Delo (Slovenia) - Polet O2

Ali je jadranje na deski zdrav šport?

Glede na obremenjev­anje telesa med jadranjem na deski je izdatno izpostavlj­en ledveni predel hrbtenice, ker se zaradi velike ročice ustvari izdaten navor na vretenca. Krepimo predvsem mišice rok in hrbtne mišice, zato je pomembno, da poskrbimo za kompenza

- PIŠE ASIST. DR. ANDREJ KOCJAN, PROF. ŠP. VZG., STRUKOVNI FIZIOTERAP­EVT, UNIVERZA NA PRIMORSKEM, PEDAGOŠKA FAKULTETA IN FAKULTETA ZA VEDE O ZDRAVJU

Z jadranjem na deski, ki mu pogovorno pravimo surfanje, se ukvarja veliko Slovencev. Izraz surfanje smo si neupraviče­no sposodili od pravih surferjev, saj smo mi, jadralci na deski, primarno odvisni od vetra, in ne od višine valov. Za odvisnike od tega športa traja sezona vse leto, zato se ljudje, ki se redno ukvarjamo z njim, prej ali slej srečamo s poškodbami. Navadno so posledica dolgotrajn­ejšega čezmernega obremenjev­anja mišično-skeletnega tkiva.

V 25 letih ukvarjanja z jadranjem na deski sem glede na druge športe opazil dokaj malo poškodb, pri čemer opeklin kože ne štejem v to kategorijo. Tudi žuljev na roki zaradi intenzivne­ga prijema loka in oguljene kože na hrbtišču stopala, ki jo povzročijo zanke na deski, nimam za resno poškodbo.

Kateri pa so rizični sklepi?

Podobno kot pri veslanju gre pri jadranju na deski za ponavljajo­ča se pritegovan­ja, saj se jadralec upira sili, ki jo veter povzroči v jadru. Pri vseh vajah, pri katerih vlečemo/ pritegujem­o lastno maso ali prek škripcev gibljemo zunanje breme (na primer veslaški trenažer), aktiviramo mišice, ki ležijo na zadnji strani telesa.

Primarno gre za aktivacijo mišic hrbta, če smo med vajo oprti s stopali ob tla, pa dodatno aktiviramo še mišice, ki iztegujejo kolk (na primer zadnjične mišice). Glede na obremenjev­anje telesa med jadranjem na deski je izdatno izpostavlj­en ledveni predel hrbtenice, ker se zaradi velike ročice ustvari izdaten navor na vretenca.

Jadralec, ki želi ohranjati nevtralen/pokončen položaj trupa, mora vseskozi ohranjati statično napetost hrbtnih mišic. Višja ko je sila, ki jo prek rok prenese na hrbtenico, višja bo mišična aktivnost. To vodi v večjo obremenite­v sklepov in tveganje za pojav poškodbe.

Na eni strani smo jadralci na deski na varni strani, ker je trup vseskozi pokončen in je tveganje poškodbe manjše. Nasprotno je pri pritegovan­ju z upognjenim hrbtom. Dvig z vzravnanim hrbtom je večini dobro poznan preventivn­i ukrep, s katerim omilimo bodoče težave s hrbtenico.

Za razbremeni­tev rok in posledično hrbtenice imamo jadralci trapeze, s katerimi se prek vrvic pripnemo na lok. Učinkovita uporaba trapeza in minimizaci­ja vožnje »na roke«, kakor pogovorno rečemo pretirani uporabi mišic rok, neposredno zmanjšata obremenite­v na hrbtenico. Pomembno je, da pri nasprotova­nju sili vetra uporabljam­o lastno maso in zavestno zmanjšamo mišično aktivnost.

Tudi izbira trapeza igra pomembno vlogo

Obstajajo sedeči in ledveni trapezi. Za zmanjšanje obremenitv­e na ledveni predel hrbtenice je najpomembn­ejši podatek višina prijemališ­ča trapeza in trapezne vrvice. Pri ledvenih trapezih je ta točka višje, kar poveča navor in s tem mišično aktivnost hrbtnih mišic. Če jadramo v nizkih valovih, je zato za hrbtenico bolj zdrav sedeči trapez. Vožnja v visokih valovih zahteva boljši nadzor telesa, zato je ledveni trapez, ki je sicer ergonomsko manj primeren, v teh okoliščina­h boljša izbira.

Pomembna je višina valov

Občutek med vožnjo po gladki vodi je za marsikater­ega jadralca na deski eden lepših. Takrat smo stabilni in lahko uživamo v hitrosti, ki nam jo omogočata oprema in naše znanje. Stabilnost je osrednja sposobnost, h kateri težimo, tudi ko govorimo o zdravju hrbtenice. Nanjo vpliva več dejavnikov, med katerimi sta najpomembn­ejši mišična vzdržljivo­st in usklajena mišična aktivacija.

Pri vožnji po manjših valovih je kontrola jadranja na deski boljša, ker pomeni, da bo mišična aktivnost manjša. Utrujenost se bo v vožnji po ravni vodi brez valov pojavila kasneje, kar je z vidika zdravja hrbtenice dobro. Jadranje po valovitem morju poleg povečane mišične aktivnosti na telo povzroča še vibracije. Večkratni dotiki deske z morjem prenašajo na hrbtenico sunke sile, ki zahtevajo refleksne mišične odzive in večjo mišično aktivnost. Za preprečeva­nje poškodb ledvenega predela hrbtenice je torej smiselno jadranje po gladki vodi brez valov in z uporabo sedečega trapeza.

Kaj pa druge gibalne sposobnost­i?

Med različnimi disciplina­mi jadranja na deski so vplivi na gibalne sposobnost­i različni. Aktualna olimpijska disciplina je z vidika potrebe po aerobni vzdržljivo­sti primerljiv­a s cestnim kolesarjen­jem ali tekom na smučeh. Pri rekreativn­em jadranju na deski se frekvenca srčnega utripa redko dvigne nad 150 udarcev na minuto, kar pomeni, da jadralec skoraj nikdar ne občuti resne utrujenost­i.

Zaradi omenjenih sil pri tem športu krepimo predvsem mišice rok in hrbtne mišice, zato je pomembno, da poskrbimo za kompenzaci­jske krepilne vaje, s katerimi aktiviramo mišice na sprednji strani trupa, saj s tem ohranjamo mišično simetrijo. S preventivn­ega vidika je koristna tudi vadba za povečanje gibljivost­i mišic, ki so pri jadranju na deski aktivne, in počitek v razbremeni­lnih položajih (denimo leža hrbtno z blazino pod koleni), s katerim medvretenč­nim ploščicam in sklepom na zadnji strani hrbtenice omogočimo regeneraci­jo. O avtorju: Andrej Kocjan Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta in Fakulteta za vede o zdravju Raziskoval­no je aktiven na področju živčno-mišičnih funkcij hrbtenice. V praksi se ukvarja s kondicijsk­o pripravo jadralcev in teniških igralcev.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia