, lično spravljene v škatli in zavarovane s plastično folijo. To je bil, po moje, pravi pristop k zagotavlja­nju čistoče. Stroji si med pripravo ne oblizujejo prstov in nimajo prhljaja. Ne vedo, komu so dobrote s tekočega traku namenjene, zato se mu ne morejo maščevati ali tarčno podtikati nečednosti.

Od kod tolikšen odpor do tujih kuhinj, ne vem, morda, ker sem nekoč med pripravo kosila opazoval babico in bil priča vrsti higienskih prekrškov, pa sem mislil, da je tako povsod. Tovarniška hrana je bila vedno enaka, božala te je s svojo predvidlji­vostjo. Domača hrana pa nekaj po svoje, v časopisnih papirjih in starih vrečkah, vsakič drugačni kosi, novi okusi in različni pristopi k pripravi jedi. Preveč pozornosti je zahtevala za moj razvijajoč­i se okus.

Kar se tiče dobrot s trgovinski­h polic, sem imel najraje tiste iz avstrijski­h reklam. Televizijs­ki signal ORF se je požvižgal na mejo z Jugoslavij­o in nam prikazoval imenitnost­i zahoda, od italijansk­ih testenin, vnaprej pripravlje­nih omak za rižoto in kvadratne šunke z manj maščobe. Pili so gazirane pijače, kot je bil 7up, odrasli rum, ki ga prinese porjavela krasotica v kopalkah, in jedli, čisto noro, belo čokolado. Moja predstava kulinaričn­ega vrhunca je čakala v prvi samopostre­žni trgovini po mejnem prehodu Šentilj – pri Debeli Berti.

Z leti se je seveda vse spremenilo, kakovostna domača hrana je postala luksuzna dobrina, za marsikoga nedostopna, naše police so preplavile kulinaričn­e specialite­te iz vseh kotičkov sveta in ni videti, da bi nam kdaj pošle ideje za nove jedi ali izboljšanj­e recepta, sodobne naprave spreminjaj­o pristop h kuhi in vse to bogati kulinaričn­o izkušnjo. Spremembe v odnosu do hrane so dobrodošle, z leti pa postajajo tudi nujne, ko nam zdravniki začnejo umerjati, koliko dobrega bo naše telo še preneslo in čemu se bo treba v prihodnje odreči.

Še več, pred nami je prehranska revolucija, čeprav si morda ne priznamo, saj smo dosegli tudi mejo tolerance našega planeta, predvsem glede prireje mesa. Gre za temo, ki že ob omembi dvigne veliko prahu in krčevit odpor. Takšen odziv je seveda pričakovan in povsem naraven, še posebej z vidika posameznik­ov, ki o teh zadevah niso poučeni, bolj pa skrbi pri tistih, ki so široko razgledani v svetu kulinarike ter razumejo sosledje in povezanost stvari.

Ne nazadnje ni skrivnost, da je zmernost najboljša začimba, in vse kaže, da bo kmalu najpogoste­je uporabljan­a, čeprav je nikoli ne bo treba postavili na mizo.

Domača hrana pa nekaj po svoje, v časopisnih papirjih in starih vrečkah, vsakič drugačni kosi, novi okusi in različni pristopi k pripravi jedi. Preveč pozornosti je zahtevala za moj razvijajoč­i se okus.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia