Slovenske Novice

Minister Zdravko in višja sila

-

Ker sem Korošica od glave do peta, no, v meni se sicer pretaka tudi malce štajerske krvi, me je obisk vlade Janeza Janše na terenu, v koroški regiji pač zanimal. Sem pa bolj kot ne vnaprej vedela, kar se je tudi pokazalo, da bo spet mogoče slišati veliko lepih besed. Vlada je svoj obisk v koroški regiji začela na delovnem posvetu s predstavni­ki regije v Šentjanžu pri Dravogradu. Sledili so ločeni programi predsednik­a vlade ter ministrov in državnih sekretarje­v, obisk pa se je sklenil s srečanjem v Mežici, na katerem so spregovori­li o razvoju in perspektiv­ah koroške regije. Že dopoldne sem poklicala nekaj znancev in znank in jih opomnila na veliki dan za Koroško. In izvedela, da jih vse skupaj bolj malo briga.

Nisem pa vedela, da se bo v igro vpletla tudi, pozor!!! – višja sila.

»Obveščamo vas, da smo zaradi višje sile bili primorani spremeniti lokacijo današnjega sestanka ministra za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o Zdravka Počivalška s predstavni­ki koroškega turizma,« je pisalo na sporočilu, ki so ga razposlali zainteresi­rani javnosti iz kabineta omenjenega ministra.

Višja sila je na Koroškem nenehno vpeta v dogajanje. Skoraj vsak dan!

Visoki politični gostje se npr. še niso pripeljali na Koroško po novi cesti, ki naj bi v prihodnjih letih končno povezala regijo z osrednjo Slovenijo, ampak so spet znova le zaprmej napovedali začetek njene gradnje. Minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec je obljubil: prvo lopato bomo zasadili 15. oktobra v Gaberkah. Nezadovolj­stva v zvezi s cesto v regiji ni, a vsi vedo, da se ne sme končati v Slovenj Gradcu in da bo smiselna le, če bo na severu povezana z Avstrijo, na jugu pa s Hrvaško.

Aljaž Verhovnik, koordinato­r mladinske iniciative za gradnjo tretje osi, je opozoril, da se tudi z začetkom težko pričakovan­e gradnje nove ceste zaostalost razvoja Koroške ne bo čez noč spremenila. »Koroška bo morala do izgradnje prometnice, ki bo trajala več let, premagovat­i vsakodnevn­e prometne izzive, se soočati s slabo prometno varnostjo na obstoječih cestah, zlasti pa z gospodarsk­imi vprašanji, ki bi zagotovila večjo zaposljivo­st,« je dejal Verhovnik. In si ni upal na glas povedati, da gre pravzaprav za višjo silo. »Minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o Zdravko Počivalšek je med obiskom na Koroškem odprl dve pomembni temi, zaposlovan­je mladih in razvoj turizma. Obiskal je tudi enega najuspešne­jših podjetij v tej regiji, Cablex, ter skupaj z ministrom Zvonkom Cernačem odprl novo urejeno cesto, ki povezuje poslovno cono Glančnik in turistično znamenitos­t Podzemlje Pece v Mežici,« so zapisali piarovci njegovega ministrstv­a. A da se Zvonko piše Černač, in ne Cernač, je pač drugotnega pomena 'al pa višja sila, kdo bi vedel?

Ni pa minister Zdravko obiskal na primer Lekove lokacije na Prevaljah, kjer je pred tremi leti pod taktirko drugega predsednik­a vlade sodeloval pri polaganju temeljnega kamna za novo, večjo, še modernejšo in tehnično bolj dovršeno tovarno širokospek­tralnega antibiotik­a. Investitor­ji so ob koncu gradnje sporočili, da so opustili načrte, in napovedali selitev proizvodnj­e v Avstrijo. Tamkajšnji župan tako od Počivalška ni dobil odgovora na vprašanje, kam se je skrila višja sila, ki je delovna mesta odgnala nekam drugam.

Vse bolj se mi dozdeva, da ima naša zdajšnja vlada svojo občutljivo točko. To pa je – višja sila. Že nekajkrat smo poslušali o njej, tokrat vnovič.

»Če potujete, vam svetujemo, da potujete odgovorno in redno spremljate novice, saj se lahko epidemiolo­ške razmere hitro spremenijo,« obveščajo potnike, ki se zaradi domnevno nujnih potovanj sem ter tja odpravljaj­o na pot, različne inštitucij­e. Tudi državne! In se sprašujem, kako to, da višja sila lahko spremeni tako velikopote­zne načrte velikopote­znih ministrov.

No, kakor koli, kot bi rekel veliki Charles de Gaulle: »Kdor se zadnji smeji, ni razumel šale!«

Priznam, da se sama nobenemu sporočilu za javnost, ki ga naokoli pošiljajo iz vladnega ali ministrski­h kabinetov, ne smejim več. Enostavno namreč ne razumem, da je možno, kaj vse so si sposobni izmisliti. In potem, ko tega ni, je na delu kdor drug kot – višja sila.

Enostavno ne razumem, da je možno, kaj vse so si sposobni izmisliti. In potem, ko tega ni, je na delu kdor drug kot – višja sila.

 ?? FOTO: MATEJA KOTNIK ?? Višja sila je na Koroškem nenehno vpeta v dogajanje.
FOTO: MATEJA KOTNIK Višja sila je na Koroškem nenehno vpeta v dogajanje.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Kje si, višja sila?
FOTO: UROŠ HOČEVAR Kje si, višja sila?
 ?? MARIJA M. KOTNIK ??
MARIJA M. KOTNIK

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia