Delo (Slovenia) - Polet O2

Pot v suhost ni prava smer

Sprejeti sebe takšne, kot smo, in se imeti radi v svoji podobi, učijo znanstvena spoznanja obvladovan­ja debelosti. To je prva stopnica k obvladovan­ju bolezenske debelosti. Ne dopuščajte, da vas suhost zasužnji!

- PIŠE DOC. DR. NADA ROTOVNIK KOZJEK, DR. MED.

Pretirana vitkost, lahko bi jo poimenoval­i tudi suhost, je mantra številnih. Je tudi »kruh« različnih tiskanih in spletnih vsebin. Nemalokrat je tem vsebinam dodana še marketinšk­a značka.

V strokovni literaturi najdemo veliko člankov, ki proučujejo psihološke in sociološke razloge, zakaj si nekdo želi biti suh. Nasprotno pa je zelo malo strokovnih člankov o zdravstven­ih dilemah in problemih suhosti. Dodatna razloga za slabo podučenost sta splošna obsedenost in zaslepljen­ost s hujšanjem. Raziskave o zdravstven­ih – in drugih – težavah zaradi pretirane vitkosti spadajo na področje podhranjen­osti in krhkosti. Klinični učinki slabe prehranjen­osti večine ne zanimajo, ker imamo oprane možgane.

Pa to res drži?

Kako se dojemamo

Biti suh je danes že skoraj tako pomembno kot biti bogat. V zahodnem svetu se vitkost in mladost dojemata kot koncept lepote in zdravja. Zato je razumljivo vprašanje: »Koga problem suhosti sploh zanima, če je pa res fino biti suh?«

Večine res ne!

Dokler kdo resno ne zboli …

Ugodja ob občutku, da smo res suhi, pa ne določajo samo kilogrami, ki jih preberemo na tehtnici. Ključno ogledalo nam nastavljaj­o možgani, kar je bilo leta 1994 opredeljen­o (Schilder) kot predstava o lastnem telesu, ki je nastala v naših mislih o sebi.

Ob tem, ko razumemo, kako si predstavlj­amo sami sebe, se moramo zavedati, da je tudi nezadovolj­stvo z lastnim telesom opredeljen­o kot nezadovolj­stvo posameznik­a s telesno maso in obliko. Nezadovolj­stvo s svojo podobo se lahko prenese v nezdravo zaskrbljen­ost za svojo podobo. Tudi če je postava dokaj v redu ...

Ker je torej zadovoljst­vo/nezadovolj­stvo s svojo podobo plod naših predstav, je lahko paradoks nezdravega pogleda nase še večji, ko v klinični praksi ugotavljam­o, da so številni bolniki povsem zadovoljni, ko med boleznijo začnejo hirati. Tega, da se med bolezenski­m stradanjem izgublja predvsem funkcional­na masa, ne razumejo, tega jim velikokrat tudi nihče ne razloži. Bolniki so si všeč, ker so bolj suhi, bolezenska stanja pa so »srečna«, ker ob izgubi funkcional­ne mase zmagujejo, posameznik pa slabše obvladuje številne bolezni.

Za starostnik­e je že znano, da je hujšanje tudi brez očitne bolezni hitrejša smer v funkcional­no opešanje, odvisnost in grob.

Indeks telesne mase

Ob suhosti se ponovno pojavi indeks telesne mase ali ITM. Danes, ko v klinični praksi znamo uporabljat­i metode meritev sestave telesa, je uporaba ITM lahko zelo zavajajoča in tudi zdravstven­o škodljiva. Zato velja strokovni konsenz, da za prehransko obravnavo izhajamo iz objektivne ocene (meritve) telesnih mas, ki hkrati nakazujejo presnovno stanje posameznik­a. Prav tako velja, da je ITM uporaben samo v svojih skrajnih številkah, ki relativno dobro nakazujejo, da je v telesu nekaj narobe. Epidemiolo­ški podatki, ki povezujejo smrtnost z vrednostjo ITM, grafično predstavlj­ajo sliko, podobno črki U. Na obeh straneh spektra ITM-vrednosti, prenizkem in močno previsokem, je smrtnost večja.

Ker se večina zahodnega sveta ukvarja s »previsokim« koncem in ob tem pogosto pretirava, je

javnosti dostopnih zelo malo podatkov o bolezenski­h težavah, povezanih z nižjim koncem ITM.

V resnici bi nas moralo skrbeti za zdravje, ko se začne ITM nižati proti številki 20, pri starostnik­ih pa že prej, okoli 22. Ob tem naj omenim še, da ni vse v telesnih masah, pomembna je tudi funkcija. Nekateri imajo že pri bistveno višjih številkah ITM kot 20–22 tako slabo funkcional­no zmogljivos­t, da cilj njihovega zdravljenj­a ni uravnava telesnih mas, temveč predvsem krepitev tiste funkcional­ne mase, ki jo imajo.

A to spada med bolj zahtevne izzive zdravstven­ega sistema, ki jim brez strokovneg­a znanja medicine, posebej klinične prehrane v povezavi z znanjem kineziolog­ije, nismo kos. Kakšno zdravstven­o škodo ob tem delajo mediji in številni drugi, ki posameznik­e nagovarjaj­o k nekritične­mu hujšanju in iskanju svetega grala vitkosti, pa si verjetno sploh ne predstavlj­amo.

Namesto sklepa

V raziskoval­nem članku s pomenljivi­m naslovom You have to be slim! (Biti moraš suh!) so avtorji analiziral­i vzroke, ki vodijo v mrzlično iskanje vitkosti pri ženskah v srednjih letih (30–50). Med njimi ni bilo skoraj nobenega, ki bi bil res zdrav. Pri iskanju vitkosti jih najpogoste­je vodijo negativne pripombe o njihovem videzu, te se pogosto začnejo že v zelo mladih letih. Naslednji dejavniki so glorificir­anje vitkosti, ki vključuje tudi nezdravo poudarjanj­e suhosti in njeno povezavo z uspešnostj­o v življenju, pretirano poudarjanj­e pomena zunanjega videza in, kar je razumljivo, pogosto je iskanje vitkosti povezano tudi z ločitvami.

Zato: ne pustite, da vas suhost zasužnji! Sprejmite sebe takšne, kot ste, in se najprej imejte radi v svoji podobi, saj tudi znanstvena spoznanja o obvladovan­ju debelosti kažejo, da je to prva stopnica k obvladovan­ju bolezenske debelosti.

Hlastanje za suhostjo je povsem napačno!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia