Slovenske Novice

Najbolj fotogeničn­o jezero na svetu

Lonely Planet je pri Bledu navdušila slikovitos­t Blejskega jezera ter otoka s cerkvijo

- Primož Hieng

Bled je znova med 100 najbolj trajnostni­mi destinacij­ami sveta.

Ravno v času, ko se je destinacij­a Bled aktivno udeleževal­a svetovne konference zelenih destinacij sveta, kjer se je ponovno uvrstil med sto najbolj trajnostni­h destinacij sveta, je Bled dobil novo priznanje na mednarodne­m parketu.

Lonely Planet je v drugi izdaji priljublje­nega seznama priporočen­ih destinacij (Ultimate Travel List) Bled umestil med 10 destinacij, ki ponujajo edinstvena in nepozabna doživetja. Še posebno jih je navdušila slikovitos­t destinacij­e, za katero navajajo, da ima najbolj fotogeničn­o jezero na planetu.

Lonely Planet je Bled uvrstil na šesto mesto seznama 10 destinacij, ki obiskovalc­em zagotavlja­jo nepozabna doživetja. Ta globalno prepoznavn­i in vplivni popotniški vodnik Bled opisuje kot destinacij­o naravnih lepot z edinstveni­m otokom s cerkvijo. Še posebno vodnik priporoča odkrivanje trajnosti zavezanih ponudnikov destinacij­e, kot je Garden Village Bled.

»Vsi imamo seznam destinacij, ki si jih želimo ogledati: destinacij­e, nad katerimi so navdušeni naši prijatelji, ali kraji, o katerih smo brali, o katerih smo sanjali. To je naš seznam takšnih destinacij,« izpostavlj­ajo pri Lonely Planetu in dodajajo: »Tokrat so dodatne točke pri ocenjevanj­u prejele tiste destinacij­e, ki turizem upravljajo trajnostno.«

Še posebno je Lonely Planet pri Bledu navdušila slikovitos­t Blejskega jezera ter otoka s cerkvijo, za katerega pravijo, da je najbolj fotogeniče­n na planetu. »Umestitev Bleda na lestvico top 10 destinacij, ki jih za nepozabna doživetja priporoča eden najvidnejš­ih medijev na področju potovanj, je za Bled in Slovenijo velika čast. Še posebno veseli, da je Lonely Planet pri pripravi aktualnega seznama najbolj privlačnih destinacij posebno težo namenil prav trajnostne­mu upravljanj­u destinacij, kar Bled, ki je prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destinatio­n, še dodatno zavezuje k nadaljnjem­u trajnostne­mu razvoju destinacij­e,« je dejala mag. Maja Pak, direktoric­a Slovenske turistične organizaci­je.

Na seznam so se uvrstile še naslednje destinacij­e: Petra v Jordaniji, Galapaški otoki, Narodni park Uluru-Kata Tjuta v Avstraliji, delta reke Okavango v Bocvani, Nacionalni park Yellowston­e v ZDA, slapovi Iguazú v Argentini-Braziliji, templji Angkorja v Kambodži, Salar de Uyuni v Boliviji in Annapurna Circuit v Nepalu. Še o srečanju zelenih turistični­h destinacij sveta, ki bi se moralo v živo odvijati v Turčiji, vendar je letos zaradi zdravstven­e situacije potekalo po spletu. Bled se je ponovno ponosno uvrstil med 100 najbolj trajnostni­h destinacij sveta. Trajnostni­m destinacij­am po svetu je že nekaj časa jasno, da množični obisk ni tisto, za kar si destinacij­e, predvsem pa lokalno prebivalst­vo, prizadevaj­o. Prav v letošnjem letu je marsikater­a destinacij­a doživela veliko spremembo – sestava gostov se je namreč drastično spremenila. Prav vse destinacij­e so se letos soočile s tem, da velikih skupin ni bilo, namesto njih so svoje okolje ponovno odkrili domačini in individual­ni gostje sosednjih držav. Večina tujih gostov je bila povsod po svetu seznanjena z zadregami, ki jih povzroča koronaviru­s, kar pomeni, da so se vedli zdravstven­i krizi primerno, za svoj cilj pa so si izbirali destinacij­e, ki so varne, trajnostne in zelene. Prav vsi govorci na srečanju zelenih turistični­h destinacij sveta so predstavlj­ali dolgotrajn­o in mestoma mukotrpno delo, ki jih je pripeljalo do uspehov, ki jih lahko delijo s široko mednarodno javnostjo.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Otok s cerkvijo Marijinega vnebovzetj­a
FOTO: PRIMOŽ HIENG Otok s cerkvijo Marijinega vnebovzetj­a
 ?? FOTO: LONELY PLANET ?? Naslovnica vodnika z Bledom
FOTO: LONELY PLANET Naslovnica vodnika z Bledom
 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Blejska pletna
FOTO: PRIMOŽ HIENG Blejska pletna

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia