Slovenske Novice

Zakleti spominki iz Pompejev

Tatica je pred 15 leti nakradla suvenirje Zdaj jih vrača, prepričana, da so ji prinesli nesrečo

-

NEAPELJ • Mesto, ki ga je leta 79 pokončal izbruh Vezuva, je ena največjih italijansk­ih turistični­h znamenitos­ti, številni turisti med ogledom v žep ali torbico pospravijo košček antičnega mesta. Doma ga ponosno postavijo na vidno mesto in se z njim hvalijo znancem, potem pa čez čas spoznajo, da jim je ukradeni spominek prinesel zgolj nesrečo. Tudi Kanadčanka, ki je Pompeje obiskala pred 15 leti in se domov vrnila s polnimi žepi znamenitos­ti (koščki mozaika in keramičnih ploščic, delci amfore, kamenje in vulkanski prah), priznava, da je ravnala neodgovorn­o in nezrelo. A vprašanje, če bi bila takšnega mnenja, tudi če ji nezakonito odvzete ostaline ne bi kratile spanca. Kot je v pismu upravi arheološke­ga parka zapisala

Nicole, kot se je podpisala, je kamenje zakleto, saj se ji je življenje od vrnitve iz škornja obrnilo na glavo. Nesreče so se vrstile druga za drugo, med drugim je kar dvakrat zbolela za rakom dojke. »Prosim, vzemite spominke nazaj, kajti meni so prinesli samo prekletstv­o, tega pa ne želim prenesti naprej na svoje otroke. Oprostite mi moje malomarno ravnanje izpred 15 let,« je prosila pristojne, ti so njeno pošiljko skrbno pregledali in potrdili pristnost vsebine.

A ta ne bo romala nazaj na najdišče, temveč v poseben muzej, ki so ga odprli prav zavoljo ukradenih in domnevno zakletih spominkov. Do zdaj je vodstvo parka prejelo že okoli sto podobnih pisem, v katerih tatovi tožijo, da so jim Pompeji prinesli nesrečo. Zakleti spominki in spremna pisma tatov so tako na ogled (in v opomin) drugim obiskovalc­em. E. B.

V mestu so odprli muzej ukradenih spominkov.

 ?? FOTO: GIAMPIERO SPOSITO/ REUTERS ?? Mnogi kradejo ploščice in kamenje, ki pa se potem izkažejo za zaklete.
FOTO: GIAMPIERO SPOSITO/ REUTERS Mnogi kradejo ploščice in kamenje, ki pa se potem izkažejo za zaklete.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia