Ne Delo - Odprta Kuhinja for Ne Delo

Pice iz ponvice

-

Recept Darje Končarevič iz knjige Vsi za mizo. Priprava: 30 minut (in čas za vzhajanje testa).

○ 130 g moke, pol žličke soli

○ žlička suhega kvasa, ščepec sladkorja

○ žlica oljčnega olja, 80–90 ml mlačne vode

● nadev (na osebo)

○ 2 pelata san marzano, sol, poper, origano

○ nekaj rezin mocarele

○ nekaj svežih šampinjono­v, oljke, sveža bazilika

○ drugo po želji (inčuni, 'nduja, rukola, parmezan,

artičoke ...)

testo (na osebo)

1 V mlačni vodi zmešamo kvas s ščepcem sladkorja in pustimo nekaj minut. Medtem v posodi stehtamo moko, solimo, prilijemo vodo s kvasom in ves čas mešamo (lahko na roke ali z mešalnikom), dodamo oljčno olje in po potrebi še malo moke ter zgnetemo v testo. Na pomokani površini oblikujemo enako velike hlebčke, jih pokrijemo s krpo in pustimo na pultu.

2 Pripravimo nadev: pelate kar z roko zmečkamo in začinimo s soljo, poprom in malo origana. Mocarelo natrgamo, šampinjone tanko narežemo (mandolina se super obnese). V posodice si pripravimo vse drugo.

3 Ponev postavimo na šibek ogenj. Kupček testa na pomokani površini razvaljamo ali raztegnemo in vržemo v razgreto ponev, pustimo kakšni 2 minuti, da se spodaj lepo zapeče, še posebej po robovih, nato ga z lopatko obrnemo. Ponev odstavimo in na zapečeni del testa naložimo pelate in mocarelo. S količino nadeva ne pretiravam­o. Rukolo, baziliko, parmezan, gobice, oljke in pršut dodamo na koncu, ko je pica že pečena.

4 Postavimo nazaj na ogenj in pečemo še slabih 5 minut, da se sir stopi. Medtem ponev malo obračamo in preverjamo, kako se peče spodnja stran testa.

5 Pečeno pico z lopatko preložimo na krožnik in obložimo še s ta finimi rečmi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia