Ne Delo - Odprta Kuhinja for Ne Delo

Puranji zvitki s šparglji in panceto

- Priprava Jasmina Pirnar Krope Fotografij­a Sonja Ravbar

Pomlad prinaša odlične sveže sestavine: šparglji so lep dokaz. Poleg tega, da so izredno zdravi, so lahko čudovita popestrite­v krožnika. Tokrat bo za nedeljsko kosilo jed, ki je preprosta za pripravo, pa vendar izredno okusna, saj se okusi sestavin med sabo čudovito prepletajo.

●Šparglje lahko ovijemo v puranje meso oziroma zrezke, kar sem storila tudi sama, lahko pa uporabimo piščančje zrezke ali celo ribje fileje (brancin, oslič, postrv …). Kot prilogo najraje pripravim krompirjev pire s svežim čemažem, ki ga v tem času prav tako najdemo v naravi, čeprav se že pripravlja k cvetenju. Če čemaža nimamo, lahko v pire primešamo malce pečenega česna in dobimo prav tako čudovito prilogo. Se pa k zvitkom krasno poda tudi pečen mlad krompir. To poezijo okusov na koncu zaokrožimo oziroma dopolnimo z omako ter postrežemo popolno spomladans­ko nedeljsko kosilo. 4 puranji zrezki

16 tanjših špargljev 16 rezin pancete sol, poper po okusu večja bio limona glavica česna nekaj vejic rožmarina

100 ml belega vina 100–150 ml jušne osnove žlica masla

1 Pečico vključimo na 200 stopinj.

2 Pripravimo zvitke: šparglje očistimo in odlomimo spodnji oleseneli del.

3 Zrezke položimo na delovno površino in jih malenkost posolimo (ne pretiravam­o, saj je že panceta zelo slana) ter po okusu popramo.

4 Na vsak zrezek položimo 4 očiščene šparglje in testno ovijemo.

5 Nato na delovno površino, drugo poleg druge (tako, da se prekrivajo), zložimo rezine pancete (približno 4 rezine) ter jih tesno ovijemo okoli zvitka in tako »zalepimo« na meso, ki ga držijo skupaj.

6 Peka: v posodi segrejemo olje, ki mu dodamo nekaj rezin bio limone, česen in vejice rožmarina, nato pa zvitke na hitro opečemo z vseh strani, da se panceta hrustljavo zapeče.

7 Dolijemo vino in jušno osnovo.

8 Posodo z zvitki pokrijemo s pokrovom (lahko tudi z alufolijo) in postavimo v ogreto pečico ter pečemo še 20–30 minut.

9 Pečene zvitke preložimo na krožnik in pokrijemo.

10 Omaka: v posodo, v kateri so se pekli zvitki, dodamo še malo jušne osnove in košček masla. Pustimo vreti, da se omaka zreducira oziroma zgosti, nato jo precedimo.

11 Zvitke postrežemo z izbrano prilogo (v mojem primeru s krompirjev­im pirejem s čemažem) in zraven prilijemo še nekaj omake.

NAMIG: Krompirjev pire s čemažem pripravimo tako, da v klasično pripravlje­n pire zgolj vmešamo na drobno narezan svež čemaž. Če nimamo svežega čemaža, lahko uporabimo čemažev pesto, ki ga odmerimo po okusu, pazimo pa, da v tem primeru pire solimo na koncu, saj je čemažev pesto običajno precej slan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia