Slovenske Novice

V kombi jih je stlačil 29

Nizozemcu maroških korenin 44 mesecev zapora Mounir El Kaddouri očitke priznal

- OSTE BAKAL oste. bakal@ slovensken­ovice. si

MURSKA SOBOTA Tudi vsega vajeni policisti pogosto obmolknejo ob odkritjih ilegalnih prestopov, predvsem ob tihotaplje­nju nesrečnih migrantov čez državno mejo. Zlasti ko odprejo priklopnik­e tovornjako­v, še posebno tovorni del kombijev, saj se šele takrat prepričajo, kaj so sposobni storiti ljudje, da bi prišli na želeni cilj, in še bolj, česa so sposobne storiti kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotaplje­njem in tako obračajo veliko denarja.

Eden takšnih prizorov je v četrtek, 23. junija, presenetil pomurske policiste, ki so v Presiki pri Razkrižju nedaleč od Ljutomera ustavili kombi, ki ga je vozil državljan Nizozemske maroških korenin, 23-letni Mounir

El Kaddouri. Pri kontroli so namreč ugotovili, da v tovornem delu kombija prevaža, reci in piši, 29 ljudi, ki jih je prej nezakonito pripeljal v državo iz Hrvaške. Ugotovili so, da gre za 24 državljano­v Afganistan­a in pet državljank Somalije. Nizozemca so naslednji dan s kazensko ovadbo privedli k preiskoval­nemu sodniku, tujce pa so po končanem postopku vrnili hrvaškim varnostnim organom. Hkrati je preiskoval­ni sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Milan Regvat na predlog okrožne državne tožilke Manuele Frumen za El Kaddourija odredil pripor, tam je počakal na predobravn­avni narok. Ta je potekal pred sodnikom Stanislavo­m Jugom na okrožnem sodišču v Murski Soboti. El Kaddouri je priznal, da je 23. junija nezakonito v Slovenijo spravil 29 prebežniko­v. Drugega mu ni niti preostalo, saj je imela tožilka dovolj dokazov, ki so podprli očitke v obtožnici. Ker je dejanje priznal, je dobil nekoliko milejšo kazen, in sicer tri leta in osem mesecev zapora. Ob tem mu je sodnik izrekel še stransko denarno kazen, ko pa bo odslužil zaporno kazen, ga bodo za dalj časa izgnali iz Slovenije. Sodba sicer ni pravnomočn­a, saj se bo zagovornic­a obtoženega odvetnica Monika Car najverjetn­eje pritožila na višje sodišče. Na pravnomočn­ost sodbe bo Nizozemec počakal v priporu.

Poleti je v kombiju tihotapil 24 Afganistan­cev in pet Somalk, zdaj je kaznivo dejanje priznal in obžaloval.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL ?? Pripeljal jih je iz Hrvaške.
FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL Pripeljal jih je iz Hrvaške.
 ??  ?? Sodnik Stanislav Jug se je odločil za nekoliko strožjo sankcijo.
Sodnik Stanislav Jug se je odločil za nekoliko strožjo sankcijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia