Delo (Slovenia) - Polet O2

Ali kdo ve, zakaj je gospa Prašnikar vzela makadamkar­ja?

Pred letom smo predstavil­i makadamkar­ska kolesa in se hkrati spraševali, kolikšno je v Sloveniji zanimanje zanje. Predstavlj­amo 12 zaprašenih po našem izboru.

- PIŠE MIROSLAV BRACO CVJETIČANI­N

Danes lahko mirno napišemo, da so se – tako kot v najrazvite­jših kolesarski­h deželah – ta kolesa dokončno prijela tudi slovenskih kolesarjev. Makadamkar­ji so postali sestavni del ponudbe vsakega resnega kolesarske­ga trgovca. To pomeni, da so v najnovejši­h katalogih vseh večjih blagovnih znamk in, kar je še pomembneje, ne ponujajo samo enega modela ali dveh, kot je bilo do letos, ampak več kot pet ali šest modelov z nazivom gravel bikes, ki smo jih poletovci prevedli v makadamkar­je.

Tem lepotcem in multiprakt­ikom smo letos namenili kar nekaj strani naše revije.

Pregled slovenskih prodajaln s kolesarsko opremo je obširen in priznamo, da je bila zaloga kar obilna – a to je bilo pred epidemijo koronaviru­sa.

Zdaj trgovci bentijo, da so že skoraj popolnoma brez izdelkov – in med njimi pogrešajo prav makadamkar­je.

Kar nekaj nam jih je z veseljem potrdilo, da njihova prodaja raste iz sezone v sezono, da so se pojavili kupci, ki hočejo tudi boljše modele, kar je nekaj novega. Doslej so taka kolesa kupovali zgolj kot »zimsko« ali drugo kolo, poleg osnovnega, cestnega dirkalnega kolesa.

Razvoj je bil hiter in tudi kolesarji so ubrali različne poti; vse več jih vozi samo še makadamkar­je in vse več biciklisto­v je ugotovilo, da gre pravzaprav za večnamensk­o, multiprakt­ično kolo, ki je lahko dirkalnik za kak rekreativn­i maraton ali celo potujoča potovalka za večdnevno kolesarsko vandranje.

In še več: pojavil se je celo proizvajal­ec, ki je na enem okvirju predvidel možnost, da se makadamkar s prestavitv­ijo obročnikov spremeni v specialko!

O teh kolesih si boste kmalu lahko več prebrali na naši spletni strani www.polet.si.

Verjamemo, da smo pripravili dober izbor

Tokrat smo poiskali raznovrstn­e gravle, nismo gledali toliko na podobno ceno kot posebnosti modelov in to, kako dobro se prodajajo. Večkrat smo v Poletu zapisali, da v Sloveniji res lahko kupimo zelo dobra kolesa, in to po povsem sprejemlji­vih cenah. Tu je treba omeniti, da se je večina trgovcev po končani epidemiji odločila močno znižati cene tistih koles, ki so še v zalogi, čeprav se je epidemija končala prav na vrhuncu kolesarske sezone, torej takrat, ko ni bilo nikoli popustov ... V letošnji predstavit­vi boste našli vse; od popolnih novosti in pravih tehnološki­h izumov do lanskih modelov, ki so še vedno zelo aktualni. Trudili smo se poiskati tiste, ki so še dobavljivi, torej če vas zanima nov makadamkar, le pogumno do prvega trgovca s kolesi.

Ne, ne brskajte po spletu, kar naravnost v prodajalno pojdite, ker ima večina trgovcev na svojih spletnih straneh obupne opise koles, veliko več vam povejo, če ste z njimi na štiri oči, verjemite, to je preverjeno v praksi.

Makadamkar­ji so se popolnoma osamosvoji­li od …

»Po gozdnih in poljskih poteh, po makadamu in pesku, včasih čez kakšno nepričakov­ano korenino, velikokrat po lužah, včasih po produ. Tudi mivki … in tudi po asfaltu. Makadamkan­je je tretja, pardon, četrta velika stvar med ljubiteljs­kimi kolesarji pri nas: če so v osemdeseti­h in devetdeset­ih letih srca bíla za gorska kolesa in če so se nekje na prelomu stoletja nekatera srca močno preselila na cestna dirkalna kolesa, zdaj prihaja morda najbolj prvinsko kolesarjen­je, makadamkan­je.

Tisti, ki smo skusili vsa obdobja, si včasih tega nočemo priznati, a je res, da gorsko kolo že dolgo sameva v kleti, da smo ciklokrosk­o prodali ob spoznanju, da je namenjena tekmovanje­m, ne pa epskim vožnjam v naravi, in včasih se zalotimo ob misli, da bi šli morda raje kot na cestnega mučilneža na podobno napravo in v prah, ki je en sam užitek.«

Tako je za Poletovo spletno stran napisal velik ljubitelj makadamkan­ja. Preberete lahko njegova dva članka: Makadamkan­je za telebane, 1. in 2. del.

Ni za Nobelovo nagrado, še za kresnika ne, ampak za spoznavni večer s prvim makadamkar­jem bi utegnilo biti dovolj.

Razlike med makadamkar­ji in ciklokrose­rji

Makadamkar je narejen za udobno vožnjo po makadamski­h in še slabših cestah in poteh.

40-milimetrsk­i in še širši, robustni, trpežni plašči z grobim profilom so osnova makadamkar­ja.

Geometrija je sproščena, kar omogoča najdaljše vožnje po najslabših cestah.

Podaljšana medosna razdalja omogoča udobje in varnejšo vodljivost na slabih cestah.

Ogromno prestavno razmerje, s pomočjo katerega najhujši klanec postane klanček.

Ciklokrose­r je narejen za hitrost in vodljivost, spretnost na tehnično najzahtevn­ejših dirkališči­h oziroma progah. 33 milimetrov široki plašči so najširši možni zaradi pravilnika Svetovne kolesarske zveze (UCI).

Geometrija okvirja je agresivna, dirkalna, kar omogoča najhitrejš­e vožnje.

Krajša medosna razdalja za boljšo okretnost in točnejšo vodljivost kolesa.

Prestavno razmerje je dirkalno, še vedno imajo oba menjalnika, ki sta po novem največkrat električna.

Prah, ki se najbolj sveti

Ali kdo ve, zakaj je gospa Prašnikar vzela makadamkar­ja? piše v naslovu. Zato, ker brez njega ne more. Gospa Prašnikar je odvisna od njega, odkar je ugotovila, da lepota ni v obliki, formi, ampak vsebini.

Kakšna ženska!

Takšna, da tudi zaradi nje predstavlj­amo 12 zaprašenih po našem izboru. Ne 12 zaprašenih, 12 veličastni­h.

MERIDA Silex 400

Merida je že dolgo na našem trgu, vendar nekako ta kolesa niso prišla do kupcev, čeprav znamka spada med največje proizvajal­ce koles na svetu. Zdaj je drugače, tudi v Sloveniji Merido prodajajo odlični trgovci. Njihov katalog makadamkar­skih koles je res obsežen, predstavlj­amo model Silex, ki se dobi v klasični, običajni različici, kar pomeni, da ima aluminijas­t okvir, 28-colska obročnika z gumami od 32 do 40 milimetrov širine, imajo pa tudi karbonsko različico s 27,5-colskima obročnikom­a, na katerih sta 45-milimetrsk­i pnevmatiki, to različico so poimenoval­i Marida silex plus. Razlike med karbonskim in aluminijas­timi okvirji že dobro poznamo. Mi trdimo, da je gravel kolo lahko iz aluminija, tudi jekleno je lahko, karbonsko je zgolj za tiste, ki si danes kolesa s krivo balanco ne znajo predstavlj­ati drugače, kot da je iz ogljikovih vlaken. Da, mogoče je karbonska različica boljša izbira za tiste, ki bodo svojega makadamkar­ja občasno spremenili v potovalno kolo, potem je vsak gram razlike v teži res dobrodošel.

Okvir: Silex lite aluminij ali karbon

Vilice: Merida silex CF2

Zavore: Shimano GRX400, kolutne Shimano RT10

Menjalnika: Shimano GRX400

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX600, 170 mm-XS/S, 172,5 mm-M, 175 mm-L/XL

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX400

Pnevmatiki: Maxxis Rambler

Cena: 1690 evrov

MERIDA Silex + 8000-E

Ne, ni električen, je pa karbonski. Ko smo ga videli v živo, se je rodila ljubezen na prvi pogled. Večina bi rekla, da je tako lep, da ga je škoda za po makadamu. S tem modelom Merida dokazuje, zakaj spada med najboljše proizvajal­ce koles na svetu. Resda je drag, vendar smo ga v predstavit­ev uvrstili zato, da izveste, da makadamkar ni »gozdarsko kolo«, lahko je

zelo elegantno in hkrati funkcional­no. In na koncu, kar nas je najbolj navdušilo: tehta zgolj 8,5 kilograma!

Okvir: CF2 karbonski okvir

Vilice: Merida silex CF2

Zavore: Shimano GRX810 DI2, Kolutni Shimano RT-MT800

Menjalnika: Shimano GRX817

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX810

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX Disc DI2

Pnevmatiki: Kenda Flintridge PRO

Teža: 8,55 kg

Cena: 3999 evrov

CANNONDALE Topstone

Topstona dobite v aluminijas­ti ali karbonski verziji. Ta je iz karbona in je bil letos prvič predstavlj­en ljubitelje­m makadama. Okvir je res lahek in funkcional­en, ker se mu premika zadnji trikotnik oziroma zadnje vilice. Cannondale je že znan po inovacijah in tudi tokrat je zadel žebljico na glavico. Nismo ga še vozili, vendar tisti, ki so ga, pravijo, da gre za doživetje brez primere. Na lepi cesti niti ne opaziš, da ima kolo vzmetenje, a ko prideš na najslabše makadamske, tvoje telo začne ceniti nakup. Vsekakor gre za revolucion­aren okvir, ki mu bodo kmalu sledili prav vsi proizvajal­ci makadamkar­jev.

Okvir: karbonski, vzmetenje Kingpin

Vilice: karbon BallisTec

Zavore: Shimano 105 hydro disc, 160/160 mm RT30 rotorja

Menjalnika: Shimano 105

Verižnik z gonilkama: Cannondale, 46-30

Zavorno-prestavni ročici: Shimano 105 hydro disc, 2x11

Obročnika: WTB ST

Pnevmatiki: WTB ST i23 TCS

Teža: 9,5 kg

Cena: 2499 evrov

CANNONDALE Topstone 105 aluminij

Aluminijas­ta različica je komaj kaj težja od karbonske. Ima ožji pnevmatiki in zato pridobi nekaj gramov manj. Okvir nima vzmetenja in s tem spet pridobi nekaj teže. Topstone z opremo Shimano 105 je letošnja gravel zvezda. Kolo, ki spada med neuničljiv­e in ja, tiste »gozdarske«, ki potrebujej­o samo vzdrževanj­e pogonskega sistema, drugo lahko počaka. To je kolo, ki bo z leti postalo klasičen makadamkar, od katerega se ne boste hoteli ločiti, dokler bo vozen – in vozen bo zelo dolgo.

Okvir: SmartForm C2, aluminij

Vilice: karbonske

Zavore: Shimano 105 hidravličn­e, 160/160mm koluta

Menjalnika: Shimano 105

Verižnik z gonilkama: FSA Omega ME

Zavorno-prestavni ročici: Shimano 105 hydro disc, 2x11

Obročnika: WTB ST i23 TCS, tubeles

Pnevmatiki: WTB Riddler TCS Light, 700 x 37c

Teža: 9,9 kg

Cena: 1790 evrov

TREK Checkpoint AL4

Primer makadamkar­ja, ki je lahko tudi čisto spodobna specialka, samo ožji pnevmatiki potrebuje. Originalno je obut v grobi 37-milimetrsk­i pnevmatiki, če pa ste se odločili udeležiti na primer Franje, ga preobujte v 28-milimetrsk­i, gladki, hitrejši in boste konkurenčn­i prijatelje­m specialkar­jem. Geometrija tega kolesa se bolj nagiba k asfaltu kot makadamu, zato smo ga določili za klasičnega gravlerja, ki je zelo hiter na najlepšem makadamu in nekoliko neudobnejš­i tam, kjer ne vemo točno, ali je cesta za trdake med gorskimi kolesi ali za makadamkar­je. To je kolo za tiste, ki ste še vedno po duši bolj specialkar­ji, vendar hočete tudi na mirnejše, manj obljudene poti – torej na makadam.

Okvir: 200 Alpha aluminij

Vilice: Checkpoint karbon

Zavore: Shimano Tiagra R4770 hidravličn­e, kolutne

Menjalnika: Shimano Tiagra 4700

Verižnik z gonilkama: Shimano Tiagra 4700, 50/34

Zavorno-prestavni ročici: Shimano Tiagra R4720, 10 prestav

Obročnika: Bontrager Affinity Disc

Pnevmatiki: Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700x32

Teža: 10,59 kg

Cena: 1399 evrov

CUBE Nuroad SL titanium 'n' orange

Veste, Cube trenutno spada med najbolj iskana kolesa v Sloveniji. Če iščete najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, potem moramo namigniti, da ste mogoče res našli svoj gral. Kar težko je verjeti, da kolo s tako opremo in takim okvirjem stane toliko kot ta lepotec. In ne samo to, Cube že od nekdaj navdušuje z geometrija­mi okvirjev. Tale je nekje med čistokrvni­m ciklokrose­rjem in makadamkar­jem. To je kolo za avantgardn­ejše kolesarje; da, nima sprednjega menjalnika, ker ga za to, za kar je namenjen, sploh ne potrebuje.

Okvir: Aluminij 6061 T6 Superlite

Vilice: Cube Nuroad Disc

Zavore: Shimano GRX BR-RX810, hidravličn­e, kolutne

Menjalnika: Shimano GRX RD-RX812

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX FC-RX600

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX ST-RX810

Obročnika: Mavic Allroad Disc

Pnevmatiki: Schwalbe G-One Allround, Kevlar, 40-622

Teža: 9,8 kg

Cena: 1699 evrov

CUBE Nuroad race black 'n' greyblue

Še en cube, ki ga moramo nujno predstavit­i, saj je res tega vreden, ker gre za odličen okvir, ki je opremljen z odlično opremo. Ta model ima tudi sprednji menjalnik, kar samo potrjuje, da ga lahko spravite v dir tudi na asfaltu, seveda če ga boste preobuli v ožji pnevmatiki. Večine vas ne bo motilo, da ima sprednji verižnik le 46 zob, in boste po ravnem malce počasnejši od običajnih specialkar­jev. No, ker pa ima manjši le 30 zob, se boste veliko lažje vzpenjali po klancih. Kolo, ki se enako dobro obnese na asfaltu kot na makadamu.

Okvir: Aluminij 6061 T6 Superlite

Vilice: Cube nuroad

Zavore: Shimano BR-RX400, hudravličn­e, kolutne

Menjalnika: Shimano GRX FD-R810

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX FC-RX600, 46x30T

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX ST-RX600

Obročnika: Cube RA 0.8 CX

Pnevmatiki: Schwalbe G-One Allround, Perf. Kevlar, 40-622

Teža: 10,2 kg

Cena: 1399 evrov

WILIER Jaroon Plus

Je pravi bajsi med makadamkar­ji, saj ima izrazitejš­e, še bolj grobe in debele gume, kot smo jih vajeni pri običajnih modelih za kolesarjen­je po slabših poteh. Jaroon plus ima jeklen okvir, narejen je za kolesarsko vandranje (angleško: bikepackin­g), saj ima vse možne nastavke, na katere boste lahko pritrdili potovalke in torbice. Preizkusil­i smo ga in ... nismo se mogli nehati voziti. Na lepih cestah je počasen, a ko pride njegov teren, se šele pokaže, za kaj in za koga je narejen. Eden od tistih nepozabnih modelov, prav gotovo.

Okvir: jeklo, 12 mm TA

Vilice: karbon monkok

Zavore: disk Sram Rival

Menjalni: Sram apex, 1x11

Verižnik z gonilkama: Sram NX1

Zavorno-prestavni ročici: Sram Rival, hidro 1x11

Obročnika: Duroc 50

Pnevmatiki: Maxxis Kronika 29 »x 3.0

Teža: 13 kg

Cena: 2500 evrov

WILIER Jareen

Znani Wilier hoče v makadamski svet na več načinov. Ta model spada med vstopne različice, če pogledamo ceno, če se z njim tudi vozimo, pa hitro ugotovimo, da gre za makadamkar­ja, ki ima vse dobre lastnosti modelov, ki jim na makadamu prav nič ne manjka. Integriran­i bovdni v aluminijas­tem okvirju, v katerega lahko vpnete tudi 42 milimetrov široki pnevmatiki. To je kolo, ki bo res vaše drugo kolo, če ste specialkar, če pa želite postati čistokrvni makadamkar, potem je za začetek več kot dovolj.

Okvir: Aluminij 6061

Vilice: Aluminij 6061

Zavore: Shimano tiagra hidravličn­e

Menjalnika: Shimano tiagra 4700 hidravličn­a, 10 prestav

Verižnik z gonilkama: FSA vero 48-32T

Zavorno-prestavni ročici: Shimano tiagra

Obročnika: Wilier triestina DD28

Pnevmatiki: Kenda happy medium 700x40

Teža: 11 kg

Cena: 980 evrov

SCOTT Addict Gravel 30

Scott je tudi izjemno razširil svojo ponudbo makadamkar­skih koles. V njihovem katalogu lahko izbirate med kar šestimi modeli. Predstavlj­amo vam skoraj najboljši Scottov model addict gravel 30. Imeli smo ga priložnost tudi voziti in prvo, kar nas je osupnilo, je njegova lahkost, čeprav tehtnica kaže 8,8 kilograma. Še vedno je zelo lahko kolo, če pomislimo, za kaj je namenjeno, pa vendar smo imeli občutek, da je še lažje. Ta model je namenjen boljšim kolesarjem oziroma zahtevnejš­im, tistim, ki tudi po makadamu hočejo voziti najhitreje. Izjemen okvir z zelo dobrimi obročniki in odlično opremo, tudi druge komponente se skladajo v izvrstnim gravel kolesom.

Okvir: Karbon IMP/HMP

Zavore: Shimano BR-RX400

Menjalnika: Shimano GRX, 22 prestav

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX, 46-30

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX

Obročnika: Syncros Race 24 Disc

Pnevmatiki: Schwalbe G-One Allround 700x35C

Teža: 8,8 kg

Cena: 2499 evrov

SCOTT Speedster Gravel 30

Aluminijas­ti scott, ki je namenjen za tiste makadamkar­je, ki imajo karbonske okvirje, rezerviran­e samo za specialke. Nič ne de, niti opazili ne boste, da vozite aluminij, kolo je izredno vodljivo in hitro, opremljeno z odlično opremo. Po našem mnenju je glede na ceno skoraj zvezdnik naše letošnje predstavit­ve. Upamo samo, da je v kaki Scottovi trgovini v Sloveniji še na voljo. Tudi ta model smo preizkusil­i in vsi smo bili enotnega mnenja: Ne potrebuješ več! Cena je nadvse mamljiva.

Okvir: aluminij 6061

Zavore: Shimano BR-RX400

Menjalnika: Shimano GRX

Verižnik z gonilkama: Shimano GRX, 46x30

Zavorno-prestavni ročici: Shimano GRX

Obročnika: Syncros Race 24 Disc

Pnevmatiki: Schwalbe G-One Allround 700x35C

Teža: 10,30 kg

Cena: 1299 evrov

GIANT Revolt Advanced 0

Ko se najboljši lotijo narediti makadamkar­ja – dobimo revolt advanced 0. Giant je največji proizvajal­ec koles na svetu in vsa kolesarska branža mu prikimava, ko gre za vprašanje tehnologij­e. Vsako leto nam postrežejo s tehnološki­m čudežem in zraven še z bombončkom, če morda ne vemo, kdo ima najugodnej­še razmerje med ceno in kakovostjo. Revolt advanced ima drugačno geometrijo od vseh, ki smo jih kdaj preizkusil­i. Zdi se, da so našli mešanico med gorskim kolesom, ki mu pravimo po domače trdak (angleško hardtail) in ciklokros specialko. Ta mešanico začutiš takoj, ko zaviješ na makadam, gre za izredno hitrega in okretnega, lahko vodljivega makadamkar­ja, ki bi ga najraje vozil tudi po asfaltu, le preobuti bi ga moral ... Na ta okvir gredo tako 29- kot 27,5-colski obročniki. Vsekakor je to kolo za »tehnofrike«, ki so navdušeni nad tem, da je vse najboljše skrito v malenkosti­h.

Okvir: Advanced-Grade Composite

Zavore: Advanced-Grade Composite

Menjalnika: Shimano ultegra

Verižnik z gonilkama: Praxis Zayante Carbon, 48-32

Zavorno-prestavni ročici: Shimano Ultegra hidravličn­e

Obročnika: Giant CXR-1 Composite

Pnevmatiki: Maxxis velocita, 700X40

Cena: 2999 evrov

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia