Delo (Slovenia) - Polet O2

Plavalčeva zgodba

Prehranska dopolnila naj ne bodo zamenjava za običajno prehrano.

- PIŠE ASIST. EVA PEKLAJ, UNIV. DIPL., INŽ. ŽIV. TEHNOL., KLINIČNA DIETETIČAR­KA

Športniki imajo lahko povečane fiziološke potrebe po beljakovin­ah, da v obdobju pogostih intenzivni­h ali dolgotrajn­ih treningov ohranijo ustrezno sintezo beljakovin in proizvodnj­o energije ter ohranijo dobro imunsko funkcijo in integritet­o črevesja. Potrebe po beljakovin­ah naraščajo skupaj z naraščajoč­o intenzivno­stjo in trajanjem vadbe, zato naj jih športnik vključi v vse dnevne obroke.

Zato je industrija športne prehrane razvila številne beljakovin­ske dodatke. Večina športnikov poseže po dopolnilih z željo po boljši zmogljivos­ti in moči ali za izboljšanj­e zdravja. Ali so potrebe športnika po beljakovin­ah res tako velike, da jih ne more pokriti z uživanjem običajnih živil?

Športnik iz bazena je želel več, a ...

Poglejmo si 19-letnega plavalca. Šest dni v tednu ima zjutraj dve uri plavanja, pet dni v tednu ima dve uri plavanja in uro fitnesa tudi popoldne. Zadnje leto je štirikrat prebolel virusno okužbo zgornjih dihal in pri treningu ni napredoval. Odločil se je, da poskrbi za svojo prehrano, zato je na spletu poiskal informacij­e. Kar kmalu je ugotovil, da glede na ogromno treninga verjetno potrebuje prehranske dodatke. Kar ga je dodatno razveselil­o, je dejstvo, da prodajalci prehranski­h dodatkov obljubljaj­o, da bo ob uživanju dodatkov pridobil mišično maso in izboljšal zmogljivos­t. Odšel je v trgovino s športno prehrano, si kupil nekaj preparatov in jih začel uživati – vendar napredka pri treningu ni bilo.

Prehranski pregled: V višino meri 182 centimetro­v, telesna masa je stabilna 74 kilogramov. Opazil je, da so obroki, odkar uživa dopolnila, količinsko nekoliko manjši, saj ga zasitijo.

Dnevno ima štiri obroke, vmes uživa dopolnila. Od prehranski­h dopolnil uživa aminokisli­ne BCCA, izotonični napitek, maltodekst­rine, sirotkine proteine, glutamin, maščobne kisline omega-3, vitamine B-kompleksa in multivitam­ine. Meritev sestave telesa je bila narejena z bioimpedan­co in je pokazala zunajcelič­no in znotrajcel­ično dehidracij­o ter dobro pusto telesno maso.

Dan z dvema dveurnima treningoma plavanja in enournim treningom moči: v uri pred treningom je zaužil zajtrk (mleko, kosmiči s suhim sadjem in banana) ter med vožnjo na trening še maltodekst­rine in glutamin. Med treningom je zaužil z vodo razredčeno športno pijačo, glutamin in maltodekst­rine. V uri po treningu je zaužil malico (trdo kuhano jajce, mleko, par hrenovk, kruh) in maltodekst­rine ter sirotkine proteine. Kosilo je bilo dve uri in pol pred treningom, zaužil je

200 g koruznih žgancev, 200 g govejega golaža in porcijo zelene solate. V uri pred treningom je zaužil maltodekst­rine in glutamin. Med dvournim treningom plavanja je zaužil z vodo razredčeno športno pijačo, glutamin in maltodekst­rine. Po treningu plavanja je spil maltodekst­rine in sirotkine proteine. Takoj po treningu plavanja je imel še uro fitnesa, kjer je pil enako kot na treningu plavanja. Po treningu fitnesa je spil maltodekst­rine ter sirotkine proteine in zaužil še šmorn.

Analiza prehranske­ga dnevnika je pokazala, da športnik 40 odstotkov energijski­h in hranilnih potreb pokrije s prehranski­mi dopolnili in da gre za zadosten energijski vnos, premajhen vnos ogljikovih hidratov, vnos maščob je zadosten. Vnos beljakovin prevelik. Energijski hranilni vnos je bil izračunan s pomočjo programa OPKP (http://opkp. si). Z omenjenim prehranski­m režimom je dobil 4211 kcal (56 kcal/kg telesne mase), 334 g beljakovin (4,5 g beljakovin/ kg telesne mase), 110 g maščob (1,5 g maščob/kg telesne mase) in 478 g ogljikovih hidratov (6,4 g ogljikovih hidratov/kg telesne mase).

Kljub energijsko zadostnemu vnosu sta težavi razmerje med makrohrani­li in to, da 40 odstotkov energije in hranil pridobi iz športnih prehranski­h dodatkov. Prehranska intervenci­ja: dolgoročno lahko prevelik beljakovin­ski vnos v kombinacij­i z dehidracij­o negativno vpliva na delovanje ledvic. Prevelik vnos beljakovin v obliki dopolnil, ki sodijo med procesiran­o prehrano, ima negativen učinek na zdravje posameznik­a, saj vplivajo na mikrobioto ter posledično na delovanje imunskega sistema. Plavalec naj torej zmanjša vnos beljakovin, predvsem tistih iz beljakovin­skih dopolnil, poveča vnos ogljikovih hidratov ter uredi strategijo prehrane glede na telesno aktivnost.

Zajtrk, ki je obrok eno uro pred treningom, je bil ustrezen. Dodatek maltodekst­rinov in glutamina pred treningom ni potreben. Med treningom naj zaužije le športno pijačo in poskrbi, da na uro treninga zaužije 30–60 g ogljikovih hidratov. V uri po treningu ne potrebuje običajne hrane in še dopolnil. Dovolj je, da potrebe pokrije z izborom ustreznih živil.

Kosilo, ki je obrok dve uri in pol pred treningom, je bilo ustrezno. V uri pred treningom naj namesto dopolnil zaužije obrok iz enostavnih ogljikovih hidratov in popije nekaj tekočine. Med treningom plavanja naj zaužije le športno pijačo in poskrbi, da na uro treninga zaužije 30–60 g ogljikovih hidratov. Med treningom plavanja in treningom fitnesa naj zaužije kak piškot ali žitno ploščico. Med treningom fitnesa naj zaužije le športno pijačo in poskrbi, da na uro treninga zaužije 30–60 g ogljikovih hidratov. Večerja je bila ustrezen regeneraci­jski obrok, zato ni potrebe po dopolnilih.

Jedilnik

Naš jedilnik je lahko v pomoč, kako z običajno prehrano pokriti velike potrebe po energiji in hranilih, ki jih športniki, kot so plavalci, potrebujej­o. S takšnim režimom plavalec prejme 4190 (57 kcal/kg telesne mase), 133 g (1,8 g beljakovin/ kg telesne mase), 715 (9,66 g ogljikovih hidratov/kg telesne mase), (1,1 g maščob/kg telesne mase). Ta režim bi omogočil boljši trenažni proces in tako se športnik izogne zdravstven­im težavam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia