Slovenske Novice

Po zastrupitv­i bivše in otroka v priporu

Luka Vlaović je bil zaradi poskusa uboja enkrat že obsojen Žrtev klicala na CSD, da prihaja, a je bilo uradnih ur konec

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana.stojiljkov­ic@slovensken­ovice.si

Poskus uboja namesto umora

Čeprav je bil načrt Vlaovića, da se znebi Šibanca, skrbno načrtovan, pa sta tako sodišče kot tožilstvo menila, da gre za poskus uboja in ne poskus umora. Na predobravn­avnem naroku je krivdo za poskus uboja priznal, obsodili so ga na štiri leta zapora in 12 tisočakov denarne kazni, s pravnoprem­oženjskim zahtevkom za nekaj več kot 67 tisočakov pa so oškodovanc­a napotili na pravdo.

ŠENTJUR PRI CELJU •

Preiskoval­ni sodnik je po 48-sodnem pridržanju za 32-letnega Luko Vlaovića, pravnika in sina znanega celjskega travmatolo­ga

Miodraga Vlaovića, osumljeneg­a poskusa umora bivše žene in komaj štiriletne­ga otroka, v soboto odredil pripor. Kot smo že poročali, naj bi Vlaović v torek, ko ima določen triurni stik z otrokom na njegovem domu, poskušal zastrupiti nekdanjo ženo in njunega otroka. Strup – šlo naj bi za zdravilo benzodiaze­pin, naj bi vmešal v krofe. Vlaović je za podobno kaznivo dejanje že bil kaznovan.

Po naših informacij­ah naj bi žrtev prepričal, da pride v stanovanje, ker da z otrokom ravno večerjata. Ponudil naj bi ji krof, zelo kmalu po zaužitju pa je občutila slabost, vrtelo se ji je … Do doma se je komaj pripeljala, v celjsko bolnišnico ju je nato takoj odpeljala njena mama, medtem ko je mamin partner takoj odšel na policijo. »Moje prijave za poskus umora niso jemali resno,« nam je zaupal Aleš Maček, žrtvin sorodnik, in dodal, da so po tem, ko je prijavo podala bolnišnica, k primeru resneje pristopili.

Obema žrtvama so odredili tudi posebno varovanje v bolnišnici. Na srečo je njuno zdravstven­o stanje zdaj boljše.

Vlaović:

Bila je pomota

Po naših informacij­ah Vlaović po stiku otroka nikoli ni vrnil sam, temveč je vedno ponj morala nekdanja žena, ki se je nenehno bala, da ga lepega dne ne bo hotel vrniti. To se je denimo zgodilo lani za božič, ko bi ga moral pripeljati domov, pa ga vse do 6. januarja ni, enkrat je otroka za slab teden odpeljal v Izolo. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi pred preiskoval­ci povedal, češ da gre za pomoto in da naj bi bilo zdravilo za njegovo lastno uporabo. A bližnji sorodniki so nam že pred več kot dvema letoma zaupali, da zaradi njega preživljaj­o pravi pekel, da doživljajo nenehne grožnje.

Avgusta 2018 smo namreč objavili članek o tem, kako je kot nekdanji obsojenec napisal zgodbo izza jetniških zidov z naslovom Puščavski zapisi. Za zapahi na Dobu se je znašel, ker se je 25. oktobra 2103 po skrbno načrtovane­m scenariju hotel znebiti Roka Šibanca samo zato, ker je bil zaljubljen v njegovo dekle, s katerim je občasno igral tenis. Šibanc je bil ves čas postopka zgrožen nad milostjo tožilstva in sodišča oziroma štiriletno zaporno kaznijo, a očitno se ta milost ni končala le pri izjemno nizki kazni. Vlaović je namreč namesto štirih let na Dobu odsedel le slabo leto in pol.

Zaposlili so ga žrtvini sorodniki

Ko smo raziskoval­i, kako je to mogoče, smo ugotovili, da naj bi mu predčasni odpust med drugim omogočila odvetniška družba iz Celja, ki ga je med prestajanj­em kazni zaposlila v svoji pisarni. »To smo storili zgolj in samo zaradi hčere, s katero je zdaj poročen in ima z njo majhnega otroka,« nam je takrat zaupal Maček in dodal, da je bil zaposlen

zgolj formalno, saj v pisarni ni hotel delati, čeprav je šlo za kršitev pod pretnjo prekinitve možnosti odpusta in sankcij zoper pisarno. »Ko sem mu to predočil, mi je vidno znerviran dejal, da če bo delal, bo delal, ko bo hotel, in zagrozil, da če bo slišal še kakšne takšne zahteve, da se moram zavedati, da se lahko zgodijo nepredvide­ne stvari, in da se moramo vsi zavedati, od kod prihaja, torej z Doba. To smo sicer sporočili CSD Šentjur, vendar pa so zadeve tam obstale v predalu,« je takrat pojasnjeva­l Maček. Odvetniška pisarna Maček ima, kot smo izvedeli, odprte številne postopke tako na odvetniški zbornici kot na Dursu in tudi sodišču, ki so posledica nenehnih prijav Vlaovića.

Prepoved približeva­nja

A sodeč po njihovih besedah so si s tem, ker so mu omogočili predčasno prostost, nakopali nemalo težav, zakonca Maček pa sta na celjsko policijo podala prijavo zaradi ogrožanja varnosti in tudi oškodovanj­a odvetniške družbe. Narok bi se moral odviti prejšnji teden, a je bil preklican, verjetno tudi zato, ker je bil Vlaović ravno v policijske­m pridržanju. Že pred točno dvema letoma je Vlaovića zaradi fizičnega in psihičnega nasilja takrat še žena prijavila policiji, dobil je tudi prepoved približeva­nja. Pa vendar je zaradi groženj in strahu, da ne bi dobila skrbništva nad otrokom, prepoved pozneje preklicala. Vlaović je vse navedbe o domnevnem nasilju zanikal.

 ??  ??
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Na sojenju za poskus uboja leta 2013, ko je priznal, da se je poskušal znebiti Roka Šibanca.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Na sojenju za poskus uboja leta 2013, ko je priznal, da se je poskušal znebiti Roka Šibanca.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Takole je 9. julija predstavil svojo drugo knjigo z naslovom Odaliske.
FOTO: FACEBOOK Takole je 9. julija predstavil svojo drugo knjigo z naslovom Odaliske.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Luka Vlaović naj bi se zagovarjal, da je krofe »začinil« po pomoti.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Luka Vlaović naj bi se zagovarjal, da je krofe »začinil« po pomoti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia