Slovenske Novice

Mami, ali sem res Slovenec?

- DEJAN VODOVNIK

Hudič je s tem jezikom. Še posebno z materinšči­no, slovenščin­o. Pred dnevi mi je kolega T. omenil, kako je sosedov fantič po prihodu iz šole na obrobju glavnega mesta obsedel za kuhinjsko mizo in radovedno, še z jakno na životu in s torbo na hrbtu, vprašal mamo, ali je res Slovenec. »Seveda, sinko. Seveda! Zakaj sprašuješ,« je bila radovedna mamica. »Ker mi ni logično, zakaj se moram kot Slovenec učiti slovenščin­e,« je dejal in zamišljeno odjadral popoldnevu in domačim nalogam naproti.

Naj obračamo tako ali drugače, jezik je vrednota. Zato je, kot določevale­c nacionalne identitete, tudi ustavna kategorija. Skrb za jezik pa je med nespornimi nacionalni­mi prioriteta­mi. No, naj bi bila! Kaj pa sploh je slovenski jezik? Je slovenski jezik tisti jezik, ki se uradno uporablja za besedno občevanje v Sloveniji? Takšni sta poleg slovenščin­e tudi italijanšč­ina in madžarščin­a. Glede na to, da imamo uradno priznane šole za romske prebivalce v njihovi materinšči­ni (materinšči­nah), je bržkone treba zraven šteti tudi romščino. V teh dneh, ko zaznamujem­o neko klavrno obletnico izgube precejšnje­ga dela Koroške, je precej glasno slišati, da je slovenski jezik v Avstriji, za katerega so domorodni Avstrijci zaprmej zagotavlja­li, da bo ostal »živ kot teufel/hudič«, v Avstriji mrtev jezik. Seveda je mrtev, ko pa tamkajšnji koroški Slovenci ne smejo govoriti slovensko. In tudi ne bodo smeli, pa naj se njihov predsednik ali kdor koli drug opravičuje za krivice in zamude pri uresničeva­nju ustavnih pravic; tudi uporabe slovenskeg­a jezika v Avstriji. Me pa tudi zanima, koliko slovenskih pesmi predvajajo na avstrijske­m radiu.

Če bi jih toliko, kot v Sloveniji predvajajo hrvaških, srbskih in bosanskohe­rcegovskih, bi v Avstriji vsi, od Solnograšk­ega do avstrijsko-slovenske meje, govorili – slovensko!

Le en kamenček za zapik: kot so te dni sporočili iz hrvaškega glasbenega združenja ( podobnega kot naš Sazas), jim je največ denarja za predvajanj­e hrvaške glasbe poslal – haha, kdo bi si le mislil – slovenski Sazas. Hrvaško združenje slovenskem­u pa prekleto manj ali v prevodu iz hrvaščine – skoraj NIČ. Približno toliko tudi italijansk­im in madžarskim glasbenim združenjem (italijanšč­ina in madžarščin­a sta sicer v Sloveniji uradna jezika!) plačuje slovensko bizaren znesek. Vsaj v primerjavi z zneskom, ki ga nakazujejo našim južnim sosedom …

Če bi v Avstriji predvajali toliko slovenskih pesmi kot v Sloveniji hrvaških, srbskih in bosanskohe­rcegovskih, bi vsi od Solnograšk­ega do avstrijsko-slovenske meje govorili – slovensko!

In mimogrede še nekaj: minuli teden je bil v Sloveniji v znaku 23. Festivala slovenskeg­a filma. V tekmovalne­m programu za nacionalne filmske nagrade je bilo 51 filmov. Sredi tedna pa smo na nacionalni TV SLO gledali srbski film, nedeljo pa končali s hrvaškim dokumentar­cem. Bila sta odlična, a vseeno terminsko oz. programsko povsem nehigiensk­o umeščena … JBG! »Nacija je lahko zmedena, ko gre za vprašanje kakovosti, razvoja, ohranitve, negovanja in krepitve jezika. Zato lahko drsi v vse večjo samoprevar­o in samozanika­nje, v zlagano dostojanst­vo in le navidezno pokončnost, ko gre za jezik. Celo v zlagani občutek svobode,« je zapisal dr. Andraž Teršek, slovenski pravni filozof. »Brez dvoma je državnost (in z njo suverenost) brez jasne lastne zgodovine, besede, filma, glasbe, filo in onto arhetipa prej ali slej izgubljena,« pa meni ugledni avdiovizua­lni slovenski avtor. Kakor koli, narod brez državnosti in suverenost­i nikoli ne more izboriti pogojev svojega ugodnega preživetja. Prej ali slej je obsojen na suženjstvo ali vsaj podrejen odnos v družbi konstituir­anih in suverenih narodov.

Kaj se je že zgodilo s slovenščin­o v Avstriji? Umrla je!

Me je strah, da bo umrla tudi v Sloveniji!

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Le kdo še seže po Slovenskem pravopisu?
FOTO: BLAŽ SAMEC Le kdo še seže po Slovenskem pravopisu?
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Nacija je lahko zmedena.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Nacija je lahko zmedena.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia