Slovenske Novice

Konec nepremagan­osti pri številki 125

Magnus Carlsen v dobrem položaju za zmago na domačem turnirju

- MATEJ ŠEBENIK

LJUBLJANA Po dveh letih, dveh mesecih in desetih dneh ter 125 odigranih partijah je svetovni prvak Magnus

Carlsen doživel poraz v partiji standardne­ga šaha. Rekordni niz nepremagan­osti v zgodovini šaha na najvišji ravni je v petem krogu superturni­rja šesterice Norway Chess v Stavangerj­u prekinil najboljši poljski igralec Jan-Krzysztof

Duda. Poraz je toliko bolj presenetlj­iv, saj je bil norveški šampion po dobrem začetku že v samostojne­m vodstvu, medtem ko je njegov nasprotnik s tremi porazi ob le enem remiju preživljal pravo nočno moro. Prav težki trenutki Poljaka so Carlsena morda kljub črnim figuram spodbudili k zelo ostri in tvegani igri. Ob prehodu iz odprtja v srednjo igro je žrtvoval kmeta in nato kmalu tudi kakovost, z napadom na nasprotnik­ovega kralja pa je imel še vedno dovolj nadomestil­a. Pozicija je bila zelo zahtevna, in ko je Carlsen zamudil pravi trenutek za aktiviranj­e dodatnih napadalnih sil, se je njegov napad zaustavil. Duda je ostal s precejšnjo materialno prednostjo, katere realizacij­o mu je močno oteževalo pomanjkanj­e časa za razmišljan­je. Kljub nekaj dramatični­m trenutkom je Poljak vendarle prišel do velike zmage nad prvakom, po kateri je tudi v nadaljevan­ju turnirja zaigral bolje in se tako izkopal iz krize.

Iranec največji tekmec

Konec izjemnega in težko ponovljive­ga niza Carlsena ni pretirano iztiril. Dudi se je v povratni partiji z belimi figurami oddolžil s hitro in prepričlji­vo zmago, ki jo je nadgradil še z drugo zmago proti rojaku Aryanu Tariju v standardni partiji in proti Fabianu Caruani v podaljšani igri. Pred zaključkom turnirja je tako spet v najboljšem izhodišču, da pride do tretje turnirske zmage na domačem prizorišču. Njegov spodrsljaj je najprej izkoristil Armenec Levon Aronjan, ki se je po zmagi nad Caruano s črnimi figurami začasno zavihtel v vodstvo, a se tam po slabem nadaljevan­ju ni obdržal dolgo. Kot največji in praktično edini tekmec prvaku za končno zmago se je tako presenetlj­ivo izkazal komaj 16-letni Alireza Firouzja. Je v izjemni formi, kar potrjuje dejstvo, da je po osmih krogih od desetih edini, ki še ni doživel poraza v standardni partiji. S črnimi figurami je bil v podaljšani igri zelo blizu tudi zmagi nad Carlsenom, ki pa se je srečno izvlekel, potem ko Firouzja ni pravočasno odigral svoje poteze in mu je potekel čas za razmišljan­je. Mladenič tako za prvakom zaostaja za točko in bo imel v današnji povratni partiji bele figure.

 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Jan-Krzysztof Duda (na fotografij­i) je presenetil Magnusa Carlsena.
FOTO: FACEBOOK Jan-Krzysztof Duda (na fotografij­i) je presenetil Magnusa Carlsena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia