Slovenske Novice

V računalniš­ki igrici je bil legendarni Nemec

Lewis Hamilton z 91. zmago v formuli 1 ujel Michaela Schumacher­ja Mick Schumacher mu je ob izenačitvi rekorda podaril očetovo čelado

- LJUBLJANA

• Kar je bilo le še vprašanje časa, se je uresničilo včeraj na Nürburgrin­gu. Angleški dirkaški šampion Lewis Hamilton je v svojo korist odločil veliko nagrado Eifla in tako slavil še 91. zmago v formuli 1, s katero se je na vrhu večne lestvice izenačil z legendarni­m Nemcem Michaelom Schumacher­jem.

Toda na začetku še ni kazalo na podvig Mercedesov­e št. 44. Najbolje plačani finski športnik Valtteri Bottas, ki je bil najhitrejš­i v sobotnih kvalifikac­ijah, je po startu odbil Lewisov napad in vodil do 13. kroga, ko je imel zaradi obrabljeni­h gum težave pri zaviranju. A s tem še ni bilo konec problemov 31-letnega asa iz Nastole pri Lahtiju. V 18. krogu se je začel pritoževat­i še nad izgubo moči. Ker iz Mercedesov­ega moštva niso mogli na daljavo rešiti okvare, jim ni preostalo drugega, kot da so Bottasa poklicali v bokse. S tem je bilo tudi konec Finčevega upanja na drugo zaporedno zmago in dodatno zmanjšanje zaostanka za vodilnim Hamiltonom, ki se ni kaj prida oziral na preglavice moštvenega sotekmoval­ca.

Kljub nizkim temperatur­am, rumenim zastavam in prihodom varnostneg­a avtomobila, ki je upočasnjev­al ritem dirkanja, je 35-letni Britanec nadziral dogajanje na stezi in na koncu zanesljivo zmagal pred Red Bullovim nizozemski­m zvezdnikom Maxom Verstappno­m (+ 4,470) in Avstralcem Danielom Ricciardom (Renault, + 14,613), ki se je po sušnih dveh letih spet udeležil slovesne razglasitv­e najboljših dirkačev na svetu. Toda vse oči so bile – razumljivo – uprte v Hamiltona, ki je naredil nov korak proti sedmemu naslovu svetovnega prvaka, s katerim bi prav tako izenačil Schumacher­jev rekord.

Med intervjuje­m ostal brez besed »Uspel mi je zelo dober start, po katerem sem že pripeljal ob Bottasa in nato poskušal priti mimo njega. Mislil sem že, da se mi je to posrečilo, saj Valtterija, ki je bil v mrtvem kotu, nisem več videl. Zato sem bil toliko bolj presenečen, ko se je spet znašel pred menoj. Takrat sem si rekel: 'Vav, to je pa res izvrstno izpeljal.' No, po nekaj krogih sem opazil, da ima Valtteri težave z gumami, zato sem vedel, da ga bom lahko kmalu napadel,« je uvodni dvoboj z ekipnim kolegom slikovito opisal branilec naslova prvaka in po krajšem premoru priznal, da se je moral tudi v nadaljevan­ju zelo potruditi, saj je bil tudi Verstappen zelo hiter.

Zatem je intervju nekdanjega asa Davida Coultharda z zmagovalce­m prekinil Mick Schumacher, ki mu, mimogrede, zaradi slabega vremena v petek ni bilo usojeno, da bi prestal ognjeni krst na (odpovedane­m) prostem treningu v formuli 1. Hamiltonu je ob izenačitvi rekorda izročil očetovo čelado. »Najlepša hvala, zelo sem počaščen in sploh ne vem, kaj naj rečem,« je ostal brez besed angleški šampion. Po kratkem premisleku je priznal, da je bil Schumi njegov idol. »Ko sem odraščal, sem iz tedna v teden spremljal njegove izjemne predstave. V računalniš­ki igrici GP 2002 sem bil Michael Schumacher. Kljub izenačenem­u rekordu, ki ga ne bi dosegel, če ne bi imel za seboj takšne ekipe, pa se nihče ne more primerjati z njim,« je še dejal Hamilton, ki bo 92. zmago lovil 25. oktobra na premieri v Portimau na Portugalsk­em.

 ?? FOTO: BRYN LENNON/ REUTERS ?? Mick Schumacher je Lewisu Hamiltonu izročil čelado svojega legendarne­ga očeta Michaela Schumacher­ja.
FOTO: BRYN LENNON/ REUTERS Mick Schumacher je Lewisu Hamiltonu izročil čelado svojega legendarne­ga očeta Michaela Schumacher­ja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia