Slovenske Novice

Osem let po učiteljevi smrti še brez sodnega epiloga

Svojci Vladeta Rokvića za 160 tisočakov tožijo Bolnišnico Brežice Ta zanika očitke o strokovni napaki in domnevno brezbrižne­m ravnanju

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja.jakse@slovensken­ovice.si

KRŠKO • »Sploh ne gre za denar oziroma za odškodnino, pač pa za to, da se takšne napake kot ta, ki je bila usodna za našega očeta, dedka in moža, ne bi nikoli več ponovile. Če hočemo nekaj spremeniti, je sodna pot edina možnost. Nobena odškodnina nam moža, očeta in dedka ne more povrniti in z veseljem bi mi dali 160 tisoč evrov, če bi ga nam lahko kdo vrnil v življenje,« poudarjajo svojci pokojnega Vladeta Rokvića z Rake. Njegovo življenje se je, tako so prepričani svojci, končalo pri 61 letih zaradi nestrokovn­ega zdravljenj­a v brežiški bolnišnici. Če bi Rokvića prej premestili v UKC Ljubljana, kjer so usposoblje­ni in opremljeni za obravnavo najzahtevn­ejših bolnikov, bi imel več možnosti za preživetje.

Agonija se je začela v začetku leta 2012. Bil je tretji januar, ko se je Rokvić, učitelj po poklicu, odpravil v službo v Osnovno šolo Raka. Začutil je bolečine v prsnem košu, zato je med odmorom obiskal osebno zdravnico, da bi dobil napotnico, ta pa ga je kar sama z osebnim avtomobilo­m odpeljala v brežiško bolnišnico, tam so opravili vse potrebne preiskave in ugotovili lažji desnostran­ski infarkt. Iz Brežic so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Celje na koronarogr­afijo, tam so mu vstavili dve žilni opornici, naslednji dan pa so ga premestili nazaj v Brežice na postinfark­tno zdravljenj­e, pri čemer pa je bil, kot trdijo svojci, ob sprejemu opravljen le EKG brez odvzema troponina, ta kaže na poškodbo srčne mišice, pri ohranjanju celic v srčni mišici pa je pomembna vsaka minuta.

Svojci organizira­li prevoz v Ljubljano

Že 6. januarja zvečer je začutil močno bolečino v prsih, čez 10 minut pa mu je, kot piše v tožbi, medicinska sestra prinesla nitrolingu­al. Dežurna zdravnica ga ni pregledala niti ni opravila preiskav. Naslednjeg­a dne je preiskava krvi pokazala, da je troponin močno povišan, a zaposleni v brežiški bolnišnici naj ne bi ukrepali. Zvečer tistega dne so domači prejeli iz bolnišnice klic, da se je Rokviću ustavilo srce, a da so ga po 40 minutah uspešno reanimiral­i. Še istega večera, okoli 23. ure, so svojci poklicali brežiško zdravnico, ki je zdravila Rokvića, in zahtevali, naj pacienta čim prej pošljejo v ljubljansk­i klinični center, »saj so vse okoliščine že kazale, da je prišlo do tromboze stenta in je potrebna urgentna koronarogr­afija«.

Sorodnike so v bolnišnici prepričeva­li, da je Rokvić možgansko mrtev in da naj se pridejo poslovit od njega. Osmega januarja so nato spet prišli v Brežice in videli, da je bil Rokvić pri zavesti, bil je intubiran in se je pogovarjal s sestro. Ker nikakor niso mogli prepričati zdravnice, naj ga končno odpeljejo v Ljubljano, so sami organizira­li helikopter in ekipo za prevoz v prestolnic­o. Zvečer je bil Rokvić končno sprejet v osrednji slovenski bolnišnici, tam so opravili koronarogr­afijo in vstavili aortno črpalko. A kljub temu je bilo zanj na žalost že prepozno.

Zato so se žena pokojnega Vladeta Gordana Rokvić ter hčerki Sanja in Vlatka, slednja je tudi zdravnica, odločile za tožbo, zadeva pa se je osem let po Vladetovi smrti začela znova. Postopek je namreč na krškem okrožnem sodišču pred tremi leti že stekel, a se ni končal, zdaj pa se je moral zaradi smrti sodnice, ki je vodila postopek, začeti znova. Resda je nova sodnica v zadevi Maša Žura za zdaj zaslišanja prič, ki so bile že zaslišane, le prebrala, tokrat pa so bili zaslišani trije izvedenci: doc. dr. Katja Prokšelj, dr. med., prof. dr. Dušan Štajer, dr. med., in prof. dr. Vesna Novak Jankovič, dr. med.

Bili so pasivni

Njihovo pričanje je strnil odvetnik Rokvićevih David Sluga: »Izvedenci so na glavni obravnavi svoje mnenje dopolnili in ga v bistvenem delu tudi spremenili. Iz njihovega mnenja zdaj izhaja, da so delavci Splošne bolnišnice Brežice zmotno ravnali, ko pokojnega pacienta niso nemudoma prepeljali v urgentni klinični center s specialist­ično kardiološk­o ambulanto ali pa organizaci­je tega prevoza pravočasno prepustili svojcem, kot so jim ti to sami predlagali, oziroma ko za konzultaci­je in morebiten sprejem niso takoj poklicali bodisi na Univerzite­tni klinični center v Ljubljani ali v Maribor, ki sta edini ustrezni ustanovi za

» Zmota je bila, da niso pacienta čim prej, ko je bil sposoben za prevoz, poslali naprej v Ljubljano.

kaj takega v naši državi. Zdaj je že dokazano, da zaposleni v brežiški bolnišnici niso izpolnili svoje pojasnilne dolžnosti, pa tudi to, da so delovali v nasprotju z medicinsko doktrino in deontologi­jo ter dobro klinično prakso. Povsem jasno je namreč, da bi morali ravnati proaktivno: namesto da bi pacienta, čigar prognoza je bila, če bi ostal v brežiški bolnišnici, izjemno slaba, gotovo je bilo namreč, da bo brez prevoza v ustrezno specialist­ično ustanovo umrl, poskušali nemudoma prepeljati v ustrezno specialist­ično ustanovo, a so ostali pasivni. Preprostej­e rečeno, če bo nekdo gotovo umrl, če nič ne storiš, je bolje, da poskušaš storiti vsaj nekaj, oziroma zdravljenj­e prepustiš bolj usposoblje­nim od sebe.« Vlade Rokvić je srčni zastoj doživel okoli pol osme ure zvečer, iz brežiške bolnišnice pa so v celjsko klicali ob pol enih ponoči, čeprav tam nimajo 24-urne pripravlje­nosti. »Če bolnika z diagnozo tromboza stenta pustimo v Brežicah, praktično nima možnosti preživetja, zato je pomembno, da ga odpeljemo na urgentno koronarogr­afijo (s čimer zagotovimo prehodnost žil, op. p.), a mora biti za prevoz dovolj stabilen,« je dejala kardiologi­nja Katja Prokšelj. »Če bi v tistem trenutku pomislili, da gre za koronarno trombozo, bi ga bilo treba takoj transporti­rati. Če bi bil varno prepeljan v Ljubljano, bi imel večje možnosti za preživetje,« je menil specialist interne medicine Dušan Štajer, temu mnenju se je pridružila tudi anesteziol­oginja Vesna Novak Jankovič, ki je dodala, da bi lahko v Ljubljano ali

Maribor iz Brežic poklicali prej, ne pa šele v nedeljo zjutraj. »Zmota je bila, da niso pacienta čim prej, ko je bil sposoben za prevoz, poslali naprej v Ljubljano,« je dodala.

Rokvićevi so pridobili tudi mnenje uglednega kardiološk­ega strokovnja­ka, primarija, univ. prof. dr. Kurta Huberja iz Avstrije. Ta je v zaključku mnenja zapisal, da so v brežiški bolnišnici storili zdravniško napako. »Pojav akutne stent tromboze samo nekaj dni po uspešni RCA dilataciji in implantaci­ji stenta pri NSTEMI je treba oceniti kot usoden. Odlašanje oziroma preprečeva­nje takojšnjeg­a transporta pacienta v kardiogene­m šoku (po inicialno sicer uspešni reanimacij­i) z jasnimi znaki za akutno stent trombozo na intenzivni kardiološk­i oddelek je pospešilo oziroma pripomoglo k smrti zaradi odpovedi srca. Pri hitri premestitv­i bi pacient z veliko verjetnost­jo preživel,« je ocenil avstrijski strokovnja­k. V brežiški bolnišnici so v odgovoru na tožbo zavrnili očitke o domnevno brezbrižne­m in nečloveške­m ravnanju z Vladetom Rokvićem, ki naj bi na hodniku več ur čakal na prosto posteljo, bil prepuščen samemu sebi in naj ne bi dobil vseh predpisani­h terapij. Zagotavlja­jo, da se njihovo zdravstven­o osebje požrtvoval­no in z nadpovpreč­no skrbnostjo posveča slehernemu pacientu, ki se zdravi ali je na opazovanju v omenjeni ustanovi, Rokvića pa v ljubljansk­i klinični center niso želeli premestiti zaradi njegovega slabega zdravstven­ega stanja. Hkrati so se obrnili na Zdravniško zbornico Slovenije, ki je izvedla ekspertni strokovni nadzor, iz katerega izhaja, da je bilo Rokvićevo zdravljenj­e popolnoma v skladu z veljavno doktrino in sodobnimi evropskimi smernicami zdravljenj­a bolnikov z NSTEMI, saj je obsegalo ustrezna zdravila in zgodnjo koronarno intervenci­jo tarčne lezije na DKA, ki je bila odgovorna za aktualno dogajanje. Sojenje se bo nadaljeval­o z zaslišanje­m

prič.

 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Pravda se je zdaj zaradi smrti sodnice začela znova.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA Pravda se je zdaj zaradi smrti sodnice začela znova.
 ?? FOTO: DRUŽINSKI ARHIV ?? Vlade je ostal v spominu mnogih kot odličen učitelj in spreten šahist.
FOTO: DRUŽINSKI ARHIV Vlade je ostal v spominu mnogih kot odličen učitelj in spreten šahist.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? David Sluga, odvetnik Rokvićevih
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA David Sluga, odvetnik Rokvićevih
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? S temi verzi so se od učitelja poslovili v njegovi šoli.
FOTO: MARKO FEIST S temi verzi so se od učitelja poslovili v njegovi šoli.
 ?? FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? V brežiški bolnišnici očitke iz odškodnins­ke tožbe zavračajo.
FOTO: TANJA JAKŠE GAZVODA V brežiški bolnišnici očitke iz odškodnins­ke tožbe zavračajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia